-
Ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Θ. Σκυλακάκης όταν ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα για το φαινόμενο των υψηλών τιμών στην χονδρική του ηλεκτρισμού είχε απαντήσει ότι είναι θέμα ημερών να επανέλθουν οι τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα και απέδωσε το πρόβλημα στην περιφερειακή αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, το φαινόμενο των υψηλών τιμών συνεχίζεται αμείωτο και είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα και αύριο αναμένονται νέα ρεκόρ στη χονδρεμπορική, η οποία θα φτάσει μέχρι και τα 650 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας για το θέμα των υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών, όπως συνέβη και στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα των αποκλίσεων των τιμών στη χονδρική ρεύματος έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από τη ΡΑΑΕΥ, με την κυβέρνηση ωστόσο να βάζει στο τραπέζι και άλλα μέσα για τον έλεγχο των τιμών, όπως αυτό της έκτακτης φορολόγησης, για την οποία πάντως θα χρειαστεί να δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, η έκτακτη φορολόγηση αναμένεται να αφορά το επίμαχο διάστημα κατά το οποίο οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις και έχουν ξεφύγει δηλαδή από τις αρχές Ιουλίου.
Στο πλαίσιο της έρευνας της ΡΑΑΕΥ πάντως, έχουν ζητηθεί αναλυτικά οι προσφορές που υποβάλουν οι συμμετέχοντες στο ενεργειακό χρηματιστήριο και οι οποίες έχουν οδηγήσει στην αύξηση των τιμών της χονδρικής.
Όσο για τις αιτίες αυτές αφορούν στην εποχικότητα και την αύξηση της ζήτησης με τις αιχμές να έχουν μετατοπιστεί τις βραδινές ώρες όταν δε λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά με αποτέλεσμα να απαιτείται η συμμετοχή στην αγορά θερμικών μονάδων ακόμη και λιγνιτικών, που είναι σαφώς πιο ακριβά. Σημειώνεται τέλος ότι υψηλές τιμές πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα εμφανίζουν επίσης και άλλες αγορές της περιοχής όπως η Αλβανία, η Β. Μακεδονία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία.