Σακελλαροπούλου-από-Πολωνία:-oι-απειλές-στην-Ευρώπη-απαιτούν-συνεχείς-διαβουλεύσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου από Πολωνία: Oι απειλές στην Ευρώπη απαιτούν συνεχείς διαβουλεύσεις

«Tο παγκόσμιο περιβάλλον ασφαλείας επιδεινώνεται με απρόβλεπτο τρόπο. Ο εθνικισμός και ο αναθεωρητισμός, καθώς και διακρατικές προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση, οι φυσικές καταστροφές, ο κυβερνοπόλεμος και ο υβριδικός πόλεμος, απειλούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή. Και βέβαια, ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας, καθώς και η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, αναδεικνύουν την ανάγκη για μια συντονισμένη και ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική». Σε αυτές τις δηλώσεις προχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την Κρακοβία. Μετά από πρόσκληση του προέδρου της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα, η κ.Σακελλαροπούλου συμμετείχε στην 19η Άτυπη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Ομάδας Arraiolos, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κρακοβία.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των Προέδρων, δήλωσε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι,

Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Duda για την εξαιρετική οργάνωση της 19ης συνάντησης της Ομάδας Arraiolos και τη θερμή φιλοξενία που επιφυλάχθηκε σε όλους μας εδώ στην Κρακοβία, αυτή την όμορφη και ιστορική πόλη.

Οι προκλήσεις και οι απειλές στην ήπειρό μας και πέραν αυτής απαιτούν συνεχείς διαβουλεύσεις και συνεργασία σε κάθε δυνατό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η συνάντηση της Ομάδας Arraiolos χρησιμεύει ως εποικοδομητική πλατφόρμα διαλόγου για τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε την τρέχουσα περίοδο.

Σήμερα, το παγκόσμιο περιβάλλον ασφαλείας επιδεινώνεται με απρόβλεπτο τρόπο. Ο εθνικισμός και ο αναθεωρητισμός, καθώς και διακρατικές προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση, οι φυσικές καταστροφές, ο κυβερνοπόλεμος και ο υβριδικός πόλεμος, απειλούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή.

Και βέβαια, ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας, καθώς και η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, αναδεικνύουν την ανάγκη για μια συντονισμένη και ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική.

Κατά τη συνάντησή μας επικεντρωθήκαμε στα παραπάνω θέματα, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της πιο μακρόχρονης και αποτελεσματικής αμυντικής συμμαχίας στην ιστορία.

Υπογραμμίσαμε την ανάγκη στενής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στο γεγονός ότι μια ισχυρότερη και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη δεν θέτει σε αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις μας για συλλογική ασφάλεια, που βασίζονται στη Βορειοατλαντική Συνθήκη.

Συζητήσαμε επίσης για την απόλυτη και επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της εποχής μας, την κλιματική κρίση, και εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επαναλάβαμε ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες της Ευρώπης να αποκτήσει αυτονομία και να επιτύχει την πολυπόθητη μετάβαση μέσω της ανάπτυξης υποδομών και των πράσινων επενδύσεων.

Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, είμαστε όλοι μάρτυρες της κλιμάκωσης και της επέκτασης στον Λίβανο της σύγκρουσης, που έχει ήδη διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο και θα μπορούσε να επιφέρει περαιτέρω απρόβλεπτες συνέπειες.

Η Ευρώπη υιοθέτησε από την αρχή μια θέση αρχών. Ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να διασφαλίσει το μέλλον των πολιτών του, ανησυχούμε βαθύτατα για τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση και τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου που θα μπορούσε να δημιουργήσει χάος όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, έναν χρόνο μετά τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, πιστεύουμε ακράδαντα ότι λύσεις στα χρόνια προβλήματα της περιοχής θα μπορούσαν να ανευρεθούν μόνο μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Σε σχέση με την Ουκρανία, υποστηρίζουμε το Κίεβο σε όλα τα επίπεδα: πολιτικό, οικονομικό, ανθρωπιστικό, στρατιωτικό και διπλωματικό. Και φυσικά, επιβεβαιώνουμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες της Ουκρανίας να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον ως μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Ταυτόχρονα, συμμεριζόμαστε πλήρως τον στόχο της επιτάχυνσης της διαδικασίας διεύρυνσης όχι μόνο προς την Ουκρανία και τη Μολδαβία, αλλά και προς τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς η ένταξη αυτής της περιοχής θα αποτελούσε μια αμοιβαία επωφελή επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα, τόσο για τα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και για τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων, θέση που η Ελλάδα υποστηρίζει και προωθεί με συνέπεια εδώ και δεκαετίες.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

Ειδήσεις σήμερα:

Επανέρχεται ο Δακτύλιος – Ποιοι κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, πώς εκδίδεται η άδεια εισόδου

Τυφώνας Milton: Ελληνίδα επιστήμονας στις ΗΠΑ μιλά για τις απειλές των συνωμοσιολόγων – «Θέλουν να μας σκοτώσουν»

Diddy: Οι εισαγγελείς κατέσχεσαν 100 συσκευές με αποδεικτικό υλικό εναντίον του ράπερ

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Επέστρεψε ως απαράδεκτο το εξώδικο Κασσελάκη η Πολιτική Γραμματεία – Συνεδριάζει εκτάκτως το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή

wamdiness

Γεροβασίλη: Εξώδικο στον Μωραΐτη – Του ζητά να ανακαλέσει δυσφημιστικά σχόλια στο Twitter

protothema.gr

Νέα Δημοκρατία: Αρχίζουν τακτικά ραντεβού υπουργών με βουλευτές – Προσωρινό «φρένο» στις αιχμηρές ερωτήσεις… ελέω Σαλμά

wp-needuser

Παύλος Πολάκης: «Επώδυνη διαδικασία, να δείξουν όλες οι πλευρές ψυχραιμία – Θα οργώσω όλη τη χώρα»

protothema.gr

Θετική απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην πρωτοβουλία Μητσοτάκη για χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα των πολυεθνικών

timesadmin

Κασσελάκης: Δεν υπάρχει χώρος για τακτικισμούς και ατομικές ατζέντες

timesadmin