ΚΟΣΜΟΣ

Σίμκους: Από το καλοκαίρι η ΕΚΤ ίσως να μπορεί να χαλαρώσει την πολιτική της

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα είναι σε θέση να χαλαρώσει την πολιτική της κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι καθώς ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο, εκτίμησε σήμερα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Γκεντιμίνας Σίμκους.

Η πολιτική πάντως θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική καθώς οι μισθολογικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι πολύ ισχυρές για να μην μας ανησυχούν, ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

Σε αυτό το πλαίσιο εκτίμησε ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο αποκλείεται, ενώ ακόμα και τον Απρίλιο δεν είναι πολύ πιθανή.

“Πιστεύω ότι θα δούμε τις θετικές εξελίξεις στους μισθούς και τον πληθωρισμό που θα μας επιτρέψουν να κινηθούμε σε μια λιγότερο περιοριστική περιοχή το καλοκαίρι του 2024”, ανέφερε ο Σίμκους σε εκδήλωση στο Βέλγιο. “Αυτό αφορά το να κάνουμε λιγότερο περιοριστικό το [οικονομικό] περιβάλλον”. 

“Είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει ανάγκη να κόψουμε [τα επιτόκια] τον Μάρτιο καθώς δεν δείχνουν κάτι τέτοιο τα στοιχεία. Ακόμα και ο Απρίλιο δεν είναι πολύ πιθανό”, σημείωσε ο αξιωματούχος. 

Ανέφερε ακόμα ότι “υπάρχει επιβράδυνση στις μισθολογικές αυξήσεις και αυτό είναι θετικό. Αλλά είμαστε ακόμα μακριά από τα νούμερα που θα θέλαμε να δούμε”. 

“Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ελέγχουμε τον πληθωρισμό πριν αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια μας”, πρόσθεσε. 

Νωρίτερα σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν είπε στο Bloomberg ότι δεν νομίζει πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια της πριν την αμερικανική Federal Reserve. 

Related posts

Ισραηλινός αξιωματούχος: Το Ισραήλ δεν έχει εξαντλήσει τα μέσα που διαθέτει με την εξάλειψη του αρχηγού της Χεζμπολάχ

James Rollner

Ιράκ: Επεισοδιακή διαδήλωση κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη

James Rollner

Γαλλία: Διάρρηξη στην πρεσβεία της Ιορδανίας – Κλάπηκε υπολογιστής με “ευαίσθητες” πληροφορίες

James Rollner

Τα τρία μαθήματα των ευρωεκλογών στη Γαλλία

timesadmin

Κίνα: Στο 49,1% αναμένεται το ποσοστό διείσδυσης των οχημάτων νέας ενεργειακής τεχνολογίας τον Ιούνιο

timesadmin

Ρωσία: Δεν θα συμμετάσχει στην δεύτερη διάσκεψη κορυφής για την Ουκρανία

wp-needuser