Σήμα-κινδύνου-για-τις-ελληνικές-εξαγωγές-από-τη-χαμηλή-πτήση-της-Ευρωζώνης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμα κινδύνου για τις ελληνικές εξαγωγές από τη χαμηλή πτήση της Ευρωζώνης

-|-

Μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα και ίσως μικρότερο ΑΕΠ προμηνύουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη μόνο κατά 0,6% της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αφού η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας απορροφώντας κάθε χρόνο το 47% των εξαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία το έλλειμμα στο ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών για τα αγαθά του πρώτου εξαμήνου του έτους έφτασε τα 16,73 δισ. ευρώ, έναντι 15,14 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,5%. Χωρίς να υπολογίζονται οι εισαγωγές και οι εξαγωγές σε πετρελαιοειδή το έλλειμμα, παρουσίασε αύξηση 9,9% που αντιστοιχεί σε 1,28 δις ευρώ, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στις εξαγωγές οι οποίες υποχώρησαν το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου.

Αύξηση των εισαγωγών μείωση των εξαγωγών

Οι αρχικές εκτιμήσεις του ΥΠΕΘΟ, ότι οι εξαγωγές αναμένονταν να ανακάμψουν το β’ εξάμηνο του έτους φαίνεται ότι πλέον αλλάζουν, καθώς η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, που απορροφά το 47% των ελληνικών εξαγωγών, δεν είναι ορατή ούτε και στο δεύτερο μισό του 2024 ώστε να φτάσουμε στον στόχο για ετήσια ανάπτυξη κατά 1%. Επιλέον, αν υπάρξει μεγαλύτερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τις εμπορευματικές μεταφορές, η κρίση θα μεταδοθεί και στα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα, συγκρατώντας και τις εξαγωγές σε χαμηλότερα επίπεδα. Ένα τρίτο πρόβλημα για τις ελληνικές εξαγωγές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, είναι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Η απουσία χειμώνα, με τις απαραίτητες βροχές, απειλεί να καταστρέψουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.

Από άλλη, οι εισαγωγές αγαθών θα είναι σίγουρα περισσότερο αυξημένες από το αναμενόμενο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η Ελλάδα υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που φτάνει για φέτος τα 12 δισ. ευρώ. Η υλοποίηση των επενδύσεων αυτών, λόγω της χαμηλής παραγωγικής βάσης της οικονομίας, απαιτεί εισαγωγές προκειμένου να υλοποιηθούν.

Ο δεύτερος λόγος αύξησης των εισαγωγών αγαθών αφορά τα προϊόντα ενέργειας. Με την κρίση στη Μέση Ανατολή να κορυφώνεται είναι πολύ πιθανό την αξία των εισαγωγών να αυξήσουν και τα προϊόντα της ενέργειας, όπως συνέβη και το 2020 όταν το εμπορικό έλλειμμα είχε φτάσει τα 30 δισ. ευρώ.

Μόνη ελπίδα ο τουρισμός

Με το ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών στα αγαθά να παράγει καθαρό έλλειμμα, οι ελπίδες είναι για άλλη μια χρονιά στους κρίσιμους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών, για να επιτευχθεί έστω και κατά προσέγγιση ο στόχος για αύξηση των εξαγωγών κατά 5,7% όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2024.

Ωστόσο, και εδώ υπάρχουν προβλήματα που δεν είναι εύκολο να επιλυθούν. Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες της εστίασης διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά έχουμε μεν μεγάλο αριθμό τουριστών, αλλά οι δαπάνες για διασκέδαση και φαγητό είναι σημαντικά μειωμένες. Αυτό μένει να αποτυπωθεί και στα έσοδα των δορυφορικών κλάδων του τουρισμού τους επόμενους μήνες, ώστε να υπάρχει μια καθαρή εικόνα για το πώς κινήθηκε τελικά ο τουρισμός το 2024.

Related posts

Οι καταλύτες του Σεπτεμβρίου για το Χρηματιστήριο

James Rollner

Φ. Καραβίας: Με επενδύσεις ο τουρισμός μπορεί να στηρίξει μακροπρόθεσμα την ευημερία στην Ελλάδα

protothema.gr

ΔΥΠΑ: Πάνω από 260.000 Έλληνες έχουν πιστοποιηθεί σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

timesadmin

Ιστορικό υψηλό με 73.579 ελέγχους και 44,5 εκατ. ευρώ πρόστιμα το 2023 από την Επιθεώρηση Εργασίας

timesadmin

Αγορά ηλεκτρικών: Βουτιά μετά τη λήξη του προγράμματος “Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή”

protothema.gr

Άλμα 18,4% για το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

timesadmin