Ρωσία:-Στο-μέγιστο-επίπεδο-του-2024-ο-πληθωρισμός-–-Αυξάνεται-η-πίεση-στην-Κεντρική-Τράπεζα
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στο μέγιστο επίπεδο του 2024 ο πληθωρισμός – Αυξάνεται η πίεση στην Κεντρική Τράπεζα

Ο ρωσικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, αυξάνοντας την πίεση προς την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει την αύξηση των τιμών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 8,3% τον περασμένο μήνα, από 7,84% τον Απρίλιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Η αύξηση των τιμών εκτινάχθηκε στο 0,74% σε μηνιαία βάση από 0,5% τον Απρίλιο. 

Η διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για το ενδεχόμενο μιας “σημαντικής” αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο, εάν οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αρχίσουν να μειώνονται. Σημειώνεται ότι η ρωσική κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια στο 16% για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να υπερθερμαίνει την οικονομία και να υποδαυλίζει τον πληθωρισμό.

Με τις κρατικές δαπάνες να αυξάνονται, η Ναμπιούλινα έχει γίνει πιο “hawkish”, καθώς η οικονομική ανάπτυξη, η εγχώρια ζήτηση και οι αυξήσεις των τιμών ξεπερνούν σταθερά τις προσδοκίες της κεντρικής τράπεζας. Η τράπεζα ανέφερε στις 7 Ιουνίου ότι αναμένει ο πληθωρισμός να επιστρέψει στον στόχο του 4% το 2025.

Related posts

Φιντάν: Διαφωνούμε με τις ΗΠΑ για το Ισραήλ, συνεργαζόμαστε όπου συμφωνούμε

James Rollner

Τουρκία: Αλλαγή πολιτικής από Ερντογάν;

protothema.gr

Ινδονησία: Κατασβέστηκε μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού

James Rollner

Τουρκία – Τατάρ: Απάντησα θετικά στην πρόταση Γκουτέρες για δείπνο με Χριστοδουλίδη

wp-needuser

Τουρκία: Ετήσια μείωση εξαγωγών τον Φεβρουάριο προς τη Ρωσία κατά 34%

protothema.gr

Το Ισραήλ διαμηνύει πως θα συνεχίσει να πολεμά τη Χεζμπολάχ “ως τη νίκη”

timesadmin