ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές των συνταξιούχων

“Μόνο με συμπληρωμένα τα 67 έτη θα μπορεί ένας οφειλέτης να ενταχθεί στην επερχόμενη ρύθμιση οφειλών του έως 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να πάρει κάποιος σύνταξη πρέπει το ποσό της οφειλής που έχει στον ασφαλιστικό οργανισμό να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ αν είναι ελεύθερος επαγγελματίες ή τις 6.000 ευρώ αν είναι αγρότης”, δήλωσε ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κος Πάνος Τσακλόγλου. 

“Αυτό που αλλάζει είναι ότι αυξάνουμε το πλαφόν από 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ και από 6.000 ευρώ στις 10.000 αντίστοιχα, παρακρατώντας το 60% της σύνταξης μέχρι να φτάσει ο οφειλέτης τις 20.000 ευρώ και μετά μπαίνει στην υφιστάμενη ρύθμιση των 60 δόσεων. Αλλά πρέπει να διευκρινιστεί πώς αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος έχει εξαντλήσει τον εργασιακό του βίο, δηλαδή έχει φτάσει στα 67 του χρόνια και επίσης θέλουμε να διαχωρίσουμε τον στρατηγικό κακοπληρωτή από το άτομο που πραγματικά δεν μπορεί να πληρώσει οπότε θα ελέγχεται αν ο τραπεζικός λογαριασμός δεν έχει καταθέσεις άνω των 12.000 ευρώ”, σημείωσε ο ίδιος.

“Κλειδί” για την ένταξη των οφειλετών επαγγελματιών και αγροτών στην επερχόμενη ρύθμιση ληξιπροθέσμων χρεών στα ταμεία για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αποτελεί το πλαφόν στο ύψος των καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, η διάταξη την οποία παρουσίασε πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας και θα περιλαμβάνεται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έλθει σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπει πως για να ενταχθεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας (του τέως ΟΑΕΕ και του τέως ΕΤΑΑ) με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 20.000 ευρώ (αλλά όχι πάνω από 30.000 ευρώ) στη νέα ρύθμιση, θα πρέπει οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην ξεπερνάνε τις 12.000 ευρώ.

Αρμόδια στελέχη ανέφεραν στο Capital.gr πως για τους οφειλέτες των οποίων τα ληξιπρόθεσμα μη ρυθμισμένα ασφαλιστικά χρέη έχουν περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει επέλθει “πάγωμα” των τραπεζικών καταθέσεων, αν και δεν έχει εκδοθεί (για όλους) κατασχετήριο.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως δεν μπορεί κανένας οφειλέτης, σε περίπτωση που έχει τραπεζικές καταθέσεις πάνω από 12.000 ευρώ, να αποσύρει “πονηρά” το ποσό που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί στη ρύθμιση κατεβάζοντας τις καταθέσεις του κάτω από το ανώτατο πλαφόν (που θέτει η νέα διάταξη) των 12.000 ευρώ. 

Έτσι, όπως εξηγούν αναλυτές, όποιος επαγγελματίας με ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές από 20.001 έως 30.000 ευρώ έχει καταθέσεις πάνω από 12.000 ευρώ και επιθυμεί να ενταχθεί στην επερχόμενη ρύθμιση, θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει τις οφειλές του προκειμένου να “ξεπαγώσει” τις καταθέσεις του και εφόσον αυτές πέσουν κάτω από τις 12.000 ευρώ, θα μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση. Διαφορετικά, δεν θα μπορεί να ενταχθεί σε αυτήν.

Πιο αναλυτικά, σε σχέση με εκείνους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές από 20.001 και έως 30.000 ευρώ, η επερχόμενη ρύθμιση που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2024 προβλέπει εξόφληση του ποσού πάνω από τα 20.000 ευρώ και έως 30.000 ευρώ μέσω συμψηφισμού με το 60% της σύνταξης και εξόφληση του ποσού κάτω από τα 20.000 ευρώ σε έως 60 δόσεις – παρακρατήσεις επί της σύνταξης.

Σε αντίθεση με τι ισχύει με την έως τώρα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών στον ΕΦΚΑ, προϋπόθεση για την ένταξη ενός οφειλέτη (πέρα από τις καταθέσεις έως 12.000 ευρώ και τη συμπλήρωση των 67 ετών) αποτελεί η εξόφληση των εισφορών για 20 έτη (και όχι για τουλάχιστον 15 έτη όπως ισχύει στη ρύθμιση για χρέη έως 20.000 ευρώ).

Related posts

Προς αύξηση στα 5 χρόνια του χρόνου παραμονής για εργαζόμενους νόμιμους μετανάστες

timesadmin

ΙΟΒΕ: Το πρόβλημα των εταιριών “ζόμπι” στην ελληνική οικονομία

James Rollner

Κρουαζιέρα – Λιμάνι Πειραιά: Σημαντική αύξηση στη διακίνηση επιβατών το α’ εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022

timesadmin

Γ. Στουρνάρας: Απαιτείται δημοσιονομική σύνεση και υπευθυνότητα – Κανένας εφησυχασμός – Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις

James Rollner

ΕΦΚΑ: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων Aυγούστου

timesadmin

Αυξήθηκε κατά 4,3% ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο το β’ τρίμηνο – Άλμα 30% στις πωλήσεις άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων

timesadmin