ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσλαμβάνονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία της πρόσληψης δεν αποτελεί είδηση, τουλάχιστον το 2024. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια αρκετοί άνθρωποι ακόμη και στην εγχώρια αγορά απασχόλησης, οι οποίοι αναζητούν εργασία, αναφέρουν ότι έχουν αντιληφθεί να χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διάρκεια της πρόσληψης από την πλευρά του εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα. 

Αυτό που σίγουρα προκαλεί (θετική) εντύπωση  είναι το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να κάνει την ψηφιακή υπέρβαση και να υιοθετήσει μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης για την στελέχωση και την αξιολόγηση των κρατικών λειτουργών. Η αλήθεια είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τις προκαταλήψεις, οι οποίες λειτουργούν σαν εμπόδιο στη διαδικασία όχι μόνο μιας δίκαιης πρόσληψης αλλά  και αξιολόγησης ενός εργαζόμενου. Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό δημόσιο δείχνει, τουλάχιστον στην θεωρία. τη θέληση να απομακρυνθεί από τη σκιά του παρελθόντος και να προσεγγίσει την πολυσυζητημένη αξιοκρατία με όχημα την τελευταίας γενιάς τεχνολογία.

Έργο 7 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την Deloitte,

Μάλιστα, αυτή η προσέγγιση δε θα αργήσει να έρθει καθώς σε ενάμιση περίπου χρόνο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το έργο με τίτλο “Ανάπτυξη και λειτουργία εργαλείου για τον στρατηγικό προγραμματισμό στελέχωσης Δημοσίου τομέα με όρους τεχνητής νοημοσύνης (Creation of an AI-based strategic workforce planning tool)”, το οποίο υλοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών. 

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα έργο, που ανέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο η Deloitte, με την αξία της σχετικής σύμβασης, η οποία χρηματοδοτείται από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, να ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους 18 μήνες από την ημερομηνία ανάληψης. Το project προβλέπεται να υλοποιηθεί σε 3 φάσεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει την απαιτούμενη μελέτη, η δεύτερη αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη της πλατφόρμας για την στελέχωση του δημόσιου τομέα και η τρίτη σχετίζεται με τον σχεδιασμό των αντίστοιχων προγραμμάτων κατάρτισης. 

Πιλοτική εφαρμογή σε 9 φορείς 

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 9 φορείς του δημοσίου και πιο συγκεκριμένα σε ΜΟΔ ΑΕ, ΑΑΔΕ, ΟΑΕΔ, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”, Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Αττικής, υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο ανάδοχος, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού οικοσυστήματος θα δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό εργαλείο για τον στρατηγικό προγραμματισμό στελέχωσης του Δημοσίου Τομέα με όρους τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος είναι η αποτελεσματική λήψη αποφάσεων μέσω ενός σύγχρονου και ευέλικτου εργαλείου, με ενσωμάτωση ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων, με τη δυνατότητα ανάλυσης και παράλληλης σύγκρισης σε περίπτωση που εξετάζονται πολλαπλά σενάρια ταυτόχρονα, το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την αποδοτική στελέχωση του Δημοσίου Τομέα. Το εν λόγω ηλεκτρονικό εργαλείο θα δίνει τη δυνατότητα να προβλέπονται ενδεικτικά ανάγκες στελέχωσης σε επίπεδο γεωγραφίας-περιοχής, φορέων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Στη συνεχεία, τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα προς επεξεργασία και θα σταθμίζονται ως προς τους πολλαπλούς παράγοντες της επιτυχούς στελέχωσης, με σκοπό να λαμβάνεται κάθε φορά η κατά το δυνατόν πιο σωστή απόφαση.

Related posts

Για αναγέννηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μιλά στο σημερινό της φύλο η γαλλική Les Echos

timesadmin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν τα επιτόκια των νέων καταθέσεων και νέων δανείων τον Αύγουστο

timesadmin

Η μετρήσιμη δημόσια ωφέλεια από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2023 ήταν, περίπου, 204 εκατ. ευρώ

timesadmin

Ανοίγει ο δρόμος για υπεράκτια αιολικά πάρκα πριν από το 2030

timesadmin

Εξάμηνη παράταση στη διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS ζητούν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ

timesadmin

Market Pass: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Ποιοι πρέπει να κάνουν νέα αίτηση και ποιοι όχι

timesadmin