-|-
Επιμέρους μειώσεις στις επιβαρύνσεις συναλλαγών για καθημερινές συναλλαγές από τις τράπεζες, δωρεάν φάρμακα στους δυνητικούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ και επίδομα επικινδυνότητας σε 150.000 ένστολους εξήγγειλε χθες από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα το πακέτο των τραπεζών περιείχε :
– Μηδενισμό για όλες οι χρεώσεις στις βασικές τραπεζικές κινήσεις (οι πληρωμές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών Μέχρι τώρα, οι χρεώσεις για την εξόφληση λογαριασμών ξεκινούσαν ανάλογα με την τράπεζα και τη συμφωνία που έχει κάνει με κάθε εταιρία και κυμαίνονταν από 0,5 έως και 1 ευρώ.Το μέτρο αυτό θα πρέπει πριν εφαρμοστεί να κυρωθεί με νομοθετική παρέμβαση.
– Θέσπιση πλαφόν έως 0,5 ευρώ, για τη μεταφορά χρημάτων μέχρι 5.000 ευρώ ανά έμβασμα. Μέχρι στιγμής η προμήθειας άμεσης αποστολής εμβάσματος (instant payment) μέσω internet και mobile banking για ποσά έως 500 ευρώ έφτανε στα 2,5 ευρώ.
– Διπλασιασμό από το 2026, του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα, τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers. Στόχος, οι άμεσοι και έμμεσοι διαχειριστές, να πιεστούν να εκκαθαρίσουν τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία έχουν εγγραφεί υποθήκες και να απελευθερωθούν στην αγορά περίπου 25.000 κατοικίες, με στόχο να περιορίσουν το ύψος των ενοικίων.
– Παύση των παλαιότερων περιορισμών στη λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα δάνεια. Η απελευθέρωση των πιστώσεων, θεωρείται ότι θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, κυρίως στα επιτόκια των χορηγήσεων , καθώς οι εταιρίες παροχής πιστώσεων, δεν έχουν επισφάλειες και άρα μπορούν να δανείζουν με χαμηλότερες επιβαρύνσεις.
– Την μεταφορά 100 εκατομμύρια ευρώ από το τραπεζικό σύστημα, για να διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφισταμένων, είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων, βάσει του Προγράμματος “Μαριέττα Γιαννάκου” Αυτό ως εναλλακτική της πρότασης της αντιπολίτευσης για την επιβολή έκτακτης φορολογίας της τάξης του 5% στα κέρδη των εμπορικών τραπεζών το οποίο σήμερα είναι 2 ευρώ.
– Την απόδοση από τις εμπορικές τράπεζες, επιπλέον 100 εκατομμυρίων για τη συγκρότηση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Η κίνηση αυτή, θα ολοκληρώσει την υλοποίηση του πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών. Ο νέος αυτός φορέας , θα είναι ιδιωτικός και θα αφορά τα νοικοκυριά τα οποία είναι εγκλωβισμένα μέσα σε υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν μέσα από μια ρύθμιση. Τα νοικοκυριά αυτά, θα είναι αναγκασμένα να αποδώσουν το σπίτι τους στο νέο φορέα και να συνεχίσουν να διαμένουν για ένα διάστημα έως 12 ετών έναντι ενοικίου Το ενοίκιο για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, θα επιδοτείται από το δημόσιο. Μετά τη διετία από την “προσωπική πτώχευση” και αφού ο δανειολήπτης εξυπηρετήσει μια ρύθμιση, οι δόσεις της οποία προσδιορίζονται από το εισόδημα και τις ελάχιστες διαβίωσης, το υπόλοιπο του χρέους θα διαγράφεται οριστικά ανεξάρτητα από το ύψος και τον δανειστή ή το φορέα του δημοσίου στο οποίο οφείλει χρήματα ο δανειολήπτης.
– Την διεύρυνση το όριο καθημερινών συναλλαγών στο Σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ. Από αυτά τα 500 ευρώ θα αφορούν μεταφορές σε φυσικά προσωπα και τα υπόλοιπα 500 ευρώ σε επιχειρήσεις.
–Μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ.
– Τη δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, όπως και κάθε προμήθεια στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.
Νέα επιδόματα
Παράλληλα με τα μέτρα που αφορούν τις τράπεζες ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε:
– Την παροχή φαρμάκων χωρίς συμμετοχή σε όλους τους δυνητικούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος από το νέο έτος (Συνολικά, 310.000 συνταξιούχοι με χαμηλές αποδοχές θα έχουν, πια, δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους).
– Την παροχή επιδόματος επικινδυνότητας για 150.000 ένστολους, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.