ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες

-|- 

Στο 4,2% βρέθηκε ο μέσος ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού για το 10μηνό Ιανουαρίου Οκτωβρίου, δείγμα του ότι ο στόχος για μέσο πληθωρισμό 4% το 2023 που έχει τεθεί στο προσχέδιο του πληθωρισμού είναι εφικτός, με βάση τις σημερινές συνθήκες. 

Και αυτό ενώ δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς. Τα προθεσμιακά συμβόλαιο για το φυσικό αέριο, μετά το σοκ των δύο πρώτων εβδομάδων, έχουν υποχωρήσει στα 46 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ενώ το αργό πετρέλαιο έχει υποχωρήσει στα 81 δολάρια το βαρέλι. Οι ειδικοί της αγοράς τονίζουν ότι το βασικό σενάριο είναι η οικονομική επιβράδυνση για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή η Κίνα δεν ανακάμπτει με τους αναμενόμενους ρυθμούς. Συνεπώς, αναμένεται χαμηλότερη ζήτηση από αυτή του 2022 και για τους χειμερινούς μήνες, όταν η κατανάλωση αυξάνεται. 

Ο κίνδυνος της κλιμάκωσης σε Μ. Ανατολή

Παρά την απότομη άνοδο του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στο 3,4% από 1,6% που ήταν τον Σεπτέμβριο, οι τιμές της ενέργειας μείωσαν συνολικά τον πληθωρισμό κατά 1%, λόγω κυρίως του φυσικού αερίου. 

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο η μέση τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 50 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα από 146 ευρώ τον ίδιο μήνα του 2022. Οριακή αύξηση καταγράφηκε στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος, με την αιτία για το δεύτερο την προτιμολόγηση της μεγαβατώρας χονδρικής από τους πάροχους. Την κατάσταση αυτή μπορεί να ανατρέψει απότομα μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στην οποία θα εμπλακούν άμεσα το Ιράν, ο Λίβανος και η Συρία και έμμεσα χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, οι οποίες συνολικά αντιπροσωπεύουν πάνω από 50% της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. 

Ο πονοκέφαλος με τα τρόφιμα 

Από την άλλη μεριά ο πονοκέφαλος με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Τον Οκτώβριο οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα αύξησαν τον μέσο πληθωρισμό κατά 1,8% , με το μισό αυτής της αύξησης να οφείλεται στα φρούτα και τα λαχανικά, τα βρώσιμα έλαια και κυρίως το ελαιόλαδο. Οι τιμές στα είδη αυτά θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία λόγω και των ζημιών στην παραγωγή από την κλιματική κρίση. Τα εποχικά είδη, μαζί με την όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από εισαγωγές κρέατος, θα διατηρήσου σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των τροφίμων για αρκετούς μήνες ακόμη. 

Μια ακόμη αγωνία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι οι τιμές σε υπηρεσίες, όπως είναι το πακέτο διακοπών και η εστίαση, οι οποίες έχουν αυξήσεις πολλαπλάσιες του πληθωρισμού.

Στα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες του καλαθιού του πληθωρισμού, μετά τις ανατιμήσεις που καταγράφηκαν το 2022, η πτώση της ζήτησης έχει συγκρατήσει τις τιμές στα περσινά επίπεδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και την σημαντική υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού κοντά στο 4% τον περασμένο μήνα, από τα ιστορικά υψηλά που είχε φτάσει στις αρχές του χρόνου. 

Related posts

Σε ποιους κλάδους εφαρμόζεται από 01.01.2024 η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

timesadmin

Τι αλλάζει στη φορολόγηση των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων

timesadmin

Σ. Εφραίμογλου: Άλμα στον χώρο της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

timesadmin

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: Έκτακτα μέτρα για τους πληγέντες δανειολήπτες

timesadmin

Πως τα ταμεία θα ενημερώνουν τους δικαιούχους σύνταξης

timesadmin

Υπ. Εργασίας: Νέα στοχευμένα μέτρα για τους πληγέντες από πυρκαγιές

timesadmin