Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη
Το πράσινο φως σε ριζικές τομές στο καθεστώς επιλογής διοικητών φορέων του δημοσίου έδωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο.
Το νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει η αρμόδια υπουργός (Εσωτερικών), κυρία Νίκη Κεραμέως αφορά πάνω από 500 διοικήσεις αντίστοιχων οργανισμών (πχ πάνω από 120 Νοσοκομείων), Νομικών Προσώπων, είτε Δημοσίου, είτε Ιδιωτικού Δικαίου. Δηλαδή θα αφορά όλους τους οργανισμούς, στους οποίους την επιλογή των διοικήσεων έχει το δημόσιο.
Το σχέδιο της κυρίας Κεραμέως δίδει πολύ μεγάλη έμφαση και σε τυπικά αντικειμενικά προσόντα αλλά και σε ζητήματα δεξιοτήτων σε σχέση με την επιλογή διοικητών. Θα πρόκειται για μία “απαιτητική διαδικασία”, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση της Υπουργού Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης η επιλογή θα γίνεται μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ.
Η ίδια έχει δηλώσει πως “θα υπογράφεται συμβόλαιο επίδοσης” με το άτομο το οποίο θα αναλαμβάνει τη διοίκηση ενός δημόσιου οργανισμού. Το συμβόλαιο αυτό θα είναι 4ετές. Ωστόσο, στη μέση της θητείας του, δηλαδή μόλις συμπληρώσει 2 έτη, θα αξιολογείται, δήλωσε η κυρία Κεραμέως. Αν έχει αποδώσει (σ.σ. δηλαδή έχει πετύχει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί με το συμβόλαιο του), θα μπορεί να μπόνους. Αν όχι, θα παύεται από τα καθήκοντα του, δηλαδή θα απολύεται με απόφαση εν τέλει του/της εκάστοτε Υπουργού Εσωτερικών.
Μ΄ άλλα λόγια, θα τεθεί ένα νέο πλαίσιο, με λογοδοσία και αξιολόγηση, το οποίο θα εξασφαλίζει κριτήρια και προϋποθέσεις με στόχο αναβαθμισμένες διοικήσεις στους δημόσιους οργανισμούς.
Επίσης, σημαντικό είναι πως θα είναι απαραίτητη η συνάφεια των προσόντων (πχ πτυχίο), των δεξιοτήτων και της εργασιακής εμπειρίας κάθε υποψηφίου διοικητή με τη θέση την οποία θα μπορεί να καταλάβει.
Να σημειωθεί πως το ίδιο, σε γενικές γραμμές, “μοντέλο” – δηλαδή επιλογή διοικητών με αντικειμενικά κριτήρια κλπ. – θα εφαρμοστεί, με επερχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία, και για τους χιλιάδες προϊσταμένους του Δημοσίου.
Ζητούμενη, σύμφωνα με δήλωση της κυρίας Κεραμέως θα είναι η μεγαλύτερη αξιοκρατία και μεγαλύτερη ταχύτητα στις κρίσεις με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.