ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η ελληνική αγορά έγινε χθες η 3η φθηνότερη στην Ευρώπη

-

Η αυξημένη παραγωγή των - σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση λόγω της ημέρας έφερε σημαντική μείωση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος για χθες Κυριακή 11 Φεβρουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική αγορά λόγω ακριβώς της χαμηλής τιμής βρέθηκε μεταξύ των πιο φθηνών αγορών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα η ελληνική αγορά με 49,95 ευρώ/MWh ήταν μαζί με τη βουλγαρική και τη ρουμανική αγορά, η 3η φθηνότερη στην Ευρώπη. Πιο φθηνές ήταν μόνο οι αγορές της Τουρκίας (22,94 ευρώ/MWh) της Πορτογαλίας (43,47 ευρώ/MWh) και της Ισπανίας (44,83 ευρώ/MWh). Έτσι χθες η ελληνική αγορά ήταν φθηνότερη από αγορές που παραδοσιακά εμφανίζουν καλύτερες τιμές όπως η Γαλλία (57,48 ευρώ/MWh) η Γερμανία (61,96 ευρώ/MWh), το Βέλγιο (63,14 ευρώ/MWh) και η Ολλανδία (67,15 ευρώ/MWh).

Σημειώνεται ότι η χαμηλή τιμή της αγοράς κατέστη εφικτή λόγω ακριβώς του μείγματος παραγωγής, στο οποίο κυριάρχησαν οι - με μερίδιο 65,55%, ενώ το φυσικό αέριο έφτασε μόλις το 16,14% και οι εισαγωγές το 9,68%.

Πάντως για σήμερα η εικόνα της αγοράς αλλάζει καθώς η τιμή αυξάνεται στα 75,88 ευρώ/MWh, τιμή που κατατάσσει την Ελλάδα ως την 13η ακριβότερη αγορά της ευρωπαϊκής κατάταξης. Ακριβότερη αγορά είναι η Ιταλία (93,07 ευρώ/MWh) και ακολουθούν Μάλτα (92,68 ευρώ/MWh) Πολωνία (87,19 ευρώ/MWh) και Εσθονία Λετονία και Λιθουανία (83,1 ευρώ/MWh). Στον αντίποδα για σήμερα φθηνότερες αγορές στην Ευρώπη είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία με 45,85 ευρώ/MWh. 

Related posts

Ν. Μηλαπίδης: Η νέα πλατφόρμα της ΔΥΠΑ JOBmatch παντρεύει τις τοπικές ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων

wp-needuser

Υψηλή ανάπτυξη, πλεονάσματα και μείωση χρέους κατά 25% του ΑΕΠ βλέπει η Κομισιόν για Ελλάδα

timesadmin

ΣΕΒΕ: Στα €38 δισ. οι εξαγωγές στο 9μηνο 2023 – Τα τρόφιμα διατηρούν τις εξαγωγές σε υψηλά επίπεδα

timesadmin

Goldman Sachs: Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη DBRS για τις ελληνικές τράπεζες

timesadmin

Ειδοποίηση ασφαλισμένων από τον e-ΕΦΚΑ έξι μήνες πριν από τη σύνταξη

wp-needuser

Πάνω από €23 δισ. η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών – Πού “βλέπουν” τις τιμές οι αναλυτές

protothema.gr