6.9 C
London
Sunday, December 22, 2024

Πόσο πιθανό είναι να ζήσετε 100 χρόνια; Η απάντηση μπορεί να κρύβεται στο αίμα σας

Date:

Related stories

Πόσο-πιθανό-είναι-να-ζήσετε-100-χρόνια;-Η-απάντηση-μπορεί-να-κρύβεται-στο-αίμα-σας

Τα ευρήματα μελέτης στην οποία οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 35 χρόνια την πορεία της υγείας χιλιάδων εθελοντών.

Οι αιωνόβιοι άνθρωποι έχουν χαρακτηριστικά ευρήματα στις αιματολογικές εξετάσεις τους, τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν το μυστικό της μακροζωίας τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Στη μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια έως σήμερα μελέτη με αιωνόβιους ανθρώπους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τα 65 τους χρόνια έχουν χαμηλά επίπεδα ορισμένων δεικτών (όπως το σάκχαρο) και υψηλά επίπεδα ορισμένων άλλων (όπως η χοληστερόλη!).

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι στη μακροζωία τους υπεισέρχονται γενετικοί παράγοντες και/ή τροποποιήσιμοι παράγοντες του τρόπου ζωής, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση  GeroScience. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για τις αιματολογικές εξετάσεις της περιόδου 1985-1996 περισσότερων από 44.500 Σουηδών. Το ενδιαφέρον τους εστιάσθηκε σε όσους είχαν γεννηθεί μεταξύ 1893 και 1920.

Το ιατρικό ιστορικό αυτών των ανθρώπων παρακολούθησαν έως το 2020. Οι 1.224 (ή το 2,7% του συνολικού αριθμού) γιόρτασαν τα 100α τους γενέθλια. Το σχεδόν 85% εξ αυτών ήσαν γυναίκες.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την διακύμανση που είχαν με την πάροδο του χρόνου ορισμένες ουσίες στο αίμα τους, που είναι ενδεικτικές:

  • Του μεταβολισμού
  • Των επιπέδων της φλεγμονής
  • Της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών
  • Της αναιμίας
  • Της θρέψης

Στόχος τους ήταν να τις συγκρίνουν σε αιωνόβιους και μη-αιωνόβιους για να εντοπίσουν τυχόν διαφορές.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, οι αιωνόβιοι άνθρωποι είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από το φυσιολογικό. Είχαν επίσης υψηλά επίπεδα σιδήρου. Ταυτοχρόνως όμως είχαν χαμηλά επίπεδα:

  • Γλυκόζης (σακχάρου)
  • Ουρικού οξέος
  • Κρεατινίνης (δείχνει τη νεφρική λειτουργία)
  • Ηπατικών ενζύμων (π.χ. αλκαλική φωσφατάση, γ-GT, SGOT ή AST κ.λπ.)

Ειδικά το ουρικό οξύ φάνηκε να συσχετίζεται με την μακροζωία με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Αυτό σημαίνει πως όσο πιο χαμηλό ήταν, τόσο πιο ισχυρά σχετιζόταν με την μακροζωία. Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές με τα χαμηλότερα επίπεδα απ’ όλους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν αιωνόβιοι, έναντι όσων είχαν τα υψηλότερα.

Οι διαφορές αυτές στις αιματολογικές εξετάσεις ήταν ήδη εμφανείς από την ηλικία των 65 ετών, επισημαίνουν οι ερευνητές. Επιπλέον, οι αιωνόβιοι άνθρωποι είχαν μάλλον ομοιογενές προφίλ σε αυτές τις εξετάσεις.

«Δεν είναι θέμα μόνο τύχης»

«Αν και η τύχη παίζει κάποιο ρόλο στην επιβίωση επί 100 χρόνια, οι διαφορές στους βιοδείκτες του αίματος μία δεκαετία πριν τον θάνατο υποδηλώνουν ότι γενετικοί παράγοντες ή/και παράγοντες του τρόπου ζωής επίσης διαδραματίζουν ρόλο στην  εξαιρετική μακροζωία», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Οι παράγοντες αυτοί αντανακλώνται στα επίπεδα των βιοδεικτών που εξέτασαν, προσθέτουν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι αιωνόβιοι έχουν ορισμένες συνήθειες στη διατροφή και την πρόσληψη αλκοόλ, που παίζουν ρόλο, προσθέτουν.

Και καταλήγουν ότι δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα να αρχίσουμε όλοι να παρακολουθούμε τους δείκτες της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας στις εξετάσεις μας. Το ίδιο και το σάκχαρο και το ουρικό οξύ μας.

Φωτογραφία: iStock

The post Πόσο πιθανό είναι να ζήσετε 100 χρόνια; Η απάντηση μπορεί να κρύβεται στο αίμα σας appeared first on coollife.gr.

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here