ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια νέα αναβάθμιση της οικονομίας

Του Τάσου Δσόπουλου 

Παρά τη νέα περιφερειακή ανάφλεξη στο Ισραήλ και τους φόβους για μια δεύτερη φάση της ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα έχει πλέον μεγάλες πιθανότητες να περάσει και επίσημα στην επενδυτική βαθμίδα με την αξιολόγηση της Standard & Poor’s την ερχόμενη Παρασκευή.

Στις επαφές που είχαν τις προηγούμενες μέρες στελέχη του υπουργείου εθνικής οικονομίας και οικονομικών με αναλυτές του οίκου οι εντυπώσεις είναι θετικές.

Οι τεχνοκράτες της S&P είχαν θετικά σχόλια όχι μόνο για τις μέχρι τώρα επιδόσεις της οικονομίας, αλλά και για τις προοπτικές της τα επόμενα χρόνια.  Τούτο με δεδομένο ότι ο οίκος έχει αποτιμήσει στην αξιολόγηση του, εκτός από την πολιτική σταθερότητα που εγγυάται η νέα Κυβέρνηση, και τα πρώτα της βήματα με τη μορφή νομοθετικών πρωτοβουλιών αλλά και της δημοσιονομικής στρατηγικής. Επίσης, άκουσαν με ενδιαφέρον και τα σχέδια του ΥΠΕΘΟ για περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων που βαρύνουν σήμερα το χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ σημείωσαν και την πρόοδο σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια  στην επάνοδο της κερδοφορίας στις μεγάλες εμπορικές τράπεζες. Το ίδιο θετικοί ήταν οι εκπρόσωποι των οίκων S&P και Moody’s (προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου στις 15/9) που συναντήθηκαν με τον υφυπουργό οικονομίας και οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη στο Μαρακές του Μαρόκου, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Ο Οίκος S&P, έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ+ από τον περασμένο Απρίλιο με αξιολόγηση “θετική”. Η θετική αξιολόγηση μεταφράζεται στις σημερινές συνθήκες ως επικείμενη αναβάθμιση της οικονομίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η αισιοδοξία για νέα αναβάθμιση πηγάζει και από άλλο ένα γεγονός. Ο καναδικός οίκος DBRS, ο πρώτος που βρίσκεται στο club των “μεγάλων” που αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα στις 7 Σεπτεμβρίου έχοντας κατατάξει και αυτός την Ελλάδα μια θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα αλλά με αξιολόγηση σταθερή στην ορολογία των οίκων αξιολόγησης.

Η αγορά επιμένει στο καλό σενάριο 

Πέρα από τις προθέσεις η πορεία αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δείχνει ότι η αγορά συνεχίζει να “στοιχηματίζει” στο καλό σενάριο για την ελληνική οικονομία. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, αυξήθηκε λόγω της αβεβαιότητας για την Ευρωπαϊκή οικονομία από το 3,8% πριν ένα μήνα, κοντά στο 4,3% την Παρασκευή. Ωστόσο, το spread με το γερμανικό δεκαετές έχει σταθεροποιηθεί στις 130 μονάδες βάσης. Επίσης, η απόδοση του ελληνικού ομολόγου παραμένει 50 μ/β κάτω από το αντίστοιχο ιτάλικο και 30 μονάδες βάση πάνω από το αντίστοιχο ισπανικό. Επιπλέον, η Ελλάδα ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να αποπληρώσει πρόωρα άλλα 5,3 δισ. από το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη (GLF) και να μειώσει το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το επίπεδο της Ιταλίας μέχρι και το τέλος του 2027.

Νέα εποχή 

Με τη δεύτερη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα από οίκο αξιολόγησης που αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ, η Ελλάδα θα έχει όλες τις πιστοποιήσεις ότι τα ομόλογά της είναι “επενδύσιμα” και φυσικά την ανάλογη αντιμετώπιση από την Κεντάκι Τράπεζα του Ευρώ. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΥΠΕΘΟ, η νέα αυτή εποχή θα φέρει νέους, πιο συντηρητικούς, αλλά και πιο “πιστούς” επενδυτές στο ελληνικό χρέος. Για να καλύψει την επιπλέον ζήτηση το ΥΠΙΚ θα πρέπει να εξασφαλίσει νέους τίτλους από 8 έως και 10 δισ. από παλιούς και νέους τίτλους τα επόμενα χρόνια. 

Related posts

Η αγορά “ζεστάθηκε” και η προσδοκία του εμπορικού κόσμου είναι ο τζίρος φέτος να ξεπεράσει τα €4 δισ.

timesadmin

Τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών, ευάλωτων καταναλωτών και αγροτών για το Δεκέμβριο

timesadmin

Πρόστιμα 1,2 εκατ. ευρώ και έλεγχοι κατά του εργασιακού trafficking

timesadmin

Τι φοβάται η Λαγκάρντ και δεν δεσμεύεται για μείωση των επιτοκίων

timesadmin

Αυξημένα κατά 50,3%, στα 11,57 δισ. ευρώ, τα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους το 2022 σε σχέση με το 2021

timesadmin

Ο “χάρτης” των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ μέχρι τις 10 Νοεμβρίου

timesadmin