Πόσο-αυξάνονται-τα-επιδόματα-παιδιού-ανά-κατηγορία-–-Αναλυτικά-παραδείγματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο αυξάνονται τα επιδόματα παιδιού ανά κατηγορία – Αναλυτικά παραδείγματα

Του Κώστα Κατίκου

Ριζική αναμόρφωση επιχειρείται στο μέτωπο των επιδομάτων, που περιλαμβάνει, την αύξηση των ποσών για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, στέγασης και εγγυημένου εισοδήματος, τη θέσπιση, περιουσιακών κριτηρίων -όπως η αξία των ακινήτων και το ύψος των καταθέσεων- και για τους δικαιούχους που εργάζονται ως μισθωτοί, το εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή των ποσών θα είναι μειωμένο κατά 20% στο επίδομα παιδιού και στέγασης και κατά 30% στο εγγυημένο εισόδημα.

Οι αλλαγές αυτές θα φέρουν αυξήσεις από 1/1/2025 σε πολλούς δικαιούχους ενώ με τα περιουσιακά κριτήρια κάποιοι θα βγουν εκτός της λίστας των δικαιούχων.  

Το επίδομα παιδιού θα αυξηθεί για πολλές οικογένειες ενώ η έκπτωση 20% στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη θα έχει αποτέλεσμα να πάρουν επίδομα και όσοι θα το έχαναν, ή έπαιρναν μικρότερο ποσό και τώρα θα πάρουν μεγαλύτερο επειδή θα λαμβάνεται υπόψη χαμηλότερο όριο εισοδήματος κατά 20%. 

Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο παιδιά και δύο εργαζόμενους γονείς με εισόδημα 32.000 ευρώ, σήμερα δεν λαμβάνει επίδομα γιατί υπερβαίνει το εισοδηματικό όριο της κατηγορίας που ανήκει. Από το 2025 όμως το όριο εισοδήματος που θα λαμβάνεται υπόψη θα έχει έκπτωση 20% και θα διαμορφωθεί στα 25.600 ευρώ, και θα λάβουν το επίδομα που για τα δύο παιδιά πάει στα 90 ευρώ μηνιαίως.

Ειδικότερα:

1. Αυξάνεται από 70 σε 75 ευρώ το επίδομα παιδιού της πρώτης κλίμακας και σε 45 ευρώ για τη δεύτερη, ενώ, η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού ενοποιείται με τη δεύτερη. Το επίδομα της τρίτης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο αυξάνεται σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα. Η αύξηση είναι 60,7% για όσους ήταν στην τρίτη εισοδηματική κλίμακα και θα πάνε στη δεύτερη. Για παράδειγμα, όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία και έπαιρναν επίδομα 28 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί τώρα θα παίρνουν 45 ευρώ. Οσοι είχαν δύο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ, όσοι είχαν τρία παιδιά και έπαιρναν 112 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ, ενώ με τέσσερα παιδιά και εισόδημα της τρίτης κλίμακας, από τα 168 ευρώ που παίρνουν σήμερα, θα λαμβάνουν 270 ευρώ.

Ποιοι παίρνουν αυξήσεις 

Αυξήσεις θα έχουν όλοι αλλά τις μεγαλύτερες θα τις έχουν όσοι λαμβάνουν το επίδομα της τρίτης κατηγορίας και από το 2025 θα παίρνουν τα ποσά της δεύτερης κατηγορίας.

Για παράδειγμα:

* Οικογένεια με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ως 10.500 ευρώ και ένα παιδί παίρνει μηνιαίο επίδομα 70 ευρώ και με την αύξηση θα παίρνει 75 ευρώ. Με το ίδιο εισόδημα και 2 παιδιά, παίρνει 140 ευρώ και με την αύξηση θα παίρνει 150 ευρώ.

* Οικογένεια με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.250 ευρώ και ένα παιδί παίρνει μηνιαίο επίδομα 28 ευρώ που καταργείται και από το 2025 θα παίρνει το επίδομα της δεύτερης κατηγορίας που είναι 45 ευρώ τον μήνα. Αν έχει δύο παιδιά, θα παίρνει 90 ευρώ τον μήνα από 56 ευρώ που παίρνει τώρα, και με τρία παιδιά θα παίρνει επίδομα 180 ευρώ τον μήνα από 112 ευρώ τώρα.

* Οικογένεια με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ και δύο παιδιά παίρνει μηνιαίο επίδομα 56 ευρώ που καταργείται και από το 2025 θα παίρνει το επίδομα της δεύτερης κατηγορίας που είναι 90 ευρώ τον μήνα. Αν έχει τρία παιδιά, θα παίρνει 180 ευρώ τον μήνα από 112 ευρώ που παίρνει τώρα, και με τέσσερα παιδιά θα παίρνει επίδομα 270 ευρώ τον μήνα από 168 ευρώ τώρα.

Related posts

Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες – Τι φοβάται η Λαγκάρντ

timesadmin

ΕΟΦ: Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 119 φάρμακα

timesadmin

Ετήσια αύξηση 7,1% στα υλικά κατασκευής νέων κτιρίων τον Ιούλιο

timesadmin

Με μαθηματικό τύπο ανάλογο των συντάξεων η αύξηση του κατώτατου μισθού

wamdiness

Παράταση του προγράμματος “Ερευνώ – Καινοτομώ”

James Rollner

Αυξάνονται πάλι τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες – “Πρωταθλητές” τα νοσοκομεία

wp-needuser