Πόσα-ηλεκτρικά-αυτοκίνητα-έχουν-αλλάξει-την-μπαταρία-τους
AYTOKINHTO

Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αλλάξει την μπαταρία τους

Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αλλάξει την μπαταρία τους

Καθώς ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους θα συνεχίζει να αυξάνεται, ένα σημαντικό ζήτημα που προκύπτει αφορά την υγεία της μπαταρίας και το ενδεχόμενο αντικατάστασής της.

Top Gear TEAM

Lithium ion car battery

Καθώς ο υποψήφιος αγοραστής ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος καλείται να εξετάσει μια σειρά από παραμέτρους προκειμένου να καταλήξει στην απόφασή του, η εμπειρία δείχνει πως η υγεία της μπαταρίας δεν είναι συνήθως μια από αυτές.

Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί σημαντική ανησυχία κατά την αγορά ενός καινούργιου ηλεκτρικού, αλλά καθώς τα EV γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, η αγορά των μεταχειρισμένων θα αρχίσει σιγά σιγά να μεγαλώνει και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα πρέπει να απασχολεί όποιον προσανατολίζεται σε μια τέτοια αγορά.

Πρόσφατη έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα νεότερα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα χρειάζονται γενικά λιγότερες αντικαταστάσεις μπαταριών. Σύμφωνα με έκθεση της Recurrent, τα παλαιότερα EVs χαρακτηρίζονται από υψηλότερη συχνότητα αντικατάστασης μπαταριών, γεγονός που μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη.

Μόλις 2,5% έχει αλλάξει μπαταρία

Μπαταρίες ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Για τα νεότερα ηλεκτρικά οχήματα και συγκεκριμένα εκείνα που κυκλοφόρησαν από το 2016 και μετά, λιγότερο από 1% έχει προχωρήσει σε αντικατάσταση της μπαταρίας, με εξαίρεση τις ανακλήσεις. Σε μια πιο διευρυμένη εικόνα, μόνο το 2,5% των πακέτων μπαταριών των ηλεκτρικών μοντέλων που κυκλοφόρησαν το διάστημα 2011-2024 έχει αντικατασταθεί μέχρι στιγμής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού οχήματος, μπορεί να φτάνει έως και το 50% της αξίας του. Εκτός από την ηλικία, υπάρχουν και μερικοί ακόμα λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό. Από το 2015 έως το 2022, η μέση χωρητικότητα της μπαταρίας αυξήθηκε κατά 122%, πράγμα που σημαίνει ότι τα νεότερα EV έχουν μεγαλύτερο περιθώριο απωλειών στις μπαταρίες τους πριν απαιτηθεί η αντικατάστασή τους.

Επιπλέον, τα συστήματα διαχείρισης θερμότητας της μπαταρίας συνεχίζουν να βελτιώνονται, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού μοντέλου είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά όταν πρόκειται για μεταχειρισμένο, καθώς σε ένα αρνητικό σενάριο, ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να βρεθεί σύντομα στη θέση να κληθεί να πληρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό για την αντικατάστασή της.

Related posts

Γιατί μειώνονται οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

James Rollner

Γιατί αυξάνονται οι ανακλήσεις για ελαττώματα στις κάμερες οπισθοπορείας

protothema.gr

Toyota: Τι αλλάζει στην παραγωγή ηλεκτρικών και απειλεί πλέον την Tesla

protothema.gr

Πρεμιέρα για το νέο Fiat Grande Panda στο Τορίνο

protothema.gr

Νέα αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων-ποια κατηγορία προτιμούν οι Έλληνες

wp-needuser

Volvo EM90: Το πρώτο MPV της φίρμας είναι ηλεκτρικό και μόλις παρουσιάστηκε

timesadmin