AYTOKINHTO

Πωλήσεις αυτοκινήτων: Μερίδιο ρεκόρ για κινεζικές φίρμες στην Ευρώπη

Πωλήσεις αυτοκινήτων: Μερίδιο ρεκόρ για κινεζικές φίρμες στην Ευρώπη

Μερίδιο αγοράς που δεν είχαν πιάσει ποτέ ξανά πριν κατάφεραν να σημειώσουν οι κινεζικές φίρμες στην Ευρώπη. Ποιοι ήταν οι κερδισμένοι και ποιοι σημείωσαν απώλειες.

Top Gear TEAM

BYD Seal

Η BMW και η Renault ήταν μεγάλοι νικητές τον Μάρτιο στις ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτων, ενώ η Audi και η Tesla δυσκολεύτηκαν. Οι κινεζικές μάρκες ώθησαν το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς τους πάνω από το 4% για πρώτη φορά σε έναν μήνα όπου ο συνολικός όγκος αυτοκινήτων υποχώρησε σχεδόν 3%. 

Το άλμα των πωλήσεων της BMW κατά 8,2% σε 77.912 αυτοκίνητα την ανέβασε στην 3η θέση συνολικά τον Μάρτιο από την 6η θέση τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πήρε ώθηση από τη BMW Σειρά 1, η οποία αυξήθηκε κατά 13% σε 10.704 τον περασμένο μήνα. 

Renault Clio

Η αύξηση των πωλήσεων της Renault κατά 5,9% σε 66.327 την ανέβασε στο Νο. 5 συνολικά τον Μάρτιο από το Νο. 8 τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία πήρε ώθηση από το μικρό αυτοκίνητο Clio, το οποίο αυξήθηκε κατά 28% σε 22.098 τον περασμένο μήνα, καθιστώντας το έκτο σε πωλήσεις στην Ευρώπη συνολικά για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dataforce που αντιπροσωπεύουν το 96% των πωλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Audi Q6 e-tron

Ο μήνας δεν ήταν εξίσου επιτυχημένος για την Audi και την Tesla. Ο όγκος της Audi υποχώρησε κατά 20% σε 63.688. Η διολίσθηση έριξε την Audi στην έβδομη θέση των συνολικών πωλήσεων τον περασμένο μήνα, πολύ μακριά από την 3η θέση που κατέλαβε τον Μάρτιο του 2023. Οι πωλήσεις της Tesla μειώθηκαν κατά 36% σε 37.937, ρίχνοντάς την στην 16η θέση συνολικά έναντι της 10ης θέσης κατά τον τρίτο μήνα του 2023. 

Οι Κινέζοι 

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, μαζί με τις μάρκες με Κινέζους ιδιοκτήτες, αύξησαν το συνολικό μερίδιο αγοράς τους στο 4,3% τον Μάρτιο, από 3,9% την ίδια περίοδο πέρυσι. Όσον αφορά τις πωλήσεις, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν όγκο 57.400 τον Μάρτιο έναντι 53.871 τον Μάρτιο του 2023. 

Η BYD ήταν ένας από τους νικητές, αυξάνοντας τις πωλήσεις σε 2.620 τον περασμένο μήνα έναντι 430 τον Μάρτιο του 2023. Η Xpeng αύξησε τις πωλήσεις της σε 462 από 11 τον ίδιο μήνα πέρυσι. 

Αυτές οι μάρκες εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ πίσω από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία με τις υψηλότερες πωλήσεις στην Ευρώπη, την MG της SAIC, η οποία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 10% σε 25.642. 

Νικητές μόλις και μετά βίας 

Τον περασμένο μήνα, 38 αυτοκινητοβιομηχανίες αύξησαν τις πωλήσεις τους στην Ευρώπη, ενώ 35 μάρκες έκλεισαν τον τρίτο μήνα του έτους με μείωση του όγκου τους, σύμφωνα με την Dataforce.

Δέκα αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων οι κινεζικές Omoda, Voyage και Zeekr, καθώς και οι Ineos Automotive, Lucid και Mitsubishi, κατέγραψαν τριψήφια ποσοστιαία κέρδη ή υψηλότερα. Άλλες μάρκες που είχαν ισχυρή αύξηση πωλήσεων τον περασμένο μήνα ήταν η Jaguar (+75%), η Honda (+65%) και η Lexus (+57%).

Με στοιχεία από την Automotive News και την Dataforce.

Related posts

Κινεζικό πρωτότυπο έχει τρελάνει το ίντερνετ με το αυτόνομο παρκάρισμά του

wp-needuser

Φωτιά σε δύο GR Corolla, η Toyota δεν πληρώνει εγγύηση (video)

timesadmin

To Rimac Nevera εμπνέει το τρενάκι rollercoaster των ρεκόρ

timesadmin

Αυτό είναι το πρώτο σε πωλήσεις SUV στην Ελλάδα

protothema.gr

Τα 5 πιο δημοφιλή αυτοκίνητα supermini στην Ελλάδα

timesadmin

Νέο Volkswagen Tiguan: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις και οι τιμές του στην Ελλάδα

timesadmin