Πυρά-της-αντιπολίτευσης-στην-κυβέρνηση-για-τις-επιδοτήσεις-στο-ηλεκτρικό-ρεύμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη για τα τρία μέτρα με στόχο την μείωση του κόστους στο ηλεκτρικό ρεύμα  για τους πολίτες.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορουν να προγραμματίσουν τίποτα με σοβαρότητα

Υποθέτουμε βάσιμα πλέον πως ο υπ. Ενέργειας και συνολικά η κυβέρνηση της ΝΔ είναι οπαδοί της θεωρίας του χάους, καθώς σήμερα μόνο που δεν μας είπαν πως το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στην… Ουγγαρία αυξάνει τις τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα. Αυτό που παραδέχτηκαν πάντως είναι πως δεν μπορούν να προγραμματίσουν τίποτα με σοβαρό τρόπο, πώς ανακαλύπτουν διαρκώς νέες «εισαγόμενες κρίσεις» και κατόπιν αυτοσχεδιάζουν εξαγγέλλοντας επιδοτήσεις, των οποίων το ύψος θα ανακοινώσουν …προσεχώς.
Οπότε, κι αφού επιστρέψουμε για μια ακόμη φορά τις κατηγορίες περί «λεφτόδεντρων» στην κυβέρνηση, την καλούμε να αποδεχτεί τις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και να μην κοροϊδεύει τους πολίτες με επιδοτήσεις – φιλοδωρήματα μέχρι την επόμενη «απρόβλεπτη» κρίση.

ΠΑΣΟΚ: Λάθη και διαχρονικές αδυναμίες

«Με τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού και της υφυπουργού Ενέργειας δεν γίναμε σοφότεροι και σίγουρα δεν ανακουφίστηκαν οι καταναλωτές. Με μια περιγραφικού χαρακτήρα δήλωση, ο υπουργός επιβεβαίωσε την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για τα δομικά προβλήματα της αγοράς ενέργειας της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης.
«Η αδυναμία μιας ισχυρής παρουσίας μέσω των διασυνδέσεων με τα Βαλκάνια και τη Δ. Ευρώπη, καθιστούν την Ελλάδα «εύκολο θύμα» για τους παρόχους ενέργειας σε περιόδους αύξησης της ζήτησης. Κερδοσκοπούν, και θα κερδοσκοπούν όσο δεν «θωρακίζεται» η χώρα.
Όλα αυτά τα ξέρουμε. Δεν χρειαζόταν, εν μέσω καύσωνα, μια ακόμα επικοινωνιακού τύπου συνέντευξη.
Ο καύσωνας στην Ουκρανία και την Ουγγαρία στον οποίο απέδωσε ο υπουργός την εκτόξευση των τιμών της χονδρεμπορικής, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την κατάσταση στην οποία φτάσαμε, αλλά είναι αποτέλεσμα των λαθών και των διαχρονικών αδυναμιών τα τελευταία χρόνια.
Αν δεν το έχουν καταλάβει, κυβερνούν πάνω από πέντε χρόνια και όφειλαν να έχουν ξεδιπλώσει έναν σχεδιασμό, ο οποίος θα διασφάλιζε φθηνό ρεύμα για τους Έλληνες καταναλωτές. Δεν το κάνουν γιατί δεν θέλουν να πειράξουν την ολιγαρχία της ενέργειας.
Για τα τρία, συγκεκριμένα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα ένα πρώτο σχόλιο: «από την μια τσέπη του καταναλωτή στην άλλη».
1. Για το έκτακτο τέλος στο φυσικό αέριο, είναι οξύμωρο γιατί το μέτρο αυτό συνεπάγεται ότι θα αυξήσει την τιμή του. Δεν πρόκειται να αποκλιμακώσει τις τιμές ρεύματος ένα έκτακτο τέλος, το αντίθετο! Από την μια λοιπόν, οι καταναλωτές θα πληρώνουν τσουχτερούς λογαριασμούς και από την άλλη θα επιβάλλεται έκτακτο τέλος στους παρόχους για να επιστραφούν τα ίδια ποσά στη συνέχεια. Μέτρα που παραπέμπονται στις καλένδες, μετά τον Αύγουστο, καθώς προϋποθέτουν νομοθετική ρύθμιση και χρόνο για την εφαρμογή τους. Λύσεις του ποδαριού δηλαδή και σίγουρα θα επιβεβαιωθούμε και σε αυτό.
2. Για την επιδότηση στα κυμαινόμενα τιμολόγια, τονίζουμε ότι πρόκειται για ακόμα ένα εμβαλωματικό μέτρο, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα, καθώς τα οριζόντια μέτρα ήδη έχουν απορριφθεί από την Ε.Ε., αλλά και για το γεγονός ότι το όριο των 500KW δεν καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών μέσα στο καλοκαίρι. Αποκαλύπτει, επίσης, και την κυβερνητική ανακολουθία, καθώς στην περίοδο πριν τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση έβαζε «τέλος» στις επιδοτήσεις.
3. Για τη θέσπιση του μόνιμού μηχανισμού ανάκτησης των κερδών, ισχύει η κλασική παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά…». Ένα μέτρο που όφειλαν να έχουν υλοποιήσει καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία έχει εκδοθεί εδώ και μήνες.
Επειδή μετά τον καύσωνα, έρχεται ο χειμώνας, καλούμε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να στελεχώσει, επιτέλους, επαρκώς τη ΡΑΑΕΥ, προκειμένου να μπορεί να επιτελέσει ουσιαστικά τον ρυθμιστικό της ρόλο, ελέγχοντας τα κόστη και ρυθμίζοντας την αγορά. Αυτή θα ήταν η μόνη, εν μέρει, αυτοματοποιημένη προστασία για τους καταναλωτές.
Ας προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αποθήκευση, γιατί οι δύο διαγωνισμοί που επικαλούνται είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Ας υλοποιήσουν τα έργα των δικτύων για να αρθεί επιτέλους η απομόνωση της χώρας και βεβαίως ας λάβουν υπόψη τους ότι το χρηματιστήριο ενέργειας εντείνει το πρόβλημα στην αγορά ενέργειας. Όταν στη Γερμανία το 40% της ζήτησης περνάει από τη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο και το υπόλοιπο καθορίζεται με σταθερά και μεγάλης διάρκειας συμβόλαια, στην Ελλάδα το 99% της αγοράς διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο με τιμές της επόμενης μέρας. Ο καθορισμός διμερών συμβάσεων (PPAs) με ενεργοβόρες βιομηχανίες και μεγάλους καταναλωτές είναι μονόδρομος πλέον», αναφέρει η ανακοίνωση του βουλευτή Ηρακλείου.

ΚΚΕ: Τα γνωστά ημίιμετρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα

«Ο υπουργός Ενέργειας, με τις αναφορές του στο “υποχρεωτικό και ανελαστικό ευρωενωσιακό μοντέλο λειτουργίας”, την “ελεύθερη διαμόρφωση τιμών” και τις “ευρωενωσιακές δεσμεύσεις”, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι αυτοί ακριβώς είναι οι παράγοντες που “πυροδοτούν” το εκρηκτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και συνεχίζει:
«Μόνο που τα παραπάνω δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι συνειδητές πολιτικές επιλογές τις οποίες έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μάλιστα, τις έχουν υπερασπιστεί όλοι τους σθεναρά, με το επιχείρημα ότι έτσι θα έριχναν τις τιμές και σήμερα έχουν το θράσος να μιλάνε για “εξωγενείς παράγοντες”», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Όλοι τους στήριξαν και υλοποίησαν το περιβόητο χρηματιστήριο ενέργειας, που μετατρέπει μια βασική κοινωνική ανάγκη σε προϊόν για να κερδίζουν οι όμιλοι της ενέργειας, όπως και τις δεσμεύσεις του “εμπορίου ρύπων” της ΕΕ, που τριπλασίασε τις σχετικές επιβαρύνσεις την τελευταία πενταετία.
Όλοι τους “έτρεξαν” τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση, δηλαδή την εγκατάλειψη μιας φθηνής, αξιόπιστης και χωρίς διακυμάνσεις -ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ώρα- πηγής παραγωγής ενέργειας, που διαθέτει σε αφθονία η χώρα μας.
Επιδότησαν τους επιχειρηματίες της “πράσινης ανάπτυξης” για να έχουν εγγυημένα κέρδη, “σπέρνοντας” παντού και με άναρχο τρόπο -, και τώρα “ανακάλυψαν” ότι εντέλει αυτό ανεβάζει την τιμή του ρεύματος.

Στήριξαν και πήραν μέρος στον “ενεργειακό πόλεμο” της ΕΕ με τη Ρωσία, που έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου, επιβάλλοντας κυρώσεις στο φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο και εξαρτώντας τη χώρα από το πανάκριβο εισαγόμενο LNG».

«Με την παραπλανητική συζήτηση για τα “ουρανοκατέβατα κέρδη”, που κρατά εδώ και 3 χρόνια, επιχειρούν να κρύψουν ότι η πολιτική τους έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να έχουν οι επιχειρηματίες της ενέργειας μόνιμα τεράστια κερδοφορία, στις πλάτες του λαού. Αυτή δεν πρόκειται να την αγγίξουν, ενώ οι όμιλοι των - έμειναν στο απυρόβλητο και στις σημερινές ανακοινώσεις. Δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα τα γνωστά, δοκιμασμένα ημίμετρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία απλά κόβουν ένα μικρό μέρος της τεράστιας κερδοφορίας για να επιδοτήσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα τους λογαριασμούς, ενώ οι τιμές είχαν διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα ήδη πριν την τωρινή “εκτίναξη”» αναφέρει ακόμα το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

«Αυτό που απαιτείται είναι η σύγκρουση με αυτή την πολιτική, η κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και των φόρων που εκτινάσσουν παραπέρα τις τιμές, η σχεδιασμένη αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών που διαθέτει η χώρα, με όλα τα σύγχρονα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, προς όφελος του λαού και όχι του κάθε “επενδυτή”».

Related posts

Πανώλη των αιγοπροβάτων: Επιστολή Τσιάρα στην Κομισιόν, ζητά πρόσθετη οικονομική στήριξη για τους κτηνοτρόφους

protothema.gr

Ζαχαριάδης απαντά σε Πολάκη: Αν δεν είχαμε δεχτεί την υποκριτική σου συγγνώμη, δεν θα είχαμε εκλογική κατάρρευση

timesadmin

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

wp-needuser

Λιάνα Κανέλλη: Η πρώτη δήλωση μετά το ατύχημα στο στούντιο του ΑΝΤ1 – «Χτύπησα το πόδι μου και το πλευρό μου»

wp-needuser

Θεοχαρόπουλος: Προσβολή για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η ανάρτηση Κασσελάκη

timesadmin

Rebranding αλά γαλλικά για τον Αλέξη Τσίπρα by Publicis

timesadmin