“Πυρά”-και-από-τον-Ισραηλινό-υπουργό-Ενέργειας-κατά-της-unifil
ΚΟΣΜΟΣ

“Πυρά” και από τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας κατά της UNIFIL

Εντείνει την κόντρα με την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον νότιο Λίβανο το Ισραήλ, διά στόματος του υπουργού Ενέργειας Έλι Κοέν, ο οποίος χαρακτήρισε τη Δευτέρα τη UNIFIL άχρηστη και την κατηγόρησε ότι απέτυχε να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Ο Κοέν προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα και κάλεσε την Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) να αποσυρθεί και να μην παρεμβαίνει στη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ που κλιμακώνεται.

“Το Κράτος του Ισραήλ θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του και αν ο ΟΗΕ δεν μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον δεν πρέπει να παρεμβαίνει και να μετακινήσει το προσωπικό του από τις ζώνες μάχης”, έγραψε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας στην πλατφόρμα X.

Οι κατηγορίες μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τις ειρηνευτικές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο εντείνονται, καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή, αποφασισμένο να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, και τη στρατιωτική της υποδομή.

Ο ΟΗΕ είπε ότι ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη βάση του την Κυριακή, στην τελευταία μιας σειράς καταγγελιών για παραβιάσεις θέσεων των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών από το Ισραήλ, μετά την επίθεση με “σμήνος μη επανδρωμένων οχημάτων” που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ κατά ισραηλινής στρατιωτικής βάσης. 

Το Ισραήλ αμφισβήτησε τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τις ειρηνευτικές δυνάμεις να αποσυρθούν, λέγοντας ότι παρέχουν “ανθρώπινες ασπίδες” στη Χεζμπολάχ.

Η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL κατήγγειλε ότι δύο ισραηλινά άρματα μάχης Merkava κατέστρεψαν την κύρια πύλη μιας εκ των βάσεών της και μπήκαν διά της βίας πριν τα ξημερώματα της Κυριακής. Μετά την αποχώρηση των αρμάτων μάχης, οι οβίδες εξερράγησαν 100 μέτρα μακριά, απελευθερώνοντας καπνό που κατέκλυσε τη βάση και αρρώστησε το προσωπικό του ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων, τραυματίζοντας 25 στρατιώτες. Η επίθεση έλαβε χώρα πολύ κοντά σε ένα φυλάκιο της UNIFIL και ένα άρμα μάχης που βοηθούσε στην απομάκρυνση των τραυματιών πήγε στο φυλάκιο UNIFIL.

Ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε: “Ήρθε η ώρα να αποσύρετε την UNIFIL από προπύργια της Χεζμπολάχ και από τις ζώνες μάχης”.

Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι χρησιμοποιεί την εγγύτητα των ειρηνευτικών δυνάμεων για προστασία.

Η UNIFIL έχει καταγγείλει το τελευταίο διάστημα και άλλες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατά θέσεών τους, όπως αυτή προ ημερών κατά παρατηρητηρίου της, κατά τη διάρκεια της οποίας καταστράφηκαν οι κάμερες, ο εξοπλισμός επικοινωνίας και ο φωτισμός περιορίζοντας την ικανότητα των δυνάμεών της να παρακολουθεί την περιοχή. 

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιόαβ Γκάλαντ, “επανέλαβε τη σημασία που έχει να λάβει το Ισραήλ όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των δυνάμεων της UNIFIL και των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου”.

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

Ολλανδία: Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Χερτ Βίλντερς δεν θα είναι πρωθυπουργός μιας μέλλουσας κυβέρνησης

protothema.gr

Ισραήλ: Παλαιστίνιος αξιωματούχος επέκρινε τις δηλώσεις Σμότριτς για επέκταση των εβραϊκών οικισμών

timesadmin

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ διατάσσει τη μείωση του αριθμού αδειών για ανάβαση στο Έβερεστ

timesadmin

Γάζα: Οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους στις οργανώσεις αρωγής είναι αφόρητοι, κατήγγειλε ο ΟΗΕ

protothema.gr

Επίθεση της Ρωσίας με drones στο Κίεβο

James Rollner

Ρωσία: Έχουμε καταλάβει 547 τετρ. χλμ. ουκρανικού εδάφους το 2024

wp-needuser