13 C
London
Saturday, February 22, 2025

Πρώτη επαφή ΗΠΑ – Κίνας για δασμούς και εμπόριο – “Σοβαρές ανησυχίες” και από τις δύο πλευρές

Date:

Related stories

Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ έχουν «βαθύ στρατηγικό χαρακτήρα», λέει ο Γεραπετρίτης

Μια εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία για την περαιτέρω ανάδειξη...

Κικίλιας για τα Τέμπη: Η κοινωνία ζητά απαντήσεις – Η αλήθεια χωρίς καμία αμφιβολία θα λάμψει στο τέλος

Κικίλιας για τα Τέμπη: Η κοινωνία ζητά απαντήσεις - Η αλήθεια χωρίς καμία αμφιβολία θα λάμψει στο τέλος Οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών έχουν δικαίωμα να θρηνούν με τον τρόπο με τον οποίο εκείνοι επιλέγουν - Δεν δέχομαι να λέγεται ότι οι 156 βουλευτές  στο σύνολό τους συγκαλύπτουν, ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής…

Ο Κινέζος απεσταλμένος για το Εμπόριο Χε Λιφένγκ εξέφρασε σήμερα τις “σοβαρές ανησυχίες” του για την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.

Ο Λιφένγκ “εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες του για τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα, όπως η αύξηση των τελωνειακών δασμών οι οποίοι επιβλήθηκαν στην Κίνα από τις ΗΠΑ”, σύμφωνα με τη δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV.

Από την αρχή της δεύτερης θητείας του στα τέλη Ιανουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέδειξε τους τελωνειακούς δασμούς ως το κύριο εργαλείο της πολιτικής του για τη μείωση του μεγάλου εμπορικού ελλείμματος της χώρας του.

Επέβαλε στις αρχές Φεβρουαρίου πρόσθετους δασμούς 10% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, τη χώρα που έχει το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ σε αγαθά (295,4 δισεκ. δολάρια το 2024 σύμφωνα με το Γραφείο οικονομικής ανάλυσης, που υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου).

Ωστόσο την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα είναι “πιθανή”.

“Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν εμπεριστατωμένες απόψεις για σημαντικά οικονομικά θέματα μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ σε σχέση με την εφαρμογή μιας συναίνεσης” που θα μπορούσε να επιτευχθεί μεταξύ των δυο χωρών, μετέδωσε σήμερα το CCTV.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, ο Χε Λιφένγκ και ο Σκοτ Μπέσεντ “αναγνώρισαν τη σημασία των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και συμφώνησαν να συνεχίσουν την επικοινωνία για θέματα αμοιβαίας ανησυχίας”.

Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Μπέσεντ, σύμφωνα με το CCTV.

Όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη για τις δηλώσεις του Τραμπ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ο Γκουό Τζιακούν ζήτησε να χαμηλώσει η ένταση.

“Οι εμπορικοί και τελωνειακοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές και το μόνο που κάνουν είναι να βλάπτουν τα συμφέροντα των λαών όλου του κόσμου”, υπογράμμισε ενώπιον των δημοσιογράφων. “Οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιλύσουν τα αντίστοιχα προβλήματά τους μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης, με βάση την αμοιβαία ισότητα και τον σεβασμό”.

Απαντώντας στο αμερικανικό μέτρο, το Πεκίνο επέβαλε δασμούς 15% στον άνθρακα και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και 10% στο πετρέλαιο και σε άλλα αμερικανικά προϊόντα (αγροτικά μηχανήματα, οχήματα …), μέτρα ωστόσο πολύ λιγότερο σημαντικά κατ’ αναλογία.

Σοβαρές ανησυχίες και από την Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε σήμερα στο Πεκίνο τις “σοβαρές ανησυχίες” της για πολιτικές της Κίνας στα θέματα εμπορίου και καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Κινέζο απεσταλμένο για το Εμπόριο Χε Λιφένγκ, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να “συνεχίσει οικονομικές και εμπορικές πολιτικές που προστατεύουν την αμερικανική οικονομία, τους Αμερικανούς εργαζόμενους και την εθνική μας ασφάλεια”, σύμφωνα με ανακοίνωση, καθώς η Ουάσινγκτον έχει ήδη θεσπίσει δασμούς για τα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα.

Από την αρχή της δεύτερης θητείας του στα τέλη Ιανουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέδειξε τους τελωνειακούς δασμούς ως το κύριο εργαλείο της πολιτικής του για τη μείωση του μεγάλου εμπορικού ελλείμματος της χώρας του.

Επέβαλε στις αρχές Φεβρουαρίου πρόσθετους δασμούς 10% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, τη χώρα που έχει το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ σε αγαθά (295,4 δισεκ. δολάρια το 2024 σύμφωνα με το Γραφείο οικονομικής ανάλυσης, που υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου).

Απαντώντας στο αμερικανικό μέτρο, το Πεκίνο θέσπισε δασμούς 15% στον άνθρακα και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και 10% στο πετρέλαιο και σε άλλα αμερικανικά προϊόντα (αγροτικά μηχανήματα, οχήματα …), μέτρα ωστόσο πολύ λιγότερο σημαντικά κατ΄αναλογία.

Η Ουάσινγκτον θα επιβάλει επίσης από τις 12 Μαρτίου νέους δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για όλους τους εμπορικούς της εταίρους.

Ο Τραμπ απείλησε επίσης να επιβάλει νέους δασμούς 25% ή περισσότερο σε αρκετούς τομείς από τις αρχές Απριλίου: ξυλεία οικοδομής, δασικά προϊόντα, αυτοκίνητα, ημιαγωγοί ή ακόμη φαρμακευτική βιομηχανία.

Την Τετάρτη ωστόσο ο Τραμπ εκτίμησε ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα είναι “πιθανή”.

Μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου “υπάρχει μικρός ανταγωνισμός αλλά η σχέση που έχω με τον πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ) είναι, θα έλεγα, εξαιρετική”, πρόσθεσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνομιλίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να μιλούν μεταξύ τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες ανακοινώσεις τους.

Επί προεδρίας Μπάιντεν, η προκάτοχος του Σκοτ Μπέσεντ, η Τζάνετ Γέλεν, είχε συνομιλήσει επανειλημμένα με τον Χε Λιφένγκ και είχε μεταβεί δυο φορές στο Πεκίνο ως υπουργός Οικονομικών για την επανεκκίνηση του διαλόγου.

Ο Τραμπ κατηγορεί συγκεκριμένα την Κίνα για παθητικότητα απέναντι στη διακίνηση συστατικών της φαιντανύλης, ενός ναρκωτικού που προκάλεσε σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές περισσότερους από 70.000 θανάτους από υπερβολική δόση το 2023. Η Κίνα, από την πλευρά της αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here