Το πλάνο διεθνοποίησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) παρουσιάστηκε σε ειδική ημερίδα στη Βουλή από τον Πρύτανη του Ιδρύματος, καθηγητή Βασίλειο Βασδέκη. Συμμετείχαν οι ηγεσίες των ΑΕΙ της χώρας – Πρυτάνεις ή Αντιπρυτάνεις – ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ κ. Παπαϊωάννου και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Καθηγητής Περικλής Μήτκας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ.Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ.Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, Προέδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Η διεθνοποίηση του ΟΠΑ
Ο μετασχηματισμός του ΟΠΑ σε Ευρωπαϊκό κόμβο για ποιοτική εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδιασμού διεθνοποίησης. Ειδικότερα, η ενεργή συμμετοχή του Πανεπιστημίου στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον, όπως και η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών κύρους και συνολικά η ενίσχυση του διεθνούς αντίκτυπου και της αναγνώρισής του μέσω της αριστείας στην έρευνα και στην εκπαίδευση, αποτελούν τα βασικά σημεία της στρατηγικής.
Τα βήματα της διεθνοποίησης
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της στρατηγικής διεθνοποίησης του ΟΠΑ, ο Πρύτανης ανέλυσε τα επτά στάδια αυτής. Ειδικότερα, έκανε λόγο για προγραμματισμό σύντομων εκπαιδευτικών επισκέψεων, διοργάνωση Θερινών Σχολείων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για Στελέχη, ακαδημαϊκές ανταλλαγές ερευνητών και φοιτητών. Αναφέρθηκε, επίσης, στο στόχο μετασχηματισμού του ΟΠΑ σε Ευρωπαϊκό κόμβο για ποιοτική εκπαίδευση, προσφορά κοινών μεταπτυχιακών – Dual Master’s Degrees. Τέλος, παρουσίασε ως ‘εργαλείο διεθνοποίησης’ και την από κοινού ακαδημαϊκή έρευνα και τις ερευνητικές συνεργασίες, όπως και τη συνεργασία σε από κοινού διδακτορική έρευνα.
Οι συνεργασίες, στις οποίες στοχεύει το ΟΠΑ
Στην κατεύθυνση των συνεργασιών, που επιδιώκει το ΟΠΑ συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:
Προγράμματα Study Abroad
2. Immersion trips (nx William and Mary U., Indiana University)
3. Θερινά Σχολεία, Συνέδρια (πχ Princeton University, University of Michigan, Goldsmiths University, Stevens Institute of Technology)
4. Συνεργασίες Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (πχ Dual Degrees όπως αυτά που έχουμε συνάψει με U. of Pavia (Finance), U. Naples (Statistical Science for Decisions), EDHEC Business School (Management) and Stevens Institute of Technology (Financial Analytics))
Όπως υπογράμμισε ο Πρύτανης κατά την παρουσίασή του, «σήμερα το ΟΠΑ διαθέτει 3 σχολές, 8 τμήματα, και 29 Μεταπτυχιακά Προγράμματα, από τα οποία ήδη τα 8 είναι αγγλόφωνα. Διαθέτει επίσης 33 ερευνητικά εργαστήρια. Επιπλέον, μέσα στα 2 τελευταία χρόνια υπεγράφησαν 7 Μνημόνια συνεργασίας με καταξιωμένα Πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο (UQAM, ILLINOIS,KELLEY, PAVIA, CYPRUS, HEBEI). Αποτελέσαμε τη μοναδική ελληνική συμμετοχή σε διεθνή πανεπιστημιακά δίκτυα (Hermes Group) και
φιλοξενήσαμε καθηγητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές κορυφαίων πανεπιστημίων της Αμερικής (πχ William and Mary, Indiana University Bloomington), οι οποίοι συμμετείχαν μαζί με τους δικούς μας φοιτητές σε κοινές δράσεις».
Σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ σημειώνεται ότι το ΟΠΑ έχει προχωρήσει σε περίπου 220 διιδρυματικές συμφωνίες με ΑΕΙ της Ευρώπης και την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, 2024-2025, πρόκειται να υποδεχτεί πάνω από 450 αλλοδαπούς φοιτητές.
Προς τον σκοπό αυτό, το ΟΠΑ θέτει πέντε στρατηγικές προτεραιότητες: την ισχυροποίηση της διεθνούς παρουσίας του Ιδρύματος, την ενίσχυση Προγραμμάτων διεθνούς κινητικότητας (Προγράμματα Erasmus), την ενίσχυση των υφιστάμενων αγγλόφωνων ΠΜΣ και Δημιουργία Νέων, την ενίσχυση διεθνών συνεργασιών για εκπαίδευση και έρευνα και την ανάπτυξη αγγλόφωνου/ων ΠΠΣ.