Πρόστιμο-μαμούθ-$3-δισ.-στην-td-bank-για-ξέπλυμα-χρήματος
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόστιμο-μαμούθ $3 δισ. στην TD Bank για ξέπλυμα χρήματος

Η TD Bank παραδέχθηκε την ενοχή της σε υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόστιμα και άλλες κυρώσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και στις ομοσπονδιακές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές για να διευθετήσει μια έρευνα σχετικά με την αποτυχία της να εντοπίσει το ξέπλυμα χρήματος από καρτέλ ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η TD Bank, της οποίας η μονάδα στις ΗΠΑ είναι η 10η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με βάση το ενεργητικό της, δέχεται όρια στην ανάπτυξή της, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Γραφείο του Ελεγκτή Νομισματικών Υπηρεσιών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland δήλωσε ότι ένας ελεγκτής θα επιβλέπει τη συμμόρφωση της τράπεζας με τις πρακτικές πρόληψης του ξεπλύματος χρήματος για τρία χρόνια στο πλαίσιο του διακανονισμού.

Η Wall Street Journal ανέφερε τον Μάιο ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνούσε πώς κινεζικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και έμποροι ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν την TD Bank για να ξεπλένουν χρήματα που προέρχονταν από την πώληση της οπιούχου ουσίας φεντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Η προτεραιότητα της TD Bank στην ανάπτυξη έναντι των ελέγχων επέτρεψε στους υπαλλήλους της να παραβούν τον νόμο και να διευκολύνουν το ξέπλυμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι κραυγαλέες αποτυχίες της τράπεζας στη διαχείριση κινδύνων προσέλκυσαν παράνομους παράγοντες και είναι απαράδεκτες”, δήλωσε ο Ελεγκτής.

Οι περιορισμοί στην ανάπτυξη της TD Bank είναι παρόμοιοι με εκείνους που επέβαλε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη Wells Fargo το 2018 για “εκτεταμένες καταχρήσεις σε βάρος των καταναλωτών”.

Το Federal Reserve Board επέβαλε την Πέμπτη πρόστιμο στην TD Bank άνω των 124 εκατομμυρίων δολαρίων για παραβιάσεις που σχετίζονται με τους νόμους περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, λέγοντας ότι η τράπεζα απέτυχε να “διεξάγει επαρκή διαχείριση κινδύνου και εποπτεία των λιανικών τραπεζικών εργασιών της στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα μια αμερικανική θυγατρική να χρησιμοποιείται για τη νομιμοποίηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε παράνομα έσοδα”.

Η μετοχή της TD Bank σημείωνε πτώση άνω του 3% στις συναλλαγές της Πέμπτης.

Related posts

Ρωσία: Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γκέρσκοβιτς παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, όπου σήμερα ξεκινά η δίκη του

timesadmin

Τσεχία: Εκκένωση περιοχής μετά τον εντοπισμό βόμβας του B’ Παγκοσμίου Πολέμου κοντά σε χημικό εργοστάσιο

timesadmin

ZEW: Το ηθικό των Γερμανών επενδυτών βελτιώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο

James Rollner

Ρωσία: Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν θα παρακολουθήσει την τηλεμαχία Χάρις-Τραμπ

James Rollner

ΗΠΑ: Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κάνουν κατάληψη σε ένα κτίριο του Πανεπιστημίου Κολούμπια

protothema.gr

Γάζα: Τουλάχιστον 41.182 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου

James Rollner