Πρόβλεψη-για-πτώση-50%-στις-επενδύσεις-μέσω-golden-visa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόβλεψη για πτώση 50% στις επενδύσεις μέσω golden visa

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Μείωση κατά τουλάχιστον 50% των ξένων επενδύσεων που πραγματοποιούνται μέσω του προγράμματος “Χρυσή Βίζα” στην αγορά κατοικίας, προβλέπει για τον επόμενο χρόνο, ο κ. Δημήτρης Μπινιάρης, πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ (Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος), μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου ακινήτων Prodexpo. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση του ελάχιστου ύψους επένδυσης στις 800.000 ευρώ, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, αναπόφευκτα θα έχει αρνητική επίδραση στις ροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, σε μια περίοδο που πάνω από 1 στα 2 ευρώ που εισέρχεται στην χώρα από το εξωτερικό, αφορά την αγορά ακινήτων.

“Είχαμε μια μεγάλη επιτυχία για 10 χρόνια σε ό,τι αφορά την άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό. Το πρόγραμμα αποδείχτηκε τόσο επιτυχημένο που έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Ενόψει των διαδοχικών αλλαγών δημιουργήθηκε έξαρση στην αίτηση αδειών, αυτό οδήγησε σε στρεβλώσεις και καταστάσεις μη επιθυμητές. Είμαστε στη χώρα που φθονεί οτιδήποτε επιτύχει ακόμα και κατά λάθος”, τόνισε ο κ. Μπινιάρης. Μάλιστα, όπως σημείωσε, το πρόγραμμα ουδέποτε δημιούργησε πρόβλημα στην στέγαση, καθώς οι αγοραστές αυτοί σπάνια μένουν στα ακίνητα που αγοράζουν. Αντιθέτως, τα νοικιάζουν και μάλιστα σε τιμές συχνά φθηνότερες κατά 10-15% των τιμών που ισχύουν σε μια περιοχή, καθώς κυρίως ενδιαφέρονται να πάρουν την άδεια διαμονής.

Ωστόσο, ένα πιθανό αντιστάθμισμα στην επερχόμενη αυτή απώλεια, είναι πιθανό να προέλθει από την ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Γαβριηλίδη, διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της Elxis Greek Real Estate Services BV, “τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πολύ μεγάλη στροφή των αγοραστών από τις χώρες της Βορείου Ευρώπης, ιδίως την Ολλανδία, το Βέλγιο και τις γερμανόφωνες χώρες, δηλαδή την Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και το Λουξεμβούργο, προς την ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας. Η έξοδος της χώρας από την οικονομική κρίση και η επαναφορά της στον “χάρτη” των αγοραστών ακινήτων, έφερε και την συνειδητοποίηση της υποτιμημένης αξίας των ελληνικών εξοχικών, σε σχέση με τα αντίστοιχων προδιαγραφών ακίνητα, π.χ. στην νότια Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Σήμερα, μόνο η δική μας εταιρεία έχει λίστα αναμονής 1.000 πιθανών αγοραστών εξοχικής κατοικίας και δεν έχουμε τα διαθέσιμα ακίνητα, καθώς απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις για την κατασκευή νεόδμητων κατοικιών”.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, το αγοραστικό κοινό είναι δύο κατηγοριών. Η πρώτη αφορά κυρίως ανθρώπους 50-60 ετών, που επιθυμούν μια κατοικία και για ίδια χρήση, αλλά και για εκμετάλλευση και η δεύτερη αφορά πλέον και πιο νέους αγοραστές, ηλικίας 35-45 ετών, κυρίως από την Ολλανδία και το Βέλγιο, που επιθυμούν και την μεταπώληση σε σύντομο χρονικό διάστημα. “Αρκετοί αγοραστές κλείνουν το εξοχικό ήδη από τα σχέδια, κάτι που τους εξασφαλίζει και 15% χαμηλότερη τιμή. Κάποιοι εξ αυτών, εκμεταλλεύονται την αύξηση που μεσολαβεί και ήδη δύο-τρία χρόνια μετά προχωρούν στην μεταπώληση, κεφαλαιοποιώντας σημαντικές υπεραξίες”, τόνισε ο κ. Γαβριηλίδης. Πάντως, το 80% των πελατών της Elxis ενδιαφέρονται για εξοχικά από 270.000 – 380.000 ευρώ περίπου.

Με τη σειρά του, ο κ.  Κώστας Γεωργάκος, CEO και Co Founder της Prelevits & Georgakos Real Estate επισήμανε ότι “η χώρα έχει ταλέντο αυτοκαταστροφής. Ό,τι πάει καλά, θα βρούμε τροπο να το καταστρέψουμε ή να του βάλουμε τρικλοποδιά”. Ερωτώμενος σχετικά με τις περιοχές στις οποίες χτίζονται κατά κύριο λόγο νέες κατοικίες για ξένους αγοραστές στην Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Γεωργάκος σημείωσε: “Θεσσαλονίκη κέντρο, Καλαμαριά, Χαλκιδική, Πιερία και Καβάλα, δηλαδή παραθαλάσσιες περιοχές. Το τραγικό είναι να αγοράζει κάποιος εξοχική κατοικία και χτίζει, για παράδειγμα, μια βίλα με πισίνα και δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει. Φέτος ένας δήμος εκεί έβγαλε ανακοίνωση και λέει “μην γεμίζετε τις πισίνες”. Πρέπει να βελτιώσουμε τις υποδομές μας. Οι υποδομές είναι 50 ετών. Δεν μπορεί να θέλεις να φέρεις τουρίστες ή επενδυτές στη Χαλκιδική και να του λες ότι θα κάνεις ντουζ μεταξύ 5 και 7”.

Ακόμα, αποκάλυψε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την Αθήνα: “Να λάβουμε υπόψη για τη Βόρειο Ελλάδα κάτι που δεν το έχει η Αθήνα, εμείς έχουμε χερσαία σύνορα. Έχουμε 30-40 εκατομμύρια που μπορούν να επισκεφτούν τη Βόρεια Ελλάδα με το αυτοκίνητό τους. Οι λαοί αυτοί, το βιοτικό τους επίπεδο, ανεβαίνει συνεχώς. Αν δει κανείς τα στοιχεία του ΑΕΠ και των μισθών τους θα καταλάβει τη διαφορά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με χερσαία σύνορα, κάποιος μπορεί να μπαινοβγαίνει στη χώρα. Πολλοί επιχειρηματίες των γειτονικών χωρών, έχουν στήσει εταιρείες και κάνουν οι ίδιοι ανάπτυξη ακινήτων”.
 

Related posts

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στο επτάμηνο του 2023 από τη διεθνή επιβατική κίνηση

timesadmin

ΔΥΠΑ: Ετήσια μείωση 4,7% στην εγγεγραμμένη ανεργία τον Ιανουάριο

timesadmin

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης – Η πρώτη από το 2019

timesadmin

ΟΑΣΑ: Νέος συγκοινωνιακός χάρτης της Αττικής – Τον Οκτώβριο οι ανακοινώσεις

timesadmin

Η μετρήσιμη δημόσια ωφέλεια από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2023 ήταν, περίπου, 204 εκατ. ευρώ

timesadmin

Αναλυτικά τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel

timesadmin