Πρακτικά-ΕΚΤ:-Στη-συνεδρίαση-του-Σεπτεμβρίου-η-επαναξιολόγηση-της-πολιτικής
ΚΟΣΜΟΣ

Πρακτικά ΕΚΤ: Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η επαναξιολόγηση της πολιτικής

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είδαν κάποια πιεστική ανάγκη να κόψουν τα επιτόκια στη συνεδρίαση τους τον προηγούμενο μήνα, εκτιμώντας ότι η επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο θα είναι μια καλή ευκαιρία για να αξιολογήσουν αν θα πρέπει να χαλαρώσουν περαιτέρω την πολιτική τους, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου (17-18) τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα. 

Η ΕΚΤ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια της τον προηγούμενο μήνα μετά τη μείωση του Ιουνίου και δεν έδωσε πολλές πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική της, αν και οι επενδυτές θεωρούν ολοένα και πιο πιθανό να μειώσει ξανά τα επιτόκια της στις 12 Σεπτεμβρίου. 

“Η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θεωρήθηκε ευρέως ως η κατάλληλη στιγμή για την επαναξιολόγηση του συσταλτικού επιπέδου της νομισματικής πολιτικής”, σημειώνεται στα πρακτικά.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν πάντως ότι είναι σημαντικό να μην επιβαρυνθεί αδικαιολόγητα η οικονομία “διατηρώντας τα επιτόκια σε συσταλτικά επίπεδα για υπερβολικά πολύ”, όπως έδειξαν τα πρακτικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως.

Related posts

Reuters: Η Γερμανία θα μειώσει τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη το 2024

timesadmin

Hilton: Αυξημένα κέρδη και έσοδα στο τρίμηνο, αναβάθμισε το outlook

wp-needuser

Σάντσεθ: Nα μην εφαρμόζονται “δυο μέτρα και δυο σταθμά” στην Ουκρανία και στη Γάζα

protothema.gr

Κίνα: Σταθερή ανάπτυξη κατέγραψαν οι 500 καλύτερες επιχειρήσεις το 2023

wp-needuser

FAZ: Όχι με κάθε κόστος o πόλεμος του Ισραήλ

wp-needuser

Αρχηγός Γενικού Επιτελείου ΗΠΑ: Επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ θα μπορούσε να προσελκύσει το Ιράν και τους συμμάχους του στον πόλεμο

protothema.gr