-
Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στη χονδρεμπορική αγορά ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον πήχη των τιμών ενόψει και της κυβερνητικής παρέμβασης για την επιδότηση των τιμολογίων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της χονδρεμπορικής αγοράς ο μέσος όρος του Ιουλίου στην χονδρική του ρεύματος διαμορφώνεται στα 138,69 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν τον Ιούνιο ο μέσος όρος ήταν στα 98,89 ευρώ η μεγαβατώρα., δηλαδή έχουμε αύξηση που ξεπερνά το 40%.
Τι σημαίνει αυτή η αύξηση για τα τιμολόγια της λιανικής και το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση στις αρχές Αυγούστου;
Εάν λάβουμε υπόψη το τιμολόγιο Ιουλίου της ΔΕΗ, που είναι το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο της αγοράς, στα 13,5 λεπτά η κιλοβατώρα, χωρίς επιδότηση η αύξηση για τον Αύγουστο θα ήταν 5,4 λεπτά, δηλαδή η τιμή θα διαμορφωνόταν στα 18,9 λεπτά η κιλοβατώρα. Αν και επισήμως το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας δεν έχει προσδιορίσει τον πήχη της εύλογης τιμής, εντούτοις, με βάση τα όσα έχουν κατά καιρούς αφήσει να εννοηθεί τα κυβερνητικά στελέχη, το όριο της τιμής μπαίνει στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου, δηλαδή στα 14 με 15 λεπτά η κιλοβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση που θα ανακοινωθεί θα κινηθεί μεταξύ 4 και 5 λεπτών, ούτως ώστε να απορροφηθεί η αύξηση και να μην μετακυληθεί στους καταναλωτές.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις θα ισχύσουν για τα κυμαινόμενα τιμολόγια, δηλαδή για τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια, ενώ ίδιες θα παραμείνουν οι τιμές για όσους έχουν σταθερά μπλε τιμολόγια. Ούτως ή άλλως βέβαια τα σταθερά μπλε ολιγόμηνης διάρκειας κινούνται στα 9 με 10 λεπτά η κιλοβατώρα, που μαζί με το πάγιο για μια μέση κατανάλωση ανεβαίνουν στα 11 με 12 λεπτά η κιλοβατώρα, βρίσκονται δηλαδή κάτω από τον πήχη που αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση για την επιδότηση.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή τιμή χονδρικής, πάντως, καταγράφεται νέα υποχώρηση κατά 6,62% στα 149,61 ευρώ η μεγαβατώρα αν και το βράδυ στις 9 πάλι η τιμή θα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στα 527,88 ευρώ η μεγαβατώρα. Η νέα μείωση αποδίδεται τόσο στην αύξηση του μεριδίου των - που αντιστοιχούν στο 38,6% του ενεργειακού μείγματος ενώ το υπόλοιπο απαρτίζεται από μονάδες αερίου σε ποσοστό 31,68%, εισαγωγές 10,23%, λιγνίτες κατα΄9,72% και υδροηλεκτρικά κατά 5,1%.