ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Σχεδόν όλες οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν εκσυγχρονιστεί

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι το 95% των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας έχει εκσυγχρονιστεί και ότι η Πολεμική Αεροπορία μόλις παρέλαβε τέσσερα νέα υπερηχητικά βομβαρδιστικά με πυρηνική ισχύ.

Ο Πούτιν έκανε τα σχόλια αυτά σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία με αφορμή την καθιερωμένη ετήσια Ημέρα του Υπερασπιστή της πατρίδας της Ρωσίας, η οποία τιμά τις ένοπλες δυνάμεις, μία ημέρα αφότου πραγματοποίησε πτήση με ένα εκσυγχρονισμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160M με πυρηνική ισχύ.

Την παραμονή της δεύτερης επετείου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος ηγέτης εξήρε τους στρατιώτες που πολεμούν εκεί στο πλαίσιο μιας “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, όπως την αποκάλεσε, χαιρετίζοντάς τους ως ήρωες που μάχονται για την “αλήθεια και τη δικαιοσύνη”.

Κατέθεσε επίσης στεφάνι στον τάφο του άγνωστου στρατιώτη στους πρόποδες του τείχους του Κρεμλίνου για να τιμήσει όσους έπεσαν στη μάχη.

Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στα επιτεύγματα, όπως είπε, του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος.

Το μήνυμά του: ότι η πυρηνική τριάδα της Ρωσίας – οι στρατηγικές χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες πυρηνικές της δυνατότητες – ήταν ενημερωμένες, εκσυγχρονίζονταν συνεχώς και ήταν σε καλή κατάσταση.

“Ενσωματώνοντας την πραγματική εμπειρία μας στη μάχη, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με κάθε δυνατό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων προσπαθειών επανεξοπλισμού και εκσυγχρονισμού”, δήλωσε ο Πούτιν.

“Σήμερα, το μερίδιο των σύγχρονων όπλων και εξοπλισμού στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις έχει ήδη φτάσει το 95%, ενώ το ναυτικό στοιχείο της “πυρηνικής τριάδας” βρίσκεται σχεδόν στο 100%”, πρόσθεσε.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει τη σειριακή παραγωγή των νέων υπερηχητικών πυραύλων Zircon και ότι δοκιμάζονται νέα συστήματα κρούσης, τα οποία όμως δεν διευκρίνισε.

Νέα στρατηγικής σημασίας υποβρύχια είχαν προστεθεί στο πολεμικό ναυτικό και τέσσερα βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-160M με πυρηνική ισχύ, του τύπου με τον οποίο πέταξε την Πέμπτη, είχαν μόλις παραδοθεί στις ένοπλες δυνάμεις.

“Επόμενο στη σειρά είναι η ανάπτυξη και η σειριακή παραγωγή υποσχόμενων μοντέλων, η εισαγωγή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα”, είπε.

Ο Πούτιν έχει συχνά δηλώσει ότι η τελευταία γενιά προηγμένων όπλων της Ρωσίας δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν αντίπαλο, αλλά σε ορισμένα από τα νέα της συστήματα έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στις δοκιμές και την ανάπτυξη.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της εταιρείας που κατασκευάζει τον υπερηχητικό πύραυλο Zircon αναφέρθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι η θέση του σε υπηρεσία “δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία” και θα απαιτήσει “ένα ορισμένο αριθμό δοκιμών”.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πούτιν υπενθύμισε επανειλημμένα στη Δύση τις πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας.

Το αεροπλάνο με το οποίο πέταξε την Πέμπτη είναι ικανό να μεταφέρει 12 πυραύλους κρουζ ή 12 πυρηνικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς και μπορεί να πετάξει 12.000 χιλιόμετρα (7.500 μίλια) χωρίς στάση χωρίς ανεφοδιασμό.

Ο Πούτιν το χαρακτήρισε νέο και αξιόπιστο μετά από μια 30λεπτη δοκιμαστική πτήση που έκανε ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, την οποία χαρακτήρισε “μοναδικό γεγονός”.

Related posts

Συνάντηση με τον Ερντογάν είχε ο Μαχμούντ Αμπάς

wp-needuser

Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με δυνατότητα συλλογιστικής λανσάρει η OpenAI

James Rollner

Το Ισραήλ θα συζητήσει την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός

James Rollner

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να “ανατιναχθεί” στο ιρανικό προξενείο (upd)

James Rollner

Από 1η Φεβρουαρίου απαγορεύεται η χρήση του δηναρίου στο Κόσοβο – Ανησυχία στον σερβικό πληθυσμό

timesadmin

Φον ντερ Λάιεν: Xρίστηκε υποψήφια του ΕΛΚ για μια νέα θητεία επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

protothema.gr