ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιο είναι πραγματικά το κόστος των τηλεπικοινωνιών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας επανήλθε πρόσφατα το θέμα αναφορικά με το επίπεδο των τιμών στις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας σε σύγκριση και με τα υπόλοιπα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συζήτηση  σχετικά με το πόσο ακριβή είναι η Ελλάδα στις υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας συνοδεύτηκε, μάλιστα, από την αναφορά στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της  Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), τα οποία για το 2022 δείχνουν ότι ο δείκτης τιμών στις τηλεπικοινωνίες διαμορφώθηκε 53,5% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κατατάσσοντας τη χώρα μας ως τη δεύτερη ακριβότερη μετά το Βέλγιο. 

Το συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο βέβαια δεν αμφισβητείται (προέρχεται, άλλωστε, από την πλέον επίσημη αρχή άντλησης δεδομένων), δεν αποδίδει ωστόσο την ακριβή εικόνα για το τι πραγματικά ισχύει στην εγχώρια αγορά και μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις και εύκολα συμπεράσματα. 

Ο δείκτης της Eurostat δεν αποδίδει την ακριβή εικόνα 

Πράγματι, όπως εξηγεί στο Capital.gr, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και καθηγητής, Κωνσταντίνος Μασσέλος, ο συγκεκριμένος υποδείκτης τιμών της Eurostat λαμβάνει υπόψη του όχι μόνο τις υπηρεσίες που παρέχουν οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, όπως αφήνεται να εννοηθεί, αλλά ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών που συνδέονται με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών. 

Πιο αναλυτικά, κάτω από την κατηγορία/δείκτη “τηλεπικοινωνίες” δεν περιλαμβάνονται μόνο οι τιμές στις υπηρεσίες ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών (που στη χώρα μας παρέχουν οι ΟΤΕ, Vodafone και Nova) αλλά και οι τιμές σε ταχυδρομικές υπηρεσίες και ταχυμεταφορές καθώς και ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός  (π.χ. κινητά τηλέφωνα (smartphones), δρομολογητές δεδομένων (router) κ.ο.κ..  

“Για το τελευταίο κομμάτι, που αφορά στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, η ΕΕΤΤ δεν έχει καμία αρμοδιότητα και σίγουρα το επίπεδο των τιμών δεν καθορίζεται από τους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους”, σημειώνει στο Capital.gr, ο επικεφαλής της εποπτεύουσας αρχής και συμπληρώνει: “Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την αγορά ενός smartphone από κάποιο κατάστημα, η τιμή του προϊόντος δε ρυθμίζεται από την ΕΕΤΤ ούτε επηρεάζεται από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Η περίπτωση που ένας πάροχος επιλέγει να προσφέρει δωρεάν ένα κινητό τηλέφωνο, αποτελεί κάτι το διαφορετικό και δεν πρέπει να συγχέεται”.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια συσχετισμού των ίδιων των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών με ένα ευρύτερο δείκτη που περιλαμβάνει και άλλα πράγματα (εξοπλισμό κλπ) ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες και πέραν της ευθύνης των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, οι οποίες στην τελική δεν προσφέρουν κάτι στον καταναλωτή, ο οποίος είναι, άλλωστε, και ο άμεσα ενδιαφερόμενος. 

Η Ελλάδα πλέον δε συγκαταλέγεται στις ακριβότερες στην κινητή τηλεφωνία 

Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα; “Η  Ελλάδα δεν είναι η φθηνότερη στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών αλλά σίγουρα δεν είναι πλέον η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, διευκρινίζει ο κ. Μασσέλος, λέγοντας, παράλληλα ότι δε θα πρέπει να αγνοείται η πρόοδος, που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο μείωσης των τιμών και σταδιακής σύγκλισης προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τη βελτίωση αυτή, και μάλιστα ήδη με στοιχεία του 2021, δείχνει με μεγαλύτερη σαφήνεια σε επίπεδο σύγκρισης τιμών καθαρά στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες  η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mobile and Fixed Broadband Prices in Europe. Σύμφωνα με το report της Κομισιόν, η θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. 

Είναι ενδεικτικό ότι το 2018 η Ελλάδα στο δείκτη τιμών κινητής τηλεφωνίας κατείχε την 26η θέση, κατατάσσοντας την ως την δεύτερη ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 παρά ταύτα κάθε χρόνο η θέση της χώρας βελτιώνεται και δεν συγκαταλέγεται, ήδη από το 2021, στις πιο ακριβές χώρες, όπου εντάσσονται οι Λετονία, Δανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Κύπρος και Τσεχία. Παράλληλα, η Ελλάδα εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό μείωσης τιμής ανά GB για mobile data στην Ευρώπη, ο οποίος σε ετήσια βάση ξεπερνά το -60% και πλέον συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την ίδια στιγμή που τόσο το 2017 όσο και το 2018 η χώρα μας ήταν η ακριβότερη στο σύνολο των 27 κρατών-μελών. 

 Με βάση, λοιπόν, τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μάλιστα χωρίς να ληφθεί υπόψη και το 2022 και το 2023 που οι τιμές συνέχισαν, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, να μειώνονται, αυτό που μπορεί να εξαχθεί με σιγουριά είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να μην είναι στις φθηνότερες αγορές αλλά σίγουρα δεν συγκαταλέγεται πλέον στις ακριβότερες και παρατηρείται μία διαρκής βελτίωση από χρονιά σε χρονιά. 

Related posts

ΗΔΙΚΑ: Προχωρούν ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και η αναβάθμιση των νοσοκομειακών συστημάτων

timesadmin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν 8,7 εκατ. ευρώ από αγροπεριβαλλοντικά μέτρα σε 86.682 δικαιούχους

timesadmin

Σε 49 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι αποζημιώσεις για τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023

timesadmin

Γ. Στουρνάρας: “Η μεταρρυθμιστική κόπωση η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία” – Τι ανέφερε για τα ολιγοπώλια

timesadmin

OPEC+: “Όχι άμεση αντίδραση” στην έκκληση του Ιράν για εμπάργκο στο Ισραήλ – Ισχυρά κέρδη για τις τιμές του πετρελαίου

timesadmin

Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία θα είναι και το 2024 οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στις αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα

timesadmin