ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι αναλαμβάνουν το project έξυπνες γέφυρες ύψους 180 εκατ. ευρώ

Της Ελένης Μπότα

Σε τρεις οικονομικούς φορείς ανατέθηκε το έργο των έξυπνων γεφυρών στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Πρόκειται για ένα έργο, με στόχο την παρακολούθηση των 260 περίπου γεφυρών ανά τη χώρα, αρκετές εκ των οποίων μετρούν δεκαετίες ζωής χωρίς την απαραίτητη συντήρηση, όπου ανάδοχοι αναδείχτηκαν οι εταιρείες ΓΚΛΟΜΠΙΤΕΛ, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ.

Το κόστος του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 120,23 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 96,96 εκατ. ευρώ) ενώ υπάρχει και δικαίωμα προαίρεσης κατά 50% που μπορεί να ενεργοποιηθεί με απόφαση του ΤΕΕ, ανεβάζοντας ουσιαστικά τον προϋπολογισμό του έργου στα 180,34 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γεφυρών της χώρας κατασκευάστηκε στις δεκαετίες ’50 έως ’80 και οδεύει σήμερα προς το τέλος της θεωρητικής ζωής του. 

Η απουσία μέτρων συντήρησης, η γήρανση των τεχνικών, τα μικρά φορτία σχεδιασμού σε συνδυασμό με τη μη ελεγχόμενη διέλευση ολοένα και μεγαλύτερου βάρους οχημάτων, τα ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής είναι κάποιοι από τους παράγοντες που έχουν συμβάλλει στη μείωση της αντοχής των γεφυρών και καθιστούν πολλές από αυτές “επικίνδυνες”.

Επομένως, για την ασφαλή χρήση των γεφυρών απαιτείται να αξιολογηθεί άμεσα η δομική και λειτουργική επάρκειά τους, κυρίως ως προς τα κινητά φορτία λειτουργίας τους, βάσει σύγχρονων διαδικασιών και μεθοδολογιών άμεσης αξιολόγησης (Smart Assessment Procedures ή “SAP”).

Το έργο αφορά την ανάπτυξη έξυπνών υποδομών γεφυρών για την παρακολούθηση της δομικής απόκρισης επιλεγμένων γεφυρών, στις 13 Περιφέρειες της χώρας, σε πραγματικό χρόνο μέσω σύγχρονων συστημάτων και μεθοδολογιών ενόργανης παρακολούθησης της δομικής υγείας (Real Time Structural Health Monitoring – RTSHM).

Με το έργο αυτό, επιδιώκεται η παροχή υπηρεσιών προληπτικής συντήρησης γεφυρών σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών. Οι πληροφορίες που σχετίζονται με την κατάσταση των γεφυρών, θα καταγράφονται και θα επεξεργάζονται με ειδικούς αλγόριθμους που υπολογίζουν την απόκριση των γεφυρών και θα είναι

διαθέσιμες σε εξειδικευμένους μηχανικούς, οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των γεφυρών και την πρόληψη μελλοντικών ατυχημάτων. Όλες οι υποδομές γεφυρών θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα μέτρησης της δομικής απόκρισης, αισθητήρες / τεχνολογίας οπτικών ινών που θα μετρούν και θα καταγράφουν τις απαραίτητες πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο με σύγχρονες και αποδεκτές τεχνολογικές μεθόδους. 

Οι διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου θα υλοποιηθούν με χρήση σύγχρονων συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο (Real Time Structural Health Monitoring, RTSHM). 

Η συνθήκη ελέγχου είναι η αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο της δομικής τρωτότητας των γεφυρών υπό τα συνήθη φορτία λειτουργίας και ο καθορισμός με σαφήνεια των μεγίστων επιτρεπόμενων όριων διελεύσεων (έλεγχος μεγίστων παραμορφώσεων). Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η έγκαιρη πρόβλεψη αστοχιών (situational awareness), δίνεται η δυνατότητα άμεσων λήψεων αποφάσεων και μέτρων (informed decision making process) ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η εξοικονόμηση πόρων μέσω προτεραιοποίησης συντηρήσεων και ενισχύσεων όπου πραγματικά απαιτείται.

Related posts

Α.Σκέρτσος: 72.090 (+22,5%) περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην 5ετία 2019-2024

wp-needuser

Γιατί πέφτει το ευρώ – Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία

timesadmin

Γ. Στεργίου (ΕΥΔΑΠ): Κατά 35% μειώθηκαν τα αποθέματα νερού της Αθήνας σε δύο χρόνια

timesadmin

Πληρωμές αποζημιώσεων ύψους 76 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ

wp-needuser

Συνάντηση Προεδρείου ΟΕΕ με τον ΥΠΕΘΟ Κ. Χατζηδάκη

wp-needuser

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλεται το αδειοδωρόσημο Πάσχα 2024 σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους

James Rollner