Ποιες-κατοικίες-αγοράζουν-οι-νέοι-μέσω-του-προγράμματος-“Σπίτι-μου”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες κατοικίες αγοράζουν οι νέοι μέσω του προγράμματος “Σπίτι μου”

Του Κώστα Κατίκου

Σπίτια 85 ως 100 τετραγωνικά μέτρα, παλαιότητας 40 ετών κατά μέσο όρο και με μέσο κόστος τα 1.489 ευρώ ανά τ.μ. αγοράζουν οι νέοι μέσα από το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που επιδοτεί την απόκτηση πρώτης κατοικίας με χαμηλότοκα ή και άτοκα δάνεια από τράπεζες.

Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί πάνω από 6.000 δάνεια σε σύνολο 9.154 που ενέκριναν οι τράπεζες. Συνολικά έχουν εκταμιευθεί 565 εκατ. ευρώ και απομένουν άλλα 440 εκατ. ευρώ, παραμένουν αδιάθετα από τις τράπεζες. Από τα δάνεια που εκταμιεύτηκαν το 75% δηλαδή 424 εκατ. ευρώ είναι η συμμετοχή της ΔΥΠΑ που επιδοτεί το επιτόκιο των δανείων προκειμένου η τελική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 1,2% με 1,5% καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.

Τα τελικά στοιχεία του προγράμματος που δημοσιεύει το Capital.gr δείχνουν ότι οι νέοι και τα νέα ζευγάρια που πήραν σπίτι μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα, επέλεξαν “τριάρια” και “τεσσάρια” μεταξύ 85 και 100 τετραγωνικών μέτρων.

Τα περισσότερα σπίτια (3.493) αγοράστηκαν από δικαιούχου του νομού Αττικής και τα υπόλοιπα 5.661 από δικαιούχους άλλων περιφερειών.

Από τη σύγκριση των τιμών σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα φαίνεται ότι τα ακριβότερα σπίτια ήταν στο νομό Αττικής με τιμή πώλησης 1.752 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και με δεύτερη υψηλότερη τιμή τα νησιά του Ιονίου με 1.710 ευρώ ανά τ.μ.

Τα φθηνότερα σπίτια που αγοράστηκαν ήταν από δικαιούχους της Δυτικής Μακεδονίας με 1.120 ευρώ ανά τ.μ. 

Το μέσο εισόδημα που δήλωσαν οι νέοι για την αγορά σπιτιού με επιδότηση από το κράτος ήταν 17.176 ευρώ.

Παρότι το πρόγραμμα ύψους 1 δις. ευρώ έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες, εντούτοις υπάρχουν ακόμη σημαντικές καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δανείων που έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες. 

Τα δάνεια καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ και μπορούν να έχουν διάρκεια έως 30 έτη. 

Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν νέοι και ζευγάρια ηλικίας ως 39 ετών. Το επιτόκιο είναι μηδενικό για όσους έχουν ή θα αποκτήσουν τρίτο παιδί κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Το ενδιαφέρον των νέων για απόκτηση στέγης με τους ευνοϊκούς όρους του προγράμματος ήταν ιδιαίτερα αυξημένο με περισσότερες από 60.000 αιτήσεις. Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος αλλά και του στεγαστικού προβλήματος των νέων είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί το πρόγραμμα, αλλά με μικρότερο ποσοστό επιδότησης.

Τα σπίτια που αγόρασαν οι νέοι με επιδότηση από το κράτος

Related posts

Πώς θα κινηθούν οι τιμές των υπερατλαντικών πτήσεων προς την Ελλάδα για το καλοκαίρι

timesadmin

Alpha Bank: Ανοδικά η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά μακριά από τα υψηλά της

timesadmin

Eurobank: Επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάιο 2024 λόγω τροφίμων

James Rollner

Νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

wp-needuser

Τροπολογία του ΥΠΕΝ για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης

wp-needuser

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά περιμένει να χειροτερέψει η οικονομική του κατάσταση το 2024

timesadmin