ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα top-5 προϊόντα που εξήγαγε η Ελλάδα στο Ισραήλ στο φετινό επτάμηνο

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 
 
Περιορισμένη είναι η εξάρτηση των ελληνικών εξαγωγών από την αγορά του Ισραήλ, η οποία αντιστοιχεί σε ένα μικρό ποσοστό σε ό,τι αφορά το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας. 

Επιπρόσθετα, αν και δεν υπάρχει κάποια ελληνική επιχείρηση, η οποία εδρεύει ή διατηρεί εγκαταστάσεις στο Τελ Αβίβ, ωστόσο διαχρονικά μια σειρά από ελληνικά προϊόντα κατευθύνονται και έχουν παρουσία στην ισραηλινή αγορά 

Παράλληλα, στην πρωτεύουσα της χώρας λειτουργούν περίπου δέκα εστιατόρια με ελληνική κουζίνα, η πλειονότητα των οποίων, ωστόσο, είναι ιδιοκτησίας τοπικών επιχειρηματιών, όπως αναφέρουν στο Capital,gr πηγές με γνώσεις.

Ποια είναι όμως εκείνα τα αγαθά που τοποθετούνται στις πρώτες θέσεις των ελληνικών εξαγωγών προς τους το κράτος της Μέσης Ανατολής στο επτάμηνο του 2023;

Πριν την απάντηση στο εν λόγω ερώτημα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ έφτασαν τα 850 εκατ. ευρώ από 548,78 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία τους με άνοδο 55%. 

Κατά -36% η πτώση των ελληνικών εξαγωγών στο επτάμηνο 

Ωστόσο, το 2023 μπήκε φρένο σε αυτή την ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, οι ελληνικές εξαγωγές προς την ισραηλινή αγορά κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 σημείωσαν πτώση 36% σε αξία σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η υποχώρηση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην κατακόρυφη πτώση, που εμφάνισαν οι  ελληνικές εξαγωγές πετρελαιοειδών (προϊόντα που προέρχονται από τη διύλιση του πετρελαίου, όπως η βενζίνη)  οι οποίες από 227 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο του 2022 έπεσαν στα 76 εκατ. στο φετινό επτάμηνο, μειωμένες κατά 66%.

Εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή, τα οποία καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξεως του 35% της αξίας, η μείωση περιορίστηκε στο 8,5% για το σύνολο των υπόλοιπων αγαθών που διοχετεύτηκαν στο Ισραήλ στο επτάμηνο του έτους. 

Στη δεύτερη θέση ακολουθούν με ποσοστό συμμετοχής περίπου 10% τα σύρματα και καλώδια, στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι σιδεροσωλήνες με συμβολή 4,2%, στην τέταρτη θέση το χοντρόσυρμα από σίδερο με ποσοστό 3% ενώ την κορυφαία πεντάδα των ελληνικών προϊόντων που κατευθύνθηκαν στην ισραηλινή αγορά το φετινό επτάμηνο, συμπλήρωσαν οι σωλήνες από χαλκό με μερίδιο συμμετοχής 2,9%. 

Όπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει πρόκειται κυρίως για δομικά υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών ενώ άλλες κατηγορίες αγαθών, οι οποίες εξάγονται προς το Τελ Αβίβ είναι φαρμακευτικά προϊόντα καθώς και ορισμένα είδη διατροφής και οπωροκηπευτικά. 

Αυτό που επισημαίνεται στο Capital.gr είναι ότι, μέχρι στιγμής, στο Ισραήλ δεν παρουσιάζονται ελλείψεις σε αγαθά λόγω των αποθεμάτων που υπάρχουν, ωστόσο αρκετά είναι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις, οι οποίες σταμάτησαν να λειτουργούν καθώς ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων έχει καταταγεί στο στρατό με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών ενώ δεν υπάρχουν εργατικά χέρια για τη συγκομιδή της τρέχουσας παραγωγής. Αυτό αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας, προκαλώντας προβλήματα και στη ροή των εισαγόμενων αγαθών. 

Related posts

Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες

timesadmin

Πραγματικότητα και επίσημα η εξαγωγική εταιρεία “Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ”

wp-needuser

Αύξηση των τιμών παραγωγού στις υπηρεσίες το γ’ τρίμηνο 2023

timesadmin

ΔΥΠΑ: Από Δευτέρα οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων 25-45 ετών

timesadmin

Καταργείται το χαρτόσημο – Έρχεται το ψηφιακό τέλος συναλλαγής – Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις

wp-needuser

Με 7 εκατ. επιβάτες η κρουαζιέρα έσπασε κάθε ρεκόρ το 2023

timesadmin