Μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, ο γραφικός όρμος της Καλλιθέας στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με κρυστάλλινα νερά και απάνεμους κολπίσκους, αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που την κάνει αγαπημένο προορισμό για ντόπιους και επισκέπτες.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό αξιοθέατο, ξακουστό ήδη από την αρχαιότητα, αφού στην πλευρά όπου βρίσκεται το ακρωτήρι Βόδι ανέβλυζαν κοκκινωπής απόχρωσης νερά με ιαματικές ιδιότητες, με τις παλαιότερες μαρτυρίες να φτάνουν στον 7ο π.Χ. αιώνα, ενώ ο Ιπποκράτης, ο «πατέρας της Ιατρικής», φέρεται να εξερεύνησε τις δυνατότητες που πρόσφεραν για υδροθεραπεία.
Το ίδιο μελέτησαν πιο εξελιγμένα και κατά την ελληνιστική περίοδο οι γιατροί Ηρόφιλος και Ερασίστρατος, που δοκίμασαν ποσιθεραπεία και θερμαλισμό (320 π.Χ.) και στη διάρκεια των αιώνων η φήμη τους παρέμενε σταθερή.
Μέχρι που επί Tουρκοκρατίας (1523-1912) οι Πηγές γνώρισαν μεγάλες δόξες, με πλήθη κόσμου κάθε Αύγουστο και Σεπτέμβριο να ταξιδεύουν ακόμα και από τα βάθη της Ανατολίας για να βιώσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του κοκκινωπού νερού.
Ηταν όμως την περίοδο της ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων και χάρη στα μεγαλεπήβολα σχέδια του Μπενίτο Μουσολίνι (1922-1943) που οραματιζόταν την κυριαρχία της Ιταλίας στη Μεσόγειο όταν οι Πηγές μετατράπηκαν σε μια σύγχρονη λουτρόπολη και έγιναν αρχιτεκτονικό μνημείο της νεότερης ιστορίας. Ο τότε διοικητής των Δωδεκανήσων, ο Μάριο Λάγκο, ένας μετριοπαθής και κοσμοπολίτης διπλωμάτης, ζήτησε μια επιστημονική μελέτη των νερών της Καλλιθέας (1927) που όντως επιβεβαίωσε τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, κάτι που τον ενέπνευσε να δημιουργήσει μια σύγχρονη λουτρόπολη με ευρωπαϊκά πρότυπα.
Τη σχεδίαση ανέλαβε ο γνωστός αρχιτέκτονας της εποχής Πιέτρο Λομπάρντι που ακολούθησε πιο μοντέρνες γραμμές σε σχέση με τον νεοκλασικισμό που επικρατούσε, εντάσσοντας και art deco στοιχεία. Η επίβλεψη του έργου ανατέθηκε στον Αρμάντο Μπερναμπίτι, που έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην εναρμόνιση των οικοδομημάτων με το φυσικό περιβάλλον στον κόλπο της Καλλιθέας, ενώ ο ίδιος ανέλαβε τον διάκοσμό του.
Τα εγκαίνια των λουτρών έγιναν σε μεγαλοπρεπή ατμόσφαιρα τον Ιούλιο του 1929, ώστε να συμπέσουν και με τον νέο δρόμο που συνέδεε την πόλη της Ρόδου με τη Λίνδο, ενώ το «παρών» έδωσε ακόμα και ο βασιλιάς της Ιταλίας Βιτόριο Εμανουέλε Γ’, αφού η επίσημη ονομασία που δόθηκε στα λουτρά ήταν Βασιλικές Θέρμες.
Το στολίδι της Ρόδου
Η αρχιτεκτονική μελέτη του οικοδομήματος είναι πράγματι εντυπωσιακή. Στην είσοδο βρίσκεται η μεγάλη πλατεία με ένα συντριβάνι στο κέντρο της και ακολουθεί πύλη μαυριτανικού ρυθμού και διάδρομος με πέργκολα που κατηφορίζει προς τη θάλασσα.Οι σκάλες σχηματίζουν στοά που περιβάλλεται από μια μικρή ροτόντα 14 μέτρων χτισμένη πάνω από τη φυσική πηγή, ενώ έξι μαυριτανικού ρυθμού πύλες αποτελούν την είσοδό της με ένα άγαλμα του Θεού Ερωτα να δεσπόζει στο κέντρο και με τις έξι κρήνες αντίστοιχα να διοχετεύουν τα νερά στην κεντρική πισίνα.
Ενα άλλο μονοπάτι οδηγεί σε μια μεγαλύτερη ροτόντα που προσφέρει πανοραμική θέα στον πανέμορφο κόλπο της Καλλιθέας με τον χαρακτηριστικό θόλο στο κέντρο της. Τα δάπεδα των μονοπατιών είναι εξίσου εντυπωσιακά, αφού είναι διακοσμημένα με μωσαϊκά από λευκά και μαύρα βότσαλα που σχηματίζουν γεωμετρικά σχέδια, ενώ και οι τοίχοι του συγκροτήματος κοσμούνται με παραστάσεις με θέματα εμπνευσμένα από τη θάλασσα.
Οι Πηγές, ή Βασιλικές Θέρμες, όπως τις ονόμασαν οι Ιταλοί, έγιναν κέντρο κοσμοπολιτισμού μέχρι και το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προσελκύοντας ανθρώπους που ενδιαφέρονταν για διάφορες θεραπείες (αρθρίτιδες, δερματοπάθειες, εντερικές διαταραχές, αλλεργίες, άσθμα, διαβήτη κ.τ.λ.) αλλά και παραθεριστές που γοητεύονταν από το ειδυλλιακό τοπίο του όρμου και τα υπέροχα κρυστάλλινα νερά. Στη διάρκεια του Πολέμου, οι Γερμανοί μετέτρεψαν τις εγκαταστάσεις σε στρατόπεδο συγκέντρωσης οδηγώντας τες σε παρακμή, αλλά όταν τα Δωδεκάνησα έγιναν επισήμως τμήμα της Ελλάδας τα λουτρά τέθηκαν σε επαναλειτουργία, έστω κι αν ήδη είχαν χάσει ένα μέρος της αλλοτινής αίγλης τους.
Ο συνδυασμός, όμως, του ονειρικού τοπίου με τη μνημειακή αρχιτεκτονική δεν πέρασε απαρατήρητος από τους κινηματογραφικούς παραγωγούς, εγχώριους και Χολιγουντιανούς, που είδαν στην περιοχή το ιδανικό φόντο για τα γυρίσματα ταινιών όπως το «Δόλωμα» (1964) με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη αλλά και το θρυλικό έπος «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε» (1961).
Δυστυχώς, οι Πηγές οδηγήθηκαν σταδιακά στην απόλυτη παρακμή μέχρι που έκλεισαν το 1967 με την έλευση της δικτατορίας και χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο δεκαετίες για να αναγεννηθούν, όταν το συγκρότημα κηρύχτηκε έργο τέχνης προστατευμένο από το κράτος. Το 1999 ο Δήμος Καλλιθέας Ρόδου ξεκίνησε έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης μέχρι που το 2009 η λουτρόπολη άνοιξε ξανά για το κοινό ανανεωμένη και φρεσκαρισμένη, με σεβασμό στο χθες και με το βλέμμα στο αύριο.
Well being προορισμός
Στους περιβάλλοντες χώρους των λουτρών, καθώς κατηφορίζεις προς τη θάλασσα και τον ονειρικό κολπίσκο, το «Kallithea Springs bar-restaurant» φαίνεται απόλυτα συντονισμένο με το μνημείο που το φιλοξενεί, με τις εγκαταστάσεις του να εντάσσονται αρμονικά στο φυσικό τοπίο, ενώ οι εξαιρετικού επιπέδου υπηρεσίες έδωσαν νέα πνοή και κοσμοπολίτικη αύρα στην περιοχή.
Λειτουργώντας από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, οι υπεύθυνοι του καταστήματος έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών τους από τους κεντρικούς χώρους μέχρι τις ξαπλώστρες, διατηρώντας τα πάντα πεντακάθαρα παρά την αθρόα προσέλευση των παραθεριστών. Ιδιαίτερη μνεία, όμως, αξίζουν τα πιάτα του εστιατορίου που φέρουν την υπογραφή του αναγνωρισμένου σεφ Αργύρη Γιαννόπουλου, με σημαντικές περγαμηνές σε διάσημα εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin σε Λιόν και Παρίσι, με sous chef τον ταλαντούχο Δημήτρη Αντωνελάκη, το νέο αστέρι της γαστρονομίας.
Πρόκειται για κουζίνα μεσογειακή, με εξαιρετικές πρώτες ύλες που προμηθεύονται, κυρίως, από τη Ρόδο αλλά και από τα γύρω νησιά και με ευφάνταστους γευστικούς συνδυασμούς, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη γαστριμαργική εμπειρία στους επισκέπτες.
Διόλου τυχαίο που το εστιατόριο, αν και στον πρώτο μόλις χρόνο λειτουργίας του υπό νέα διεύθυνση, έγινε γρήγορα γνωστό από στόμα σε στόμα στους λάτρεις της καλής ζωής που θέλουν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον δοκιμάζοντας εξαιρετικού επιπέδου πιάτα, ακούγοντας ωραίες μουσικές και πίνοντας υπέροχα κοκτέιλ στο μπαρ με θέα, ειδικά το βράδυ που οι βράχοι φωτίζονται, μαγική.
Οπως λέει στο «Gala» ο Στέλιος Καρακασίδης, διευθυντής του χώρου, «μέλημά μας είναι να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση ψυχαγωγίας στους επισκέπτες, από την ξαπλώστρα μέχρι το μπαρ και το εστιατόριο, με ποιότητα, ευγένεια αλλά και με απόλυτο σεβασμό στον ιστορικό χώρο», ενώ ο Αγγελος Μιχαλαριάς, General & Operations Manager του χώρου, αναφέρεται στη σύνδεση του χτες με το σήμερα, στην ανάγκη να αναβιωθεί ο κοσμοπολιτισμός των Πηγών, όπως την οραματίστηκαν οι Ιταλοί, αλλά συμβαδίζοντας με τις σύγχρονες ανάγκες του ταξιδιώτη της νέας εποχής.
Από του χρόνου μάλιστα, ήδη έχει διασφαλιστεί η άδεια πρόσβασης υδροπλάνων στον κόλπο, ένα πρότζεκτ-πρόκληση που αναμένεται να δημιουργήσει νέες προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας.