ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πατάει γκάζι το Ταμείο Ανάκαμψης

-|-

Επιταχύνονται το επόμενο διάστημα οι παράλληλες διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο, εκτός από το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των οροσήμων και των στόχων του, φτάνει σε λίγο καιρό σε ένα κομβικό σημείο. 

Μετά τα 45 ορόσημα της τρίτης δόσης, θα πρέπει ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης και οι επιτελείς του να υλοποιήσουν και τα 33 ορόσημα της 4ης δόσης πριν το τέλος του χρόνου. Η επίτευξη των οροσήμων θα εξαρτηθεί από περίπου 400 διαγωνισμούς επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα πρέπει να ολοκληρωθούν εγκαίρως και με επιτυχία. 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής 11,1 δισ. ευρώ από την προκαταβολή και τις δύο πρώτες δόσεις του προγράμματος, από τους πόρους που δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται η εκταμίευση της 3ης δόσης του προγράμματος που αφορά σε επιδοτήσεις ύψους 1,72 δισ. ευρώ που ζήτησε η Ελλάδα από τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, η επιτυχία της χρονιάς θα κριθεί αν η χώρα μας καταφέρει να απορροφήσει, δηλαδή να διαθέσει στην οικονομία, κοινοτικό κονδύλια ύψους 4,3 δισ. ευρώ. 

Οι κομβικές αλλαγές 

Παράλληλα θα πρέπει να τρέξουν και οι κομβικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην τελική μορφή του ελληνικού προγράμματος “Ελλάδα 2.0.”. Θεωρητικά μέχρι και το τέλος του μήνα τελειώνει η προθεσμία να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση ύψους 5 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό μαζί με τα περίπου 700 εκατ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από την κατανομή ανά χώρα, θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει τις νέες δράσεις του ενεργειακού προγράμματος. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ολοκληρώσει και να υποβάλλει την πρόταση με τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να ολοκληρώσει μέχρι και τα μέσα του 2026.

Η πρόταση για το REpowerEU θα αποτελέσει μέρος της συνολικής αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος που θα σημάνει την ανακατανομή πόρων ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ από προγράμματα που καθυστερούν σε προγράμματα που τρέχουν. Παράλληλα, σε πιο τεχνικό επίπεδο, προετοιμάζονται αλλαγές στα προγράμματα κατάρτισης, αλλά και μείωση του φυσικού αντικειμένου σε έργα τα οποία λόγω υψηλού πληθωρισμού δεν μπορούν να ολοκληρωθούν με τον αρχικά εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Η πρόταση για το REpowerEU θα κατατεθεί μαζί με την συνολική αναθεώρηση του προγράμματος ως το τέλος του χρόνου. 

Η ολοκλήρωση των 12 βασικών οροσήμων 

Όλα αυτά παράλληλα με την υλοποίηση 12 κομβικών οροσήμων, στα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει βαρύνουσα σημασία και θα κρίνει πιο αυστηρά την πρόοδο τους. Τα ορόσημα αυτά αφορούν: 

1. Την ολοκλήρωση ανακαινίσεων τουλάχιστον 8.000 κτιρίων κατοικιών για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και έγκριση τουλάχιστον 9.700 εταιρειών για ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης.

2. Την έναρξη έργων για την προώθηση της ανθεκτικότητας και της περιβαλλοντικής προστασίας, του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, των εναέριων δικτύων σε δασικές περιοχές και της αύξησης της χωρητικότητας των υποσταθμών υψηλής και μέσης τάσης.

3. Εφαρμογή οργανωτικής μεταρρύθμισης στον σιδηροδρομικό τομέα και πλήρης λειτουργία του νέου Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) 

4. Ολοκλήρωση ψηφιοποίησης τουλάχιστον 30% των συνολικών αρχείων και στα 9 υποέργα της δημόσιας διοίκησης.

5. Την υιοθέτηση πρωτογενούς νομοθεσίας για τη θέσπιση του συστήματος επιβράβευσης στη δημόσια διοίκηση. 

6. Θέσπιση νομοθεσίας που προβλέπει επαγγελματικές ροές εργασίας για το προσωπικό που ασχολείται με τις δημόσιες συμβάσεις. 

7. Την απλοποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και δρομολόγηση πλατφόρμας πληροφορικής για την πλήρη αυτοματοποίηση των επιστροφών ΦΠΑ.

8. Τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης, 

9. Εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση του τομέα της δημόσιας υγείας, 

10. Ολοκλήρωση προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων 

11. Την προώθηση της αποϊδρυματοποίησης των παιδιών, ιδίως μέσω της τοποθέτησης ανηλίκων με σοβαρή αναπηρία ή/και ψυχικές διαταραχές στη φροντίδα επαγγελματιών ανάδοχων φροντιστών και της τοποθέτησης των εφήβων σε διαμερίσματα ημι-ανεξάρτητης διαβίωσης. 

12. Την υπογραφή δανειακών συμβάσεων συνολικού ύψους 5,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δανειακής διευκόλυνσης της Ελλάδας από ΤΑΑ

Related posts

ΕΒΕΑ: Αναγκαία η αύξηση του κατώτατου μισθού για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής

timesadmin

Στ. Καφούνης: Θετικές οι παρεμβάσεις που θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα

timesadmin

Καταργούνται 600 τέλη χαρτοσήμου ύψους 32 εκατ. ευρώ – Έρχεται το ψηφιακό τέλος συναλλαγής

timesadmin

Στο ΕΣΠΑ η επέκταση του Οδικού Άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, προϋπολογισμού 289 εκατ. ευρώ

James Rollner

Γιατί τα επιτόκια δεν φρέναραν την οικονομία – Πόσες αυξήσεις έρχονται ακόμη

timesadmin

Ξεκινάει ο β’ κύκλος του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023” για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

timesadmin