ΠΑΣΟΚ:-Η-επόμενη-ημέρα-μετά-τον-1ο-γύρο-των-εκλογών-–-Η-«μάχη»-των-συσχετισμών,-το-debate-και-οι-σχεδιασμοί-των-επιτελείων-Ανδρουλάκη-–-Δούκα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η επόμενη ημέρα μετά τον 1ο γύρο των εκλογών – Η «μάχη» των συσχετισμών, το debate και οι σχεδιασμοί των επιτελείων Ανδρουλάκη – Δούκα

Πολλαπλές αναγνώσεις τόσο για τους δύο φιναλίστ του δευτέρου γύρου, όσο και για τον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς δείχνει να έχει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Πλέον, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στην ερχόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να αναδειχτεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος.

Του Γρηγόρη Αναγνώστου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μπορεί να ήρθε πρώτος συγκεντρώνοντας ποσοστό 29,64%, ωστόσο έχασε ψήφους σε σχέση με την προηγούμενη φορά και δεν κατάφερε να περάσει το «ψυχολογικό φράγμα« του 30%, το οποίο θα του εξασφάλιζε αέρα μεγαλύτερης υπεροχής στην επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη εκλογική επίδοση πρακτικά μεταφράζεται στο γεγονός ότι 7 στους 10 πολίτες που ψήφισαν δείχνουν να κρατούν αποστάσεις από τον νυν πρόεδρο του κόμματος, δημιουργώντας έτσι μια δυνητική δεξαμενή ψήφων, από την οποία μπορεί να αντλήσει δυνάμεις ο Χάρης Δούκας στον δεύτερο γύρο.

Ένα ακόμη «καμπανάκι «για τον Νίκο Ανδρουλάκη αποτελεί η επίδοσή του στην Αττική, όπου ήρθε τρίτος και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον Παύλο Γερουλάνο, καθώς και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα. Χρήζει διευκρίνισης, όμως, το γεγονός ότι η επίδοση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Αττική και στα άλλα αστικά κέντρα ακολουθεί την αντίστοιχη εκλογική επίδοση συνολικά του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές).

Ο Χάρης Δούκας  ήρθε δεύτερος, αλλά με βραχεία κεφαλή από τον Παύλο Γερουλάνο, με τη διαφορά τους σε απόλυτους αριθμούς, να είναι μερικές εκατοντάδες ψήφοι. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι παρά τις εκτιμήσεις του επιτελείου του, ο δήμαρχος Αθηναίων δεν κατάφερε τελικά να εκφράσει και στην κάλπη τη δυναμική που ευαγγελιζόταν. Αντικείμενο συζήτησης αποτελεί για τους συνεργάτες του η χαμηλή επίδοσή του στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου έκοψε το νήμα τέταρτος.

Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους υποψήφιους ο Παύλος Γερουλάνος συγκέντρωσε το 21,12%, η Άννα Διαμαντοπούλου το 19,52%, ο Μιχάλης Κατρίνης το 6,03% και η Νάντια Γιαννακοπούλου το 2,29%.

Η μεγάλη εικόνα πίσω από τους αριθμούς

Οι εσωκομματικές εκλογές στη Χαριλάου Τρικούπη αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της προσέλευσης των 303.223 πολιτών (αύξηση κατά 10% σε σχέση με τις προηγούμενες), αριθμός που δικαίως προκαλεί αισιοδοξία, αποτυπώνοντας παράλληλα το ενδιαφέρον ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας για την επόμενη μέρα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Τα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν, καθώς μεταξύ των ψηφισάντων μέτρησαν 185.000 νέες εγγραφές μελών και φίλων του κόμματος, γεγονός που αποτυπώνει και σε αριθμούς την κινητικότητα που παρατηρείται όλο το τελευταίο διάστημα στον προοδευτικό χώρο. Παράμετρος που χρειάζεται να ληφθεί υπόψη στην ερμηνεία των αριθμών αποτελεί το γεγονός ότι οι νέες αυτές εγγραφές δείχνουν να προέρχονται από ετερόκλητους πολιτικούς χώρους.

Σε καμία, ωστόσο, περίπτωση τόσο η συγκεκριμένη συμμετοχή, όσο και οι επιμέρους παράμετροι της εκλογικής αναμέτρησης δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με την προηγούμενη προεδρική κάλπη. Το 2021 η ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ακολούθησε τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ενώ την τρέχουσα χρονική στιγμή προέκυψε ως αποτέλεσμα της ευθείας αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη από σειρά στελεχών του κόμματος.

Επιπλέον, οι 303.223 που προσήλθαν στις «πράσινες» κάλπες δεν περνούν απαρατήρητοι και από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι οι διπλάσιοι σε σχέση με όσους είχαν προσέλθει στην αντίστοιχη διαδικασία της εκλογής αρχηγού στην Κουμουνδούρου.

Η στρατηγική των επιτελείων, το debate και ο γρίφος της επόμενης Κυριακής

Όσον αφορά στους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας, από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη διαρρέεται ότι το πολιτικό του πρόταγμα για τον δεύτερο γύρο θα είναι το τρίπτυχο: εξωστρέφεια, πολιτική αυτονομία και ενότητα, αναδεικνύοντας ότι βασικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Παράλληλα, φέρεται να είναι θετικά διακείμενος για την πραγματοποίηση debate με τον Χάρη Δούκα, ζητώντας ωστόσο τη διεξαγωγή του με ανοιχτούς όρους, ώστε  να επιτραπεί μια πιο ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των δύο μονομάχων. Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη φέρονται να προκρίνουν την Τετάρτη ή την Πέμπτη ως ενδεικτικές μέρες για το debate.

Στο επιτελείο του Χάρη Δούκα επικρατεί προβληματισμός για την εκλογική επίδοση στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αττική, όπου ο νυν δήμαρχος Αθηναίων κατέλαβε την τέταρτη θέση. Οι συνεργάτες του σχεδιάζουν στοχευμένες κινήσεις για τις 6 μέρες που απομένουν μέχρι τον δεύτερο γύρο, προκειμένου να αντιστρέψουν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, όπως συνέβη και και στην περίπτωση των δημοτικών εκλογών, όταν από το 14% του πρώτου γύρου, εκτοξεύθηκε στο 56%. Παράλληλα, σχεδιάζουν περιοδείες στις περιοχές που θεωρούνται «προβληματικές».

Ο ίδιος ο Χάρης Δούκας, δημοσιοποίησε το πρωί της Δευτέρας με ανάρτησή του στο Χ την πρόθεσή του για τη διεξαγωγή debate με τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Μόλις επικοινώνησα με την ΕΡΤ και ζήτησα τη διεξαγωγή ντιμπέιτ. Είναι σημαντικό να κάνουμε έναν ζωντανό και παραγωγικό διάλογο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και της χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μένει να φανεί το πότε τα δυο επιτελεία θα καθορίσουν το χρόνο και τους όρους της τηλεμαχίας.

«Κλειδί» που θα κρίνει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου είναι οι «συμμαχίες» που θα διαμορφωθούν μεταξύ των άλλων υποψηφίων προέδρων, με δεδομένο ότι Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου συγκεντρώνουν αθροιστικά το μη ευκαταφρόνητο ποσοστό του 40%, έχοντας και οι δύο ευρεία επιρροή στην Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι το επίδικο για τους δύο μονομάχους του δεύτερου γύρου.

Τα μηνύματα ενότητας και οι συμβολισμοί το βράδυ των εκλογών

Σε κάθε περίπτωση δεν περνούν απαρατήρητα τόσο τα μηνύματα από τις δηλώσεις των υποψήφιων προέδρων, όσο και οι συμβολισμοί το βράδυ των εκλογών.

Καθόλου τυχαία οι δηλώσεις των περισσότερων υποψήφιων έγιναν από τα γραφεία του κόμματος στην Χαριλάου Τρικούπη, θέλοντας και με τον τρόπο αυτό να ενισχύσουν τα μηνύματα ενότητας που επιχείρησαν να εκπέμψουν στις πρώτες τους δηλώσεις. Ωστόσο, μένει να φανεί μετά το πέρας και του δεύτερου γύρου των εκλογών το πώς θα κυλήσει η συνύπαρξη μεταξύ συνυποψήφιων που στη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας αντάλλαξαν μεταξύ τους έως και βαρείς χαρακτηρισμούς.

«Είναι μία σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους. Μας γέμισαν ελπίδα και δύναμη.
Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου, γιατί είχαμε μία προεκλογική εκστρατεία με πολιτικό πολιτισμό, με ήθος και σοβαρότητα. Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όσους με τίμησαν με τη σημερινή νίκη. Επτά μέρες έμειναν μέχρι την επόμενη Κυριακή, όπου είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμη πιο ενωμένο, ακόμη πιο ισχυρό, ακόμη πιο περήφανο», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

«Είναι μια μεγάλη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ. Και είναι μία μεγάλη ημέρα για τη δημοκρατική παράταξη. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 300.000 φίλους και μέλη που ήρθαν, ψήφισαν και στήριξαν τη διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνυποψηφίους μου που γύρισαν την Ελλάδα για να δυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη, σε κάθε γωνιά», τόνισε ο Χάρης Δούκας και πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστώ τους εθελοντές που έκαναν έναν πολύ μεγάλο αγώνα για να είναι εξαιρετικά όλα, όλη τη μέρα. Και βεβαίως τους ανθρώπους που με στήριξαν και με πήγαν στον δεύτερο γύρο. Το μήνυμα της κάλπης είναι καθαρό. Το 70% ζητάει αλλαγή ηγεσίας. Σας καλώ λοιπόν την Κυριακή όλοι μαζί να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση. Να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε τη χώρα».

«Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ μίλησαν και η απόφασή τους είναι σεβαστή. Να συγχαρώ τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Δούκα που περνούν στον δεύτερο γύρο», δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος και ευχαρίστησε τους 300.000 που προσήλθαν στη κάλπη, όσους τον ψήφισαν και όλους τους εθελοντές που βοήθησαν στην υποψηφιότητά του. «Αύριο ξεκινά μια νέα ημέρα, εδώ είμαστε για να συνεχίσουμε τον αγώνα για το καλό της παράταξης. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν, χρειάζεται να κατευθυνθούν προς την όποια κατεύθυνση. Η μάχη είναι ακόμη ανοιχτή. Όσοι με ψήφισαν είχαν άποψη, δεν τους έσπρωξε κανείς, δεν νομίζω ότι περιμένουν από εμένα να τους πω τι να ψηφίσουν», υπογράμμισε.

Την πεποίθησή της ότι «στην επόμενη ημέρα θα είμαστε ενωμένοι και θα δουλέψουμε μαζί για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ», εξέφρασε η Άννα Διαμαντοπούλου. Η κα. Διαμαντοπούλου πρόσθεσε ότι «η σημερινή ημέρα είναι μια σημαντική αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ». Ευχαρίστησε τους πολίτες που συμμετείχαν, τους φίλους και τους εθελοντές που πίστεψαν στην υποψηφιότητά της κι όλους τους ανθρώπους στην Ελλάδα που αυτοοργανώθηκαν για να την στηρίξουν.

«Με τη συμμετοχή τους οι πολίτες, στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή προέδρου του κόμματος, οι οποίοι ξεπέρασαν τις 300.000, δυναμώνουν το κίνημα μας», δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης. Παράλληλα ευχαρίστησε τον κόσμο που τον τίμησε με τη ψήφο του και συνεχάρη τους δύο συνυποψηφίους του, Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, για την είσοδο τους στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο κ. Κατρίνης, ερωτηθείς αν θα δηλώσει στήριξη σε έναν από τους δύο υποψηφίους, αρνήθηκε κατηγορηματικά τονίζοντας ότι «το ποιός θα ηγηθεί της παράταξης θα το κρίνουν οι πολίτες ελεύθερα και ανεπηρέαστα».

«Σήμερα είναι μια ημέρα νίκης για το ΠΑΣΟΚ. Οι 300.000 μέλη και φίλοι που συμμετείχαν στη διαδικασία έστειλαν ισχυρό μήνυμα επαναφοράς του κινήματος με την κοινωνία», ανέφερε η Νάντια Γιαννακοπούλου. Η κα. Γιαννακοπούλου σημείωσε πως «το πιο σημαντικό είναι η ενότητα. Άνοιξα έναν δρόμο που ήδη αποδίδει καρπούς. Θα είμαι μπροστά στην πρώτη γραμμή γιατί αυτό οφείλω σε όσους με εμπιστεύτηκαν. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα δώσουμε τον αγώνα μας για την αντίληψη που έχω για την ανανέωση και την ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα δρέπουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας που πρώτη ξεκίνησα το βράδυ των ευρωεκλογών». «Επωμιζόμαστε τη μεγάλη ελπίδα να μην τους απογοητεύσουμε και να γίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα που θα είναι ισχυρή αντιπολίτευση. Έχουμε μια εβδομάδα, το ποιος θα εκλεγεί έχει την αξία του και τον συμβολισμό του» κατέληξε.

Related posts

Ένταση στη Βουλή με την Κωνσταντοπούλου – Μητσοτάκης: «Θα με αναγκάσετε να απαντήσω με καρδούλα και εγώ στο τέλος»

wp-needuser

ΠΑΣΟΚ: Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές – Μέχρι τις 21:00 η υποβολή των υποψηφιοτήτων

James Rollner

Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με ζευγάρι ωφελούμενων του προγράμματος «Σπίτι μου» στο Γαλάτσι

timesadmin

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος για την ομοφοβική επίθεση: Η βία δεν εκφράζει τον τρόπο ζωής των ορθοδόξων χριστιανών

timesadmin

Γεραπετρίτης: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τροποποιείται ούτε καταργείται μονομερώς από τα μέρη

wp-needuser

Κύκλοι Δημάρχου Αθηναίων: Πάντα ο Χάρης Δούκας είναι ο στόχος της ΝΔ, ο κύριος αντίπαλός τους

James Rollner