ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράθυρο για υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα

-|-  

Καθαρό πρωτογενές πλεόνασμα 4,1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 1,8% του ΑΕΠ – αυξημένο κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού του 2024 για πλεόνασμα 3,77 δισ. ευρώ – καταγράφουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου. 

Ονομαστικά, το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει τα 5,85 δισ. ευρώ. Επειδή όμως είχαμε τη μεταχρονολόγηση δαπανών ύψους 1,77 δισ. ευρώ, το καθαρό πρωτογενές πλεόνασμα είναι 4,08 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η προσδοκία για υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει κυρίως από τα φορολογικά έσοδα, τα οποία παρουσιάζουν καθαρή υπέρβαση (δηλαδή χωρίς τις αυξημένες επιστροφές φόρων, έναντι του στόχου του προϋπολογισμού, κατά 438 εκατ. ευρώ μόνο για το Νοέμβριο και 473 εκατ. ευρώ στο 11μηνο. 

Η ένδειξη για καλύτερο κλείσιμο του 2023 δίνεται σαφώς αν αναλογιστεί κανείς ότι στον προϋπολογισμό του 2024 που ψηφίστηκε την Κυριακή, τα φορολογικά έσοδα για φέτος ήταν σημαντικά αναθεωρημένα κατά περίπου 4,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2023. 

Η υπέρβαση αυτή των εσόδων αναμένεται να μεγαλώσει μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, όταν θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των δόσεων του Φόρου Εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία και είναι προγραμματισμένα να αποπληρωθούν μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με τα δεδομένα του 11μηνου, το πρωτογενές πλεόνασμα αν έκλεινε τώρα ο προϋπολογισμός, θα ήταν 0,7% του ΑΕΠ υψηλότερο από 1,1% που είναι η επίσημη πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Πάντως ανεξάρτητα από το αν η υπέρβαση του στόχου είναι της τάξης του 0,1% – 0,2% του ΑΕΠ ή μεγαλύτερη, το αποτέλεσμα θα στείλει ένα θετικό μήνυμα τόσο στις αγορές, όσο και στους εταίρους μας στην Ε.Ε. οι οποίοι θα συνεχίσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες να αναζητούν τη συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο. 

Καλά νέα και για το ΑΕΠ 

Εκτός όμως από το πρωτογενές πλεόνασμα, η καλύτερη πορεία των φορολογικών εσόδων αποτελεί και ένα πρόδρομο δείκτη για το ΑΕΠ. Μετά την συγκυριακή επιβράδυνση που κατέγραψε το γ’ τρίμηνο του χρόνου στο 2,1% από 2,6% το β’ τρίμηνο του χρόνου, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί και πάλι το τελευταίο τρίμηνο ώστε να επιτευχθεί τουλάχιστον ο στόχος για ανάπτυξη 2,4% του ΑΕΠ. Ωστόσο, παρά τα θετικά μηνύματα που στέλνουν τα έσοδα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιμένει μέχρι να έχει πιο καθαρή εικόνα και για τους άλλους παράγοντες που απαρτίζουν το ΑΕΠ. 

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά και τις επενδύσεις. Ειδικά για τις δημόσιες επενδύσεις καταγράφεται μια υστέρηση ύψους 504 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΠΔΕ, δηλαδή σε κοινοτικούς πόρους προς την χώρα. Για τις εκταμιεύσεις θα πρέπει να προηγηθεί αίτημα πληρωμής, έως και τις 29 Δεκεμβρίου. Το χειρότερο είναι ότι αν δεν υποβληθούν αυτές οι δαπάνες μπορεί να χαθούν οριστικά, αφού αποτελούν κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 το οποίο λήγει φέτος. 

Related posts

Ποιοι θα μετατρέψουν σε έξυπνες τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες του ΟΣΕ

timesadmin

Στο 3,2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο – Υποχώρησε στο 2,6% στην Ευρωζώνη

timesadmin

Σούπερ μάρκετ: Πού σταθεροποιούνται, πού μειώνονται και πού αυξάνονται οι τιμές

timesadmin

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος

timesadmin

700.000 Ελληνες ζούνε με επιδόματα – Ποια είναι

timesadmin

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν στις 900.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Οκτώβριο

timesadmin