ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Παράθυρο” για επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επαναφοράς της αρμοδιότητας του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ κ.λπ.) ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο Espilon7 ανέφερε πως “έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο με ορίζοντα τετραετίας για το πώς η αγορά εργασίας στην Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Εν μέσω χρεοκοπίας, σε πολλά θέματα φύγαμε από την Ευρωπαϊκή κανονικότητα. Εγώ, ως Υπουργός Εργασίας, δεν θέλω η Ελλάδα να είναι εκτός ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου, ούτε θέλω να είμαστε η εξαίρεση στον κανόνα. Θέλουμε να ακολουθούμε στο σύνολο την κανονική ζωή του εργασιακού βίου των υπολοίπων Ευρωπαίων.

Όσο η χώρα ανεβαίνει βαθμίδες και όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, θα μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά, προσέξτε, χωρίς να επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος.

Στο τελευταίο σας ερώτημα απαντώ λέγοντας, μόνο αν αποκτήσουμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη ότι δεν θα γίνει κατάχρηση, όπως είχε γίνει στο παρελθόν”.

Ο ίδιος ανέφερε πως “οι τριετίες θα φέρουν πραγματικές αυξήσεις σε χιλιάδες εργαζομένους. Από την αρχή του χρόνου, κάθε μήνα, κάποιος θα παίρνει αύξηση όταν θα συμπληρώνεται η τριετία του. Αυτό δεν θα είναι επιβάρυνση για την επιχείρηση, γιατί σήμερα πια οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν την πραγματική αξία της μισθωτής εργασίας και η αξία της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα έχει ανέβει”.

Ο κος Γεωργιάδης παραδέχτηκε πως “το ταχύτερο ξεπάγωμα των τριετιών έγινε και για την ακρίβεια. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι η ακρίβεια πλήττει το μέσο νοικοκυριό. Δεν είμαστε εκτός πραγματικότητας. Πάμε και οι ίδιοι με τις οικογένειές μας στο σούπερ μάρκετ, βλέπουμε τι γίνεται στα ράφια. Άρα, θεωρήσαμε ότι πρέπει να πάρουμε κάθε δυνατό μέτρο που θα βοηθήσει τον ελληνικό λαό να περάσει απέναντι σε αυτήν την κρίση, η οποία δυστυχώς έχει διάρκεια”.

Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του Capital.gr, όμως, από υψηλόβαθμη πηγή του στο υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως σε μια τέτοια περίπτωση θα περνούσε στους κοινωνικούς εταίρους και η δικαιοδοσία του καθορισμού των επιδομάτων προϋπηρεσίας.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πως θα μπορούσαν οι κοινωνικοί εταίροι να αλλάξουν το υφιστάμενο “μείγμα” των επιδομάτων αυτών, δηλαδή τόσο τη χρονική κλίμακα όσο και το ποσοστό αύξησης το οποίο θα δίδεται ανά κλίμακα.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, το οποίο ψήφισε την προπερασμένη εβδομάδα η Βουλή, όποιος από την 1η Ιανουαρίου 2024 συμπληρώσει 3ετή προϋπηρεσία θα λάβει αύξηση 10%, όποιος συμπληρώσει 6ετή προϋπηρεσία θα λάβει 20% και όποιος συμπληρώσει 9ετή θα λάβει 30% αύξηση.

Η κλίμακα αυτή χρόνου προϋπηρεσίας-αύξησης μισθού ήταν εκείνη που ίσχυε πριν από το πάγωμα των τριετιών τον Φεβρουάριο του 2012 -με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου- και ήταν μέρος της μέχρι τότε ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Με τον νόμο Γεωργιάδη η διαδικασία αυξήσεων στον κατώτατο μισθό μέσω των τριετιών θα ξεπαγώσει από το 2024, χωρίς να αλλάξει, όμως, η αρχιτεκτονική του (σ. σ. αύξηση 10% στην 3ετία, 20% στην 6ετία κ.λπ.).

Σε περίπτωση που περάσει η δικαιοδοσία καθορισμού του κατώτατου μισθού, μαζί και των τριετιών, στους κοινωνικούς εταίρους, θα μπορούσε το ποσοστό της αύξησης ανά τριετία να μην είναι 10% – 20% – 30% (για 3, 6, 9 έτη προϋπηρεσίας αντίστοιχα), αλλά χαμηλότερο ή υψηλότερο, ανάλογα με τη συμφωνία η οποία θα επιτυγχανόταν μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων (ΓΣΕΕ) από τη μια μεριά και των εκπροσώπων των εργοδοτών από την άλλη (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ κ.λπ.).

Επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για μια άλλη χρονική κλίμακα για την καταβολή αυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας, δηλαδή να μην καταβάλλονται ανά 3ετία, 6ετία, κλπ. αλλά -για παράδειγμα- ανά 2ετία, 4ετία κ.λπ., όπως συμβαίνει με πολλές κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις.

Related posts

Θ. Μητράκος: Δυσκολεύει όλο και περισσότερο η απόκτηση κατοικίας

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε το 10,8% η ανεργία τον Ιούλιο

timesadmin

Καταβολή δώρου Χριστουγέννων μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας

timesadmin

Ετήσια αύξηση 11,9% στις ταξινομήσεις αυτοκινήτων στο οκτάμηνο

timesadmin

Από 30 Αυγούστου τίθενται σε ισχύ το “Καλάθι των Μαθητών”

timesadmin

ΠΥΞΙΔΑ 4.0: Απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ο περιορισμός της παραοικονομίας και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού

timesadmin