Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οικονομική ανάπτυξης της Κίνας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2025, παρά την προσωρινή ώθηση από μια σειρά πρόσφατων μέτρων τόνωσης της οικονομίας, σύμφωνα με το CNBC.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα μειωθεί στο 4,3% το επόμενο έτος, από το προβλεπόμενο 4,8% το 2024.
Το ποσοστό για το 2024 είναι αυξημένο κατά 0,3% σε σχέση με την πρόβλεψη της τράπεζας τον Απρίλιο και έρχεται αφού το Πεκίνο έθεσε σε εφαρμογή μέτρα τόνωσης της οικονομίας την περασμένη εβδομάδα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και προκαλώντας ράλι στο χρηματιστήριο, το οποίο έκτοτε εξασθένησε.
Ωστόσο, παρά τα μέτρα, η πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανάπτυξη του 2025 παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.
Μιλώντας στο CNBC την Τρίτη, ο Aaditya Mattoo, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, δήλωσε ότι παραμένει “αδιευκρίνιστο” αν τα κίνητρα θα έχουν βιώσιμο αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία.
“Το ερώτημα είναι αν μπορεί (το Πεκίνο) πράγματι να αντισταθμίσει τις ανησυχίες των καταναλωτών για τη μείωση των μισθών και τις ανησυχίες για τη μείωση των εισοδημάτων από ακίνητα και τους φόβους ότι θα μείνουν άνεργοι”, δήλωσε ο Mattoo.
Η Παγκόσμια Τράπεζα απέδωσε τις αδύναμες κινεζικές καταναλωτικές δαπάνες σε πολλές από αυτές τις ανησυχίες, επιπλέον των προκλήσεων όπως η επίμονη αδυναμία της αγοράς ακινήτων, η γήρανση του πληθυσμού και οι αυξανόμενες παγκόσμιες εντάσεις.
Μιλώντας στο CNBC την περασμένη εβδομάδα, ο James Sullivan, επικεφαλής της έρευνας μετοχών Ασίας-Ειρηνικού στην JPMorgan, τόνισε επίσης ότι τα κίνητρα επικεντρώνονται στην προσφορά και τις επενδύσεις και όχι στα προβλήματα της Κίνας με τις καταναλωτικές δαπάνες.
Η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η Κίνα πρέπει να ενισχύσει την ανάπτυξή της μέσω τολμηρών πολιτικών δράσεων, όπως η απελευθέρωση του ανταγωνισμού, η αναβάθμιση των υποδομών και η μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης.
Αλλά σύμφωνα με τον Mattoo, τα κίνητρα δεν υποκαθιστούν τις βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα χρειαστεί η Κίνα για να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Ωστόσο, οποιαδήποτε ώθηση από τα μέτρα τόνωσης θα είναι ευπρόσδεκτη από την υπόλοιπη περιοχή, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για την ανάπτυξη, πρόσθεσε.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η υπόλοιπη περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,7% φέτος και 4,9% το επόμενο έτος, εν μέσω της αναμενόμενης ανάκαμψης των εξαγωγών και των καλύτερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών.