Παγκόσμια Ημέρα Ζώων και στο αυτοκίνητο: Πώς θα είναι πιο ασφαλή
Τα ζώα -κατοικίδια και μη- σίγουρα δεν ενδιαφέρονται για την παγκόσμια ημέρα ζώων αλλά εμάς σίγουρα μας ενδιαφέρει πώς τα κατοικίδια μας θα είναι το ίδιο ασφαλή με εμάς στο αυτοκίνητο
Αν ρωτήσεις τον σκύλο ή την γάτα σου για την παγκόσμια ημέρα των ζώων το πιο πιθανό είναι να αδιαφορήσει. Λογικό, τα ζώα αδιαφορούν για παγκόσμιες ημέρες αλλά για τους ανθρώπους οι παγκόσμιες ημέρες λειτουργούν σαν μια στιγμή ευαισθητοποίησης -που δυστυχώς στις περισσότερες των περιπτώσεων μεταφράζεται σε κάποια “ευαίσθητη” ανάρτηση στα social media και τέλος.
Όμως στο topgeargreece.gr αγαπάμε πολύ τα ζώα και μια ανάρτηση στα social με ένα σκυλάκι μέσα στο αυτοκίνητο δεν μας φτάνει. Γι’ αυτό και δίνουμε μερικές συμβουλές για το πώς θα είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής η μεταφορά των κατοικιδίων με αυτοκίνητο -τόσο για τα ίδια όσο και για εμάς.
Ζώνη για όλους
Πολύ συχνά βλέπουμε -κυρίως- σκυλιά ελεύθερα μέσα στο αυτοκίνητο. Άραγε η ορμή δεν ισχύει για τα ζώα; Ισχύει και γι’ αυτό τον λόγο και τα κατοικίδια πρέπει να φορούν ζώνη στο αυτοκίνητο.
Σε μια σύγκρουση με 20-30 χλμ./ώρα εμείς που φοράμε ζώνη δεν θα πάθουμε τίποτα. Για το σκυλάκι στο πίσω -ή και στο εμπρός- κάθισμα αυτή η σύγκρουση θα είναι μοιραία.
Αντίστοιχα επικίνδυνο είναι για επιβάτες και οδηγό ένα ελεύθερο ζώο μέσα στο αυτοκίνητο. Γιατί; Πέρα από τον πιθανό θάνατο του ζώου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τραυματισμού και των ανθρώπων μέσα στο αυτοκίνητο αφού ένα υποκείμενο π.χ. 20 κιλών (του οποίου το βάρος στην πραγματικότητα θα είναι πολλαπλάσιο εξαιτίας της ορμής) θα κινηθεί ανεγξέλεκτα μέσα στο αυτοκίνητο και θα τραυματίσει σοβαρά κάποιον από τους επιβαίνοντες.
Και ένα παράδειγμα: αν το σκυλάκι σου είναι π.χ. 25 κιλά, σε περίπτωση σύγκρουσης με 50 χλμ./ώρα εξαιτίας της ορμής θα γίνει 1.250 κιλά. Πιστεύεις ότι θα επιβιώσεις ως επιβάτης μπροστινού καθίσματος αν χτυπήσει επάνω σου; Το πιο πιθανό είναι πως όχι και στην καλύτερη θα σου αφήσει κάποια αναπηρία.
Υπάρχουν ζώνες αυτοκινήτου για ζώα;
Ναι, υπάρχουν και πολλές εταιρείες αυτοκινήτων έχουν αυτό το ειδικό προϊόν ενώ το βρίσκεις εύκολα και σε οποιοδήποτε pet shop.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις προσαρμόζονται με ένα κλικ στην ζώνη του αυτοκινήτου (και πάντα στην κεντρική πίσω θέση για να μην χτυπήσει το ζώο στα καθίσματα) και το κόστος τους είναι αντιστρόφως ανάλογο της ασφάλειας που προσφέρουν. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 5 ευρώ. Δηλαδή μόνο με 5 ευρώ σώζεις το πολύ τριχωτό φιλαράκι σου.
Για ποιους άλλους λόγους δεν πρέπει να είναι ελεύθερα τα ζώα στο αυτοκίνητο;
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις καταλήγουμε στην ασφάλεια. Π.χ. ένα μικρό σκυλάκι -όπως ένα πανέξυπνο κοκόνι- όσο έξυπνο και να είναι μπορεί κάτι να το φοβήσει και να κινηθεί μπροστά στο οπτικό πεδίο του οδηγού, στο τιμόνι ή στα πεντάλ.
Χρειάζεται να γίνουμε πιο αναλυτικοί για τις επόμενες στιγμές και τι θα συμβεί σε επιβαίνοντες και αυτοκίνητο -δεν θα έπρεπε αλλά για κάποιους μετράνε οι “λαμαρίνες”- σε περίπτωση απώλειας ελέγχου;
Κεφάλι έξω από το παράθυρο; Ποτέ! Εκτός του ότι κινδυνεύει με τραυματισμό από άλλο όχημα ή έντομα στις περισσότερες περιπτώσεις τα σκυλάκια παθαίνουν ωτίτιδα.
Επίθεση σε διπλανό αυτοκίνητο. Έχεις ανοιχτό το παράθυρο, το σκυλάκι σου απολαμβάνει την δροσιά και δίπλα σταματά ένα άλλο αυτοκίνητο. Πόσο σίγουρος είσαι ότι π.χ. το παιδάκι στο διπλάνο αυτοκίνητο δεν θα απλώσει το χέρι να το χαϊδέψει και πόσο σίγουρος είσαι ότι το σκυλάκι ξέρει σαβουάρ βιβρ και δεν θα δαγκώσει το παιδί; Ιδίως στην Ελλάδα που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων δεν αποφασίζουν να εκπαιδεύσουν τα ζώα τους.
Μετά την στάθμευση. Κανένας δεν σου εγγυάται ότι ένα μη εκπαιδευμένο ζώο δεν θα πηδήξει έξω από το αυτοκίνητο με το που θα ανοίξεις την πόρτα. Και αυτό σημαίνει τραυματισμό ή και θάνατο του ζώου από άλλο όχημα και σπανιότερα και τραυματισμός ή θάνατος του ιδιοκτήτη ο οποίος θα πεταχτεί να μαζέψει το ζώο.
Α, και αυτό με την πόρτα προφανώς δεν ισχύει μόνο για το αυτοκίνητο.
Πάντως να ξέρεις ότι ασχέτως ζώνης κάποια από τα παραπάνω λύνονται με την εκπαίδευση -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λόγος να τα αφήνουμε ελέυθερα μέσα στο αυτοκίνητο.
Και οι γάτες;
Ελεύθερη γάτα μέσα σε αυτοκίνητο; Ας γελάσουμε. Δεν κάνεις καλύτερα ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο.
Την γατούλα μας την βάζουμε πάντα στο κλουβάκι της και προσαρμόζουμε το κλουβί στην ζώνη ασφαλείας -για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε και παραπάνω.
Όσο μάγκας και αν νιώθεις και πιστεύεις ότι είσαι γητευτής γατιών μην αφήσεις ποτέ ελεύθερη γάτα μέσα στο αυτοκίνητο και μην ζηλεύεις κάποιους που το κάνουν γιατί τότε αφήνεις ένα τεράστιο παράθυρο στο τυχαίο. Το θες αυτό για την ασφάλειά σου;
Όχι στην μπαγκαζιέρα
Δεν βάζουμε ποτέ το ζώο μας σε ρυμουλκούμενες ιδιοκατασκευές, ξύλινα κουτιά και μπαγκαζιέρες. Δεν είναι μόνο “απάνθρωπο” είναι και παράνομο.
Αν ζαλίζεται στη μεταφορά
Ναι, υπάρχουν ζωάκια που είναι μαθημένα στην κίνηση του αυτοκινήτου αλλά γενικά πρέπει να προσέχουμε. Είτε ζαλίζεται, είτε όχι το ζωάκι μας, όταν το μεταφέρουμε δεν προσπαθούμε να πάρουμε την pole position σε κάνα φανάρι, ούτε κάνουμε το παν να γνωρίσουμε τα όρια του αυτοκινήτου μας σε κάποια στροφή.
Όσο για το θέμα της θερμοκρασίας έχουμε αναφερθεί εκτενώς εδώ.
Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε!