spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Πήγε καλά το δείπνο Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη και Έρχιουρμαν, το πρωί στις 10 επίσημη τριμερής στην Κύπρο

Πήγε καλά το δείπνο Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη και Έρχιουρμαν, το πρωί στις 10 επίσημη τριμερής στην Κύπρο

Το δείπνο, που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα – Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλάει για ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση και εκφράζει αισιοδοξία

Πήγε καλά το δείπνο Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη και Έρχιουρμαν, το πρωί στις 10 επίσημη τριμερής στην Κύπρο

Μανώλης Καλατζής

Με την προσδοκία ότι η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε το ιδιωτικό δείπνο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν.

Το δείπνο, που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και αποτέλεσε την προετοιμασία για την κρίσιμη τριμερή συνάντηση που θα ακολουθήσει αύριο στις 10 το πρωί.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, ο Κύπριος Πρόεδρος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, αποφεύγοντας να προδικάσει το αποτέλεσμα, αλλά αφήνοντας να διαφανεί ότι η συζήτηση δημιούργησε προϋποθέσεις για θετικές εξελίξεις.

Συζητήθηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη συζήτηση «καλή, ανοικτή και ειλικρινή», αποκαλύπτοντας ότι στο τραπέζι τέθηκαν όλες οι βασικές πτυχές του Κυπριακού.

Όπως είπε, η συζήτηση κάλυψε την ουσία του προβλήματος, τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις, τη μεθοδολογία των συνομιλιών, την προοπτική μιας διευρυμένης διάσκεψης, καθώς και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Ήταν μια συζήτηση που κάλυψε όλα τα θέματα, ουσία, μεθοδολογία, συγκλίσεις, διευρυμένη, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Θα συνεχιστεί αύριο το πρωί και ευελπιστούμε να υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

«Υπήρξαν και θέματα όπου υπήρξε διαφορετική προσέγγιση. Δεν είναι κάτι που δεν είναι γνωστό. Έγινε όμως μια ειλικρινής συζήτηση με επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση ήταν ταυτόχρονα εφ’ όλης της ύλης αλλά και στοχευμένη.

Η πολιτική δέσμευση του Γκουτέρες

Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην προσωπική εμπλοκή του Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως αποκάλυψε, ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε και κατά τη διάρκεια του δείπνου ότι παραμένει πολιτικά δεσμευμένος στην προσπάθεια επανεκκίνησης της διαδικασίας.

«Θέλω για ακόμη μια φορά να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε και απόψε ότι είναι πολιτικά δεσμευμένος σε αυτή την προσπάθεια», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αναφορά αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Λευκωσία θεωρεί ότι η προσωπική εμπλοκή του Γκουτέρες αποτελεί βασική προϋπόθεση για να διατηρηθεί η διεθνής κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό.

Στόχος συγκεκριμένες ανακοινώσεις

Ο Κύπριος πρόεδρος απέφυγε να αποκαλύψει τι ακριβώς ενδέχεται να ανακοινωθεί μετά την αυριανή συνάντηση, διευκρίνισε όμως ότι οι συζητήσεις δεν περιορίζονται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Αφορά γενικότερα ό,τι συζητήσαμε. Συζητήσαμε όλες τις πτυχές», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο τραπέζι βρίσκεται ένα ευρύτερο πλαίσιο κινήσεων που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Εξέφρασε, μάλιστα, την αισιοδοξία του ότι η συντονισμένη κινητοποίηση των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί μια νέα δυναμική.
Αναφέρθηκε στην επικείμενη άφιξη στην Κύπρο του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για το Κυπριακό, Μάγκνους Φίττο, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή εμπλοκή λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ.

«Βλέπουμε μια διεθνή πρωτοβουλία τόσο από πλευράς Ηνωμένων Εθνών όσο και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγεί προς τον μεγάλο στόχο, την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το 2017», ανέφερε.

«Ευελπιστώ αύριο να ακούσω θετικές εξελίξεις»

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέφυγε να χαρακτηρίσει από τώρα θετικό το αποτέλεσμα, ωστόσο άφησε να διαφανεί η αισιοδοξία του.

«Αν με ρωτήσετε αυτή τη στιγμή, είμαι ικανοποιημένος από τη συζήτηση που έγινε. Ήταν καλή συζήτηση και χαίρομαι που ο Γενικός Γραμματέας είναι τόσο πολύ πολιτικά δεσμευμένος σε αυτή την προσπάθεια».

Υπενθύμισε ακόμη ότι από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει σημαντικά το διεθνές περιβάλλον γύρω από το Κυπριακό, τόσο ως προς το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Εθνών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επίλυση του Κυπριακού. Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε πού θέλουμε να καταλήξουμε και ευελπιστώ αύριο να ακούσω θετικές εξελίξεις, θετικά αποτελέσματα από τον Γενικό Γραμματέα», δήλωσε.

Μανώλης Καλατζής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φρίκη στις ΗΠΑ: Σκότωσε την σύζυγο και τα έξι παιδιά του, πυρπόλησε το σπίτι καίγοντας τα κατοικίδια και αυτοκτόνησε

Εγώ έτρωγα εκείνη την ώρα, χτύπησε το κουδούνι νομίζοντας ότι έλειπα: Η απολογία του 41χρονου για τον θάνατο της διασώστριας στη Σύρο

Ο Κυριαζίδης παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής με απόφαση Κακλαμάνη

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η 30χρονη, σε κατ' οίκον περιορισμό ο 41χρονος για τον θάνατο της διασώστριας στη Σύρο

13

«Ο Γιάννης ο φονιάς»: Η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι που έγραψαν Γκάτσος - Χατζηδάκις για τη φωνή του Μητσιά

35

Χριστίνα Τσάφου για Μαριλού Κατσαφάδου: Θα είναι πάντα οικογένεια μου, είναι η μητέρα του εγγονού μου, το λέω και συγκινούμαι

1

Δείτε βίντεο: Τα δραματικά λεπτά από τη μεταφορά της εγκύου που γέννησε μέσα στο ταξί καθ' οδόν για το μαιευτήριο

3

Ο χορός της Μαρίνας Σταυράκη σε beach bar της Μυκόνου και οι φωτογραφίες με μαγιό

274

Γιάννης Παπαμιχαήλ για Αλίκη Βουγιουκλάκη: Απαγορεύεται να χρησιμοποιείται το όνομα και η εικόνα της μητέρας μου χωρίς την άδειά μου

51

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Η «αόρατη» πάθηση πίσω από την κόπωση και την έλλειψη ενέργειας

Ελλάδα: Πόσους μισθούς χρειάζεσαι για να αγοράσεις ένα Toyota Yaris;

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου υπόσχεται οικονομική επιτυχία σε αυτά τα ζώδια

Η θερινή πλευρά της Αρκαδίας

Από τα εργαστήρια στις καλύτερες κουζίνες του κόσμου: Η σχολή που ανοίγει τις πόρτες στην αγορά εργασίας

LG B2B 2030: Το αύριο σχεδιάζεται με καινοτομία, γνώση και εξειδίκευση

Ο «πυρηνικός τάφος» των ΗΠΑ: Έθαψαν 80.000 κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων – 50 χρόνια μετά αρχίζει να καταρρέει

«Έβγαινε με 400 γυναίκες ταυτόχρονα;» Ο διάσημος Αυστραλός ποδοσφαιριστής απάντησε στις φήμες

Video: Έκοψαν ολόκληρο βουνό στα δύο για αυτοκινητόδρομο

Δείτε Επίσης

Popular Articles