-|-
Πέντε νέες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης μέσω της κεφαλαιαγοράς για υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνει το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς, το οποίο προωθεί προς ψήφιση το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η νέα αντίληψη που θέλει να περάσει το νομοσχέδιο είναι οι μικρομεσαίες που έχουν τις προδιαγραφές να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο εισόδου τους στο χρηματιστήριο, διαμορφώνοντας μια βάση για την άντληση φθηνών κεφαλαίων. Προς αυτή την κατεύθυνση:
Αυξάνεται η έκπτωση δαπανών για εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι επιλέξιμες δαπάνες για την εισαγωγή προσαυξημένες κατά 100% (με ανώτατο όριο προσαύξησης τις 200.000 ευρώ) θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο πραγματοποίησής τους και για ορίζοντα χρόνου τριών ετών.
Παράλληλα, αυξάνεται από 5 σε 8 εκατ. ευρώ ετησίως το όριο για την έκδοση πληροφοριακού δελτίου αντί ενημερωτικού δελτίου σε δημόσιες προσφορές κινητών αξιών. Έτσι διευκολύνεται η πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το κόστος για την έκδοση πληροφοριακού δελτίου, που παρέχει επίσης ουσιαστική πληροφόρηση στους επενδυτές, είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος για την έκδοση ενημερωτικού δελτίου.
Η δεύτερη δυνατότητα φθηνής χρηματοδότησης, είναι η διατήρηση της σύνδεσης μια εισηγμένης μικρής εταιρίας με την αγορά κεφαλαίων, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Συγκεκριμένα, με διάταξη του νομοσχεδίου διευκολύνεται η μεταφορά κινητών αξιών από την Αγορά Αξιών του Χ.Α. στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. Στόχος είναι η ανάπτυξη της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝ.Α.) και η διευκόλυνση αφενός των επιχειρήσεων που θέλουν να παραμείνουν εισηγμένες, αλλά δεν πληρούν τους κανόνες της Αγοράς Αξιών και αφετέρου του ίδιου του Χρηματιστηρίου, προκειμένου να μεταφέρει εταιρείες που δεν πληρούν τους κανόνες της Αγοράς Αξιών, αλλά μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες της ΕΝ.Α.
Οι επενδύσεις
Η τρίτη δυνατότητα φθηνής χρηματοδότησης, δίνεται με την επέκταση των κινήτρων που ισχύουν για τους επενδυτικούς αγγέλους (angel investors) και για επενδύσεις στην Εναλλακτική Αγορά, όπου κατά τεκμήριο διαπραγματεύονται μετοχές μικρότερων εταιριών.
Το κίνητρο είναι η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα και για ποσά μέχρι τις 300.000 ευρώ για το 50% του ποσού που θα επενδύουν σε επιχειρήσεις εισηγμένες στην εναλλακτική αγορά του ΧΑΑ.
Τα εταιρικά ομόλογα
Η τέταρτη ευκαιρία φθηνής χρηματοδότησης, έρχεται μέσω της προώθησης των εταιρικών ομολόγων, ως εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης, η οποία θα γίνεται όλο και περισσότερο δελεαστική, όσο μειώνονται τα επιτόκια του ευρώ και η χώρα αυξάνει την πιστοληπτική της διαβάθμιση. Συγκεκριμένα, με διάταξη του νομοσχεδίου, μειώνεται από 15% σε 5%, ο συντελεστής φορολογίας σε τόκους εισηγμένων εταιρικών ομολόγων που αποκτούν φυσικά πρόσωπα – φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.
Έτσι διαμορφώνεται ομοιόμορφο καθεστώς φορολογικής μεταχείρισης των ημεδαπών και αλλοδαπών επενδυτών για το εισόδημα από τόκους, ανεξαρτήτως του τόπου χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης των εν λόγω ομολογιών (Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρες εκτός ΕΕ).
Σε δεύτερη ανάγνωση, η μείωση της φορολογίας των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων, σε συνδυασμό με τις ικανοποιητικές τους αποδόσεις, οι οποίες ξεπερνούν και το 5%, δίνουν μια καλή εναλλακτική λύση για τοποθετήσεις αποταμιεύσεων, έναντι των πολύ χαμηλών επιτοκίων τα οποία προσφέρουν ακόμη και οι προθεσμιακές καταθέσεις των τραπεζών.
Τα “πράσινα” ομόλογα
Τέλος, για ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων ρυθμίζεται το πλαίσιο έκδοσης “Ευρωπαϊκών Πράσινων Ομολόγων” (EU green bonds) για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων π.χ. στην παραγωγή, εξοικονόμηση και διακίνηση ενέργειας.
Συγκεκριμένα, θεσπίζονται δικλείδες και μηχανισμοί ελέγχου – εποπτείας κατά περίπτωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου – μεταξύ άλλων – να διασφαλίζεται ότι τα έσοδα από τις εκδόσεις αυτές θα διατίθενται πράγματι σε δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης.