AYTOKINHTO

Ο Sebastian Vettel δοκιμάζει τo hypercar Porsche 963 (εικόνες, video)

Η εργοστασιακή ομάδα της Porsche Penske Motorsport και ο νικητής 53 Grand Prix της Formula 1, Sebastian Vettel μαζί; Ναι, για εξαντλητικές δοκιμές του Le Mans Hypercar Porsche 963. 

Η Porsche Penske Motorsport συνεχίζει τις προετοιμασίες της για τις φετινές 24 Ώρες του Le Mans με μια 36ωρη δοκιμή στην Ισπανία. Ο Vettel έχει ήδη περάσει αρκετό χρόνο σε προσομοιωτή για να προετοιμαστεί για την ισπανική πίστα στην Aragón. Σε ένα rollout της Porsche 963 στην πίστα δοκιμών στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Porsche στο Weissach, έκανε τους πρώτους του γύρους με το υβριδικό πρωτότυπο.

Απόκτηση εμπειρίας στο κόκπιτ ενός hypercar

Ο Sebastian Vettel εισέρχεται σε νέο έδαφος με αυτή τη δοκιμαστική διαδρομή: για πρώτη φορά, ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 θα αποκτήσει εμπειρία στο κόκπιτ ενός πρωτότυπου hypercar. Από το 2023, η εργοστασιακή ομάδα της Porsche Penske Motorsport και ιδιωτικές ομάδες αγωνίζονται με την Porsche 963 στη βορειοαμερικανική σειρά σπορ αυτοκινήτων IMSA και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής WEC της FIA.

Αφού κέρδισε τρεις αγώνες IMSA πέρυσι, η Porsche Penske Motorsport κατάφερε να ξεκινήσει τη σεζόν 2024 με μια νίκη και στα δύο πρωταθλήματα. 

“Ανυπομονώ να δοκιμάσω την Porsche 963. Είχα ήδη την ευκαιρία να αποκτήσω μια αίσθηση του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια ενός rollout στο Weissach”, λέει ο Sebastian Vettel. “Πάντα παρακολουθούσα άλλες αγωνιστικές σειρές και η περιέργειά μου για τους αγώνες αντοχής με ενθάρρυνε να κάνω μια δοκιμή. Τώρα είμαι ενθουσιασμένος για τη μεγάλη διαδρομή στην Aragon και ανυπομονώ να περάσω τον χρόνο μου πίσω από το τιμόνι. Σίγουρα θα χρειαστεί προσαρμογή και λίγος χρόνος για να συνηθίσω, αλλά όλοι στην ομάδα είναι πολύ ανοιχτοί και με βοηθούν. Θα είναι μια νέα εμπειρία για μένα. Στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει -προς το παρόν δεν υπάρχουν περαιτέρω σχέδια για το μέλλον”.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο Sebastian Vettel ενδιαφέρεται για την Porsche 963 μας”, εξηγεί ο Thomas Laudenbach, Αντιπρόεδρος Porsche Motorsport. “Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για εμάς ότι θα υποστηρίζαμε με ενθουσιασμό το αίτημά του για μια ευκαιρία δοκιμής και θα του παρέχουμε εκτεταμένη προετοιμασία και άφθονο χρόνο για να οδηγήσει το υβριδικό πρωτότυπό μας -δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μάθουμε πολλά από τα πολύτιμα σχόλιά του. Η 36ωρη μακρά διαδρομή μας με την Porsche Penske Motorsport και τους εργοστασιακούς οδηγούς μας στο Motorland Aragón προσφέρει ένα τέλειο περιβάλλον για αυτό”.

Γνωριμία με αγωνιστικό που έχει οροφή

Ο Vettel προετοιμάστηκε συστηματικά για τη δοκιμή με την Porsche 963. Στις 14 Μαρτίου συναντήθηκε με το συνεργείο λειτουργίας στις εγκαταστάσεις της Porsche Penske Motorsport στο Μανχάιμ. Την επόμενη ημέρα, στις 15 Μαρτίου, ο Γερμανός ολοκλήρωσε μια εκτενή συνεδρία προσομοίωσης στον προσομοιωτή της Porsche Motorsport. Εκεί, γνώρισε τους μηχανικούς και εξοικειώθηκε με τα ειδικά χαρακτηριστικά και τα πολύπλοκα συστήματα ελέγχου του πρωτοτύπου του Le Mans.

porsche 963 Sebastian Vettel

Στις 21 Μαρτίου, πήρε μια πρώτη γεύση από την Porsche 963 στην εσωτερική πίστα δοκιμών στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης του Weissach. Αποτέλεσε μια ασυνήθιστη εμπειρία για τον 36χρονο: Μετά από 299 εκκινήσεις σε Grand Prix με μονοθέσια μονοθέσια της Formula 1, είχε περάσει αρκετός καιρός από τότε που ο Vettel είχε οδηγήσει αγωνιστικό αυτοκίνητο με οροφή -προηγουμένως μόνο στον Αγώνα των Πρωταθλητών ή κάνοντας γύρους επίδειξης.

Μετά η Porsche Penske Motorsport θα μεταβεί στην πίστα των 5,078 χιλιομέτρων στο Motorland Aragón κοντά στο Alcañiz για να πραγματοποιήσει ένα 36ωρο long run. Μαζί με τον Sebastian Vettel στις δοκιμές θα συμμετάσχουν οι εργοστασιακοί οδηγοί Matt Campbell (Αυστραλία), Michael Christensen (Δανία), Frédéric Makowiecki (Γαλλία) Kévin Estre (Γαλλία), André Lotterer (Γερμανία) και Laurens Vanthoor (Βέλγιο). Αυτή η δοκιμασία αντοχής χρησιμεύει ως προετοιμασία για το κορυφαίο γεγονός της σεζόν στο Le Mans στις 15/16. Ιούνιος. Ως κάτοχος του ρεκόρ, η Porsche στοχεύει να εξασφαλίσει την 20η νίκη της στο Circuit des 24 Heures.

Για να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας, η Porsche Penske Motorsport θα στείλει ένα τρίτο υβριδικό πρωτότυπο κατασκευασμένο στο Weissach στο κλασικό γαλλικό αγώνα αντοχής το 2024. Ο Mathieu Jaminet από τη Γαλλία έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι θα οδηγήσει το αυτοκίνητο Νο 4. Οι ομάδες πελατών Hertz Team Jota και Proton Competition έχουν δηλώσει συμμετοχή με τρία ακόμη αγωνιστικά αυτοκίνητα Porsche 963. Δύο Porsche 911 GT3 R με την καμπάνια των Manthey EMA και Manthey Pure Rxcing θα συμμετέχουν στη νέα κατηγορία LMGT3.

Πηγή: topgeargreece.gr

Related posts

H Audi αποχαιρετά το R8 με ένα επικό video: Δείτε τον “Τελευταίο Γύρο”

timesadmin

Peugeot 208 Rallye: “Παίζει” με την νοσταλγία μας

timesadmin

Με ποιους πανηγύρισε το πρωτάθλημα ο Verstappen (video-εικόνες)

timesadmin

Αυτή είναι η νέα έκδοση του FIAT Panda που ονομάζεται Pandina-πότε έρχεται Ελλάδα

timesadmin

Video: Είδαμε από κοντά τα Rivian R2, R3 και R3X

protothema.gr

Μια οδηγός του ΟΑΣΑ μας ξεναγεί στα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία (video)

wp-needuser