5.1 C
London
Wednesday, February 12, 2025

Ο Τσίπρας επιστρέφει στα ακαδημαϊκά αμφιθέατρα: Βραβεύει τους αριστούχους στη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζει διαλέξεις στο Harvard

Date:

Related stories

Ο Τσίπρας επιστρέφει στα ακαδημαϊκά αμφιθέατρα: Βραβεύει τους αριστούχους στη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζει διαλέξεις στο Harvard

O πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζει σειρά διαλέξεων και σεμιναρίων στους φοιτητές του Χάρβαρντ ενόψει του εαρινού εξαμήνου – Σήμερα βραβεύει τους αριστούχους φοιτητές του ΠΑΜΑΚ

Τα ακαδημαϊκά περιβάλλοντα έλκουν όλο και περισσότερο τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ετοιμάζει διαλέξεις και σεμινάρια στο Harvard, ενόψει του εαρινού εξαμήνου. Νωρίτερα, ωστόσο και σε ανάμνηση της «Συμφωνίας των Πρεσπών», ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα στην τελετή απονομής των Βραβείων Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η τελετή αναμένεται να λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με διοργανωτές το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε μια από κοινού τελετή απονομής των «Βραβείων Ειρήνης και Συνεργασίας» των Βαλκανικών Λαών στο πλαίσιο της δωρεάς του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, τα βραβεία θα απονείμει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε φοιτήτριες και φοιτητές που οι εργασίες τους διακρίθηκαν, ενώ στην συνέχεια ο πρώην Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα: Η αξία της ειρηνικής επίλυσης διαφορών σε έναν κόσμο αστάθειας και πολλαπλών κρίσεων. Στο καλλιτεχνικό μέρος, την εκδήλωση θα ανοίξει το κουαρτέτο εγχόρδων του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ ερμηνεύοντας τα δύο πρώτα μέρη από το έργο αρ. 44 του Felix Mendelssohn, υπό την επιμέλεια του καθηγητή κ. Δημήτρη Χανδράκη.

Σημειωτέον ότι τα «Βραβεία ειρήνης και συνεργασίας των Βαλκανικών λαών» έχουν καθιερωθεί μετά από την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να διαθέσει τα ποσά που είχε λάβει από Ευρωπαϊκούς φορείς, όταν βραβεύθηκε για τις πρωτοβουλίες του που κατέληξαν στη Συμφωνία των Πρεσπών τον Ιανουάριο του 2019. Από πλευράς του, ο πρώην Πρωθυπουργός διέθεσε το ποσό των βραβεύσεων ως συμβολική δωρεά στην πανεπιστημιακή διδασκαλία και έρευνα και, υπό αυτό το πρίσμα, το Βραβείο θα απονέμεται για την καλύτερη διπλωματική εργασία. Ειδικότερα, τα ακαδημαϊκά Τμήματα που με δικές τους διαδικασίες αποφασίζουν να απονέμουν το Βραβείο σε φοιτήτριρες και φοιτητές τους είναι:

· Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών

· Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης

· Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

· Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

· Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (όπου προηγήθηκε αντίστοιχη βράβευση).

· Πάντειον Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

Ωστόσο, η ώσμωση του Αλέξη Τσίπρα με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα αναμένεται να κορυφωθεί στη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου του 2025, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει σειρά σεμιναρίων και διαλέξεων στο Harvard. «Έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ως πρωθυπουργός συμμετείχε και βίωσε μερικές από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της Ευρώπης του 21ου αιώνα» δήλωσε ο Daniel Ziblatt, Διευθυντής του CES και Eaton Professor of Government στο Harvard με αφορμή την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα ως Policy Fellow στο κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο, για να δώσει σειρά διαλέξεων και σεμιναρίων σε θέματα πολιτικής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Minta de Gunzburg του Πανεπιστημίου Harvard (CES) και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (CHS), κατά το Εαρινό Ακαδημαϊκό Εξάμηνο.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Harvard, θα δώσει μια σειρά από διαλέξεις και θα συμμετάσχει σε συζητήσεις και εργαστήρια με καθηγητές, φοιτητές και ερευνητές, ενώ θα πραγματοποιήσει και συναντήσεις με σημαντικούς πανεπιστημιακούς στα δύο campus του Πανεπιστημίου, δηλαδή στη Βοστώνη και στην Ουάσιγκτον. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση ο «πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας ήρθε στην εξουσία με μια πολιτική πλατφόρμα κατά της λιτότητας κατά τη διάρκεια μιας σκληρής στιγμής για την ευρωπαϊκή κρίση».

Ο διευθυντής του CES, Daniel Ziblatt, υπογραμμίζει ότι «οι οικονομικές και προσφυγικές κρίσεις στο πρώτο μέρος αυτού του αιώνα συνεχίζουν να αντηχούν και σήμερα. O κ. Τσίπρας θα μας επιτρέψει να μάθουμε από την εμπειρία του στις υψηλού επιπέδου πολιτικές διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτές τις προκλήσεις, καθώς και από τις προσπάθειές του να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στη λιτότητα και να εξασφαλιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών».

Στο βιογραφικό του Αλέξη Τσίπρα που παραθέτει στο δελτίο τύπου το Πανεπιστήμιο περιγράφει όλη την πολιτική του διαδρομή από τις μαθητικές κινητοποιήσεις έως την ανάληψη της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ το 2008 ως «ο νεότερος αρχηγός κόμματος στην ιστορία της χώρας».

«Ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας»

Στη συνέχεια, στο βιογραφικό του πρώην πρωθυπουργού αναφέρει: «Αφού κέρδισε το 36% των ψήφων στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, σε ηλικία 40 ετών, ο Τσίπρας έγινε ο νεότερος και ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας. Εξελέγη με μια ιδεολογική πλατφόρμα κατά της λιτότητας και υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας διάσωσης που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την «τρόικα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Μετά από αρκετούς μήνες θυελλωδών διαπραγματεύσεων και ενός δημοψηφίσματος, στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ο Τσίπρας κέρδισε μια δεύτερη συνεχόμενη εκλογική νίκη με 35% των ψήφων. Ο κ. Τσίπρας σήμερα υπηρετεί ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τον Μάρτιο του 2024 εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 2024 ίδρυσε το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με αποστολή την ανάπτυξη και την προώθηση προοδευτικών πολιτικών και πρωτοβουλιών για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Minda de Gunzburg το παλαιότερο ακαδημαϊκό κέντρο στις ΗΠΑ για την Ευρώπη

Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Minda de Gunzburg είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστημιακό κέντρο στις Ηνωμένες Πολιτείες αφιερωμένο στη μελέτη της Ευρώπης. Από το 1969, που ιδρύθηκε το Κέντρο έχει χρησιμεύσει ως ένα φόρουμ για ουσιαστικές συζητήσεις σχετικά με την Ευρώπη, το οποίο προωθεί την ανταλλαγή ιδεών σε όλους τους κλάδους, τομείς και γενιές, και πέρα από τον Ατλαντικό. Το CES προσκαλεί επίσης εξέχοντες δημόσιους ηγέτες ως Policy Fellows για να εμπλουτίσει την ακαδημαϊκή έρευνα και τον διάλογο για την πρακτική της άσκησης πολιτικής και την προώθηση τομεακών πολιτικών.

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών είναι το κορυφαίο ίδρυμα του Χάρβαρντ, αφιερωμένο στον ελληνικό πολιτισμό με την ευρύτερη δυνατή του έννοια. Σήμερα, λειτουργεί ως κορυφαίο ερευνητικό κέντρο, προσελκύοντας μελετητές, ερευνητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Το Κέντρο έχει γραφεία στην Ουάσιγκτον και στο Ναύπλιο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ξανά σεισμός 5 Ρίχτερ τη νύχτα στη Σαντορίνη – Η πιο δύσκολη ακολουθία που έχουμε δει, λέει ο Παπαζάχος





Η ζωή ενός Αγγέλου στην κόλαση: Η δικογραφία της φρίκης





Άγριο έγκλημα στις ΗΠΑ: Σκότωσε με 35 μαχαιριές την πρώην του και την άφησε δίπλα στον 2χρονο γιο τους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

LIVE UPDATE


LIVE UPDATE


LIVE UPDATE


-













Latest stories