7.4 C
London
Thursday, February 6, 2025

Ο Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα για Γάζα και Συρία

Date:

Related stories

Μαρινάκης για τις τουρκικές αντιδράσεις για την «Αστερομάτα»: Η Eurovision είναι μουσικός διαγωνισμός, όχι πολιτικός

Μαρινάκης για τις τουρκικές αντιδράσεις για την «Αστερομάτα»: Η Eurovision είναι μουσικός διαγωνισμός, όχι πολιτικός Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι στίχοι του τραγουδιού δεν περιλαμβάνουν καμία προσβλητική αναφορά - «Η ιστορία είναι καταγεγραμμένη» Η Eurovision «είναι μουσικός διαγωνισμός και όχι πολιτικός» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας στις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Τουρκία…

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ βρέθηκε σήμερα στην Άγκυρα, τον τελευταίο σταθμό στο ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες σε Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Τουρκία. Εκεί έγινε δεκτός από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο, με τη συνάντηση των δύο προέδρων να κρατά περίπου δύο ώρε. Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου ενώπιον μελών της τουρκικής κυβέρνησης, αξιωματούχων και εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης.

Ερντογάν: Στηρίζουμε λύση δύο κρατών στη Γάζα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως “όλοι έχουν μεγάλη ευθύνη για τη διατήρηση της εκεχειρίας στη Γάζα – και ως διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες προς μία λύση δύο κρατών”.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμη: “Όπως γνωρίζετε, πέρυσι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη συμφωνία φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας. Οι πρόσφατες συνομιλίες αποτελούν τη σημαντικότερη εκδήλωση του διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών. Κατά τις διαβουλεύσεις συζητήσαμε για τις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να εμβαθύνουμε τη διμερή συνεργασία μας”.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ανάμεσα σε Τουρκία και Γερμανία υπάρχουν “ισχυροί πολιτικοί, οικονομικοί, πολιτιστικοί και ανθρώπινοι δεσμοί” αλλά και “αρκετά ισχυρές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις”, με τα δύο κράτη να αυξάνουν διαρκώς τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών και να ενθαρρύνουν αμοιβαίες επενδύσεις.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε και μία σειρά από φλέγοντα ζητήματα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η παράτυπη μετανάστευση, τα θέματα βίζας, η αμυντική βιομηχανία, όπως και θέματα που αφορούν την τουρκική κοινότητα στη Γερμανία. Η Τουρκία επιδιώκει “να συνεχίσει τη δουλειά με τους Γερμανούς φίλους μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν – και αυτό αφορά και διεθνή ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στη Συρία, τη Γάζα, αλλά και “η ολοκλήρωση του πολέμου στην Ουκρανία με μία δίκαιη ειρήνη”.

“Προς το συμφέρον όλων μια ειρήνη διαρκείας”

Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ τόνισε από την πλευρά του πως αισθάνεται “ευγνώμων για την ειλικρινή συζήτηση” στην Άγκυρα, ενώ παραδέχτηκε ακόμη πως, μολονότι Γερμανία και Τουρκία παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή από διαφορετική οπτική γωνία, τα δύο κράτη έχουν ταυτοχρόνως και “ένα κοινό συμφέρον: να επικρατήσει στην περιοχή μία ειρήνη διαρκείας”.

Ο Γερμανός πρόεδρος δεν δίστασε επιπλέον να αναφερθεί και στις γερμανικές εκλογές, οι οποίες πρόκειται να αλλάξουν το γερμανικό πολιτικό τοπίο – αλλά ότι θα επηρεαστούν και από τις μεταβολές στη Μέση Ανατολή. “Παρ’ ότι όμως η Γερμανία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, παραμένει αξιόπιστος εταίρος”, υπογράμμισε ο Σταϊνμάιερ.

Σταϊνμάιερ και Ερντογάν συζήτησαν λεπτομερώς επί του συριακού ζητήματος, με τον Ερντογάν να δίνει αρκετές πληροφορίες για τη συνάντησή του με τον Σύρο μεταβατικό πρόεδρο Αχμέντ αλ Σάρα. “Για να είναι σταθερή η κατάσταση στη Συρία, θα πρέπει να συμμετάσχουν στις διαδικασίες όλες οι εθνοτικές ομάδες”, ανέφερε ο Σταϊνμάιερ.

Όσον αφορά τέλος τη σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστίνης, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι η κατάπαυση πυρός αποτελεί το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων και τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Ο Σταϊνμάιερ τόνισε μάλιστα πως και η Γερμανία προκρίνει μία λύση δύο κρατών, ξεκαθαρίζοντας περαιτέρω ότι οι προτάσεις για εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας προκαλούν έντονη ανησυχία και είναι απαράδεκτες από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: Deutsche Welle

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here