ΣΙΝΕΜΑ

Ο κλασικός ‘Δράκος’ του Κούνδουρου ξανά στα σινεμά

Ο κλασικός “Δράκος” του Κούνδουρου ξανά στα σινεμά

Το εμβληματικό φιλμ νουάρ που σόκαρε τα ’50s επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη σε αποκατεστημένη κόπια.

Ο Δρακος - Νικος Κουνδουρος

“Ο Δράκος” του Νίκου Κούνδουρου είναι μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, “ένας πραγματικός άθλος” όπως τον χαρακτήρισε η Κατίνα Παξινού. Η ταινία, που ήταν αποτυχία για τους δημιουργούς της όταν κυκλοφόρησε, έχει φυσικά διαγράψει μια μακριά διαδρομή στην Ελλάδα όπου πολλοί από τους συντελεστές της (Νίκος Κούνδουρος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Μάνος Χατζιδάκης. Ντίνος Ηλιόπουλος, Θανάσης Βέγγος κ.α) απέκτησαν, με το πέρασμα του χρόνου, μυθικές διαστάσεις ως προσωπικότητες. 

Ομως “Ο Δράκος” έχει διαγράψει μεγάλη πορεία και στο εξωτερικό, ξεκινώντας με την προβολή του στο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας το 1956, όπου απέσπασε Ειδική Μνεία, αλλά και πιο πρόσφατα όταν ένας από τους διασημότερους σύγχρονους Αμερικάνους συγγραφείς, ο Jonathan Franzez, στο μυθιστόρημα του “Ελευθερία”, “βάζει” τους πωταγωνιστές του να παρακολουθούν τον Δράκο σε προβολή στον κινηματογράφο. Η αναφορά της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου από τον Franzen προκάλεσε μια ανανέωση του ενδιαφέροντος για το έργο και οδήγησε τον κριτικό κινηματογράφου της Guardian Peter Bradshaw να χαρακτηρίσει τον Δράκο “σπουδαία ταινία”. Πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες έχουν κάνει αναφορά, μέσα στα χρόνια, σε αυτή την εμβληματική ταινία, με τον Μ.Καραγάτση να δηλώνει πως “πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες που μας προσέφερε τελευταία το ευρωπαΪκό κλίμα”.

Πρόσφατα όλες οι ταινίες του Νίκου Κούνδουρου, και φυσικά “Ο Δράκος”, έχουν ψηφοποιηθεί και η ταινία θα προβληθεί απο τις νέες ψηφιακές κόπιες στις 31 Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Νοέμβρης

Νοέμβρης

Το “Zero Dark Thirty” συναντά το τηλεοπτικό “24” σε μια ασταμάτητης, ντοκιμαντερίστικης έντασης αστυνομική περιπέτεια-διαφημιστικό κλιπ της γαλλικής αστυνομίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς

Related posts

Το σεξ επιστρέφει στο σινεμά και ο κόσμος τελειώνει: Όσα κρατάμε από τη φετινή Βενετία

timesadmin

“Γιορτή του Σινεμά” στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη με δωρεάν είσοδο στα θερινά σινεμά

timesadmin

Ο Clint Eastwood χρειάστηκε ένα καπέλο και ένα εξάσφαιρο για να κατακτήσει το σινεμά

James Rollner

The Room Next Door: Αποθεώθηκε η νέα ταινία του Αλμοδόβαρ στη Βενετία – Χειροκροτούσαν επί 17 λεπτά

wp-needuser

Η πολυβραβευμένη ταινία BLACKSTONE του Σπύρου Ιακωβίδη έρχεται στον θερινό κινηματογράφο της Κώμης

protothema.gr

36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: 7 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις

timesadmin