spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Ο Κικίλιας βούτηξε στα νερά της Αμοργού: «Το απέραντο γαλάζιο οφείλεις να το προστατεύσεις», δείτε βίντεο

Ο Κικίλιας βούτηξε στα νερά της Αμοργού: «Το απέραντο γαλάζιο οφείλεις να το προστατεύσεις», δείτε βίντεο

Ο Κικίλιας βούτηξε στα νερά της Αμοργού: «Το απέραντο γαλάζιο οφείλεις να το προστατεύσεις», δείτε βίντεο

Με βίντεο από υποβρύχια κατάδυση, ο υπουργός Ναυτιλίας ανέδειξε την πρωτοβουλία των ψαράδων του νησιού για τη βιώσιμη αλιεία και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τονίζοντας ότι «το απέραντο γαλάζιο οφείλεις να το προστατεύσεις»

Ο Κικίλιας βούτηξε στα νερά της Αμοργού: «Το απέραντο γαλάζιο οφείλεις να το προστατεύσεις», δείτε βίντεο

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας δημοσίευσε ένα βίντεο από υποβρύχια κατάδυση στα κρυστάλλινα νερά της Αμοργού, στέλνοντας μήνυμα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μέσα από την ανάρτησή του, εξήρε την πρωτοβουλία των ψαράδων του νησιού για τη δημιουργία του προγράμματος «Αμοργόραμα», υπογραμμίζοντας ότι η διαφύλαξη του θαλάσσιου πλούτου αποτελεί κοινή ευθύνη πολιτείας και τοπικών κοινωνιών.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Κάτω από το νερό, όλα σωπαίνουν.
Δεν ακούς τίποτα. Μόνο τις σκέψεις σου, μέχρι και που αυτές αδειάζουν.

Βούτηξα στα νερά της Αμοργού. Και βγήκα στην επιφάνεια με μια σκέψη: αυτό που μας χαρίστηκε απλόχερα, υποχρεούμαστε να το διαφυλάξουμε.

Στην Αμοργό το κάνουν. Οι ίδιοι οι ψαράδες οργανώθηκαν και ζήτησαν θεσμικά μέτρα για να προστατέψουν τη θάλασσά τους.

Έτσι γεννήθηκε το Αμοργόραμα. Καθαρές ακτές. Περιοχές που ξεκουράζονται για να ξαναγεμίσουν ψάρια. Βιώσιμη αλιεία που σέβεται τους μήνες που η ζωή αναγεννιέται.

Και σήμερα δεν είναι ιδέα λίγων. Θεσμοθετήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα, πρόγραμμα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, επιστημονική καθοδήγηση από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και το Λιμενικό μας εκεί, να επιβλέπει και να στηρίζει.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε μόνο του. Ο Πρωθυπουργός στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους ψαράδες της Αμοργού. Αναγνώρισε το όραμά τους και ανέλαβε να το κάνει πράξη, με τη δέσμευση ότι η Πολιτεία θα είναι εκεί, μαζί τους.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενέταξε το Αμοργόραμα σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση και τον επιστημονικό συντονισμό του.
Και ο Σταύρος Παπασταύρου με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσαν στην πρωτοβουλία επιστημονική βάση και θεσμική στέγη, τα δεδομένα, τους κανόνες και τα εργαλεία που μετατρέπουν μια ιδέα σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη θάλασσα.

Αυτό είναι το κράτος που πιστεύω. Το κράτος που στέκεται δίπλα σε ανθρώπους που ξέρουν τη θάλασσά τους καλύτερα από τον καθένα και τους δίνει τα εργαλεία να τη φυλάξουν.

Γιατί το «απέραντο γαλάζιο», οφείλεις να το προστατεύσεις και αυτό το γνωρίζουν οι ψαράδες, οι δύτες, όσοι είχαμε την τύχη να βουτήξουμε στα αμοργιανά νερά και να δούμε έναν άλλον κόσμο.

Το φως που πέφτει από πάνω σε δέσμες. Το μπλε που δεν τελειώνει πουθενά. Για λίγα δευτερόλεπτα ξεχνάς πού αρχίζει η θάλασσα και πού σταματάς εσύ.

Δεν είναι τυχαίο που από αυτά τα νερά ξεκίνησε η ελληνική αγωνιστική ελεύθερη κατάδυση. Στο Καταδυτικό Κέντρο της Αιγιάλης φυτεύτηκε ένας σπόρος που κατέκτησε τον κόσμο. Αθλητές από όλο τον κόσμο βουτούσαν στα νερά της Αμοργού, η Ελλάδα μπήκε στον χάρτη ενός από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα. Όλα ξεκίνησαν εδώ, σε ένα μικρό νησί των Κυκλάδων.

Το απέραντο γαλάζιο δεν είναι μόνο για τις κάμερες. Είναι δικό μας. Και το προστατεύουμε μαζί».

Κάτω από το νερό, όλα σωπαίνουν.
Δεν ακούς τίποτα. Μόνο τις σκέψεις σου, μέχρι και που αυτές αδειάζουν.

Βούτηξα στα νερά της Αμοργού. Και βγήκα στην επιφάνεια με μια σκέψη: αυτό που μας χαρίστηκε απλόχερα, υποχρεούμαστε να το διαφυλάξουμε.

Στην Αμοργό το κάνουν. Οι ίδιοι οι… pic.twitter.com/8BGt4vRVar

— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) July 20, 2026

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εβίτα Περόν: Η γυναίκα που ακόμα και νεκρή στοίχειωνε την Αργεντινή, η μακάβρια Οδύσσεια της σορού της

Αντώνης Σαμαράς: H δεύτερη φορά ή το δις εξαμαρτείν;

Οι πρώτες ώρες του Άντι Μπέρναμ στην Ντάουνινγκ Στριτ: Η τολμηρή επιλογή στο υπουργείο Οικονομικών και το τηλεφώνημα στον Τραμπ

UNCUT-Mykonos-hor

179

Συντάξεις χηρείας: Περίπου 8.500 θα δουν αυξήσεις 50% στο τέλος Αυγούστου, κατατέθηκε η διάταξη που καταργεί τις περικοπές ΣΥΡΙΖΑ

76

Πού πήγαν τα €36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης: Οι 60 δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν, οι 75 εταιρείες με τα μεγαλύτερα ποσά

179

Επιχείρηση Ένοπλες Δυνάμεις: Το νέο δόγμα του υπουργείου Άμυνας για την προσέλκυση νέων στις στρατιωτικές σχολές

190

Μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής άνω των 17 εκατ. ευρώ εντόπισε η ΑΑΔΕ: Δήλωνε άστεγη και έμενε σε βίλα 280 τ.μ. με πισίνα!

242

Όλοι ήξεραν ότι ερχόταν ο «Αττίλας»: Τι αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα για την εισβολή στην Κύπρο

84

Υπέρταση: Έξι φυσικοί τρόποι να ρίξετε την πίεση χωρίς φάρμακα

Video: Χτύπησε λίγο την Rolls-Royce του στο κολωνάκι και έκανε ζημιά 45 χιλιάδων ευρώ

H αντίθεση Δία – Πλούτωνα φέρνει οικονομικές ευκαιρίες σε τρία ζώδια

Δύο κεραμίστες της Σκύρου μεταμορφώνουν την παράδοση σε αφήγημα γεμάτο καλλιτεχνικές αναφορές

Δυναμικό ξεκίνημα για τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Keele στην Ελλάδα

Παντού καλοκαίρι, όταν όλα βρίσκονται στον δρόμο μας

Δονήθηκε η Ισπανία στο γκολ του Φεράν Τόρες: Τι κατέγραψαν οι σεισμογράφοι

«Χωρίς σπίτι, αυτοκίνητο και... άγχος»: 35χρονος έχει βρει το νόημα της ζωής

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης διάλεξαν τα αυτοκίνητά τους

Δείτε Επίσης

Popular Articles