Ο-Ιούνιος-των-μερισμάτων-για-τις-τράπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ιούνιος των μερισμάτων για τις τράπεζες

Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών το πρώτο τρίμηνο του έτους, δίνοντας τον τόνο της διατήρησης της ισχυρής κερδοφορίας της προηγούμενης διετίας. Και για τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα, τα τριμηνιαία κέρδη άγγιξαν επίπεδα-ρεκόρ, τα οποία είναι πρωτοφανή για τον κλάδο μετά την εκδήλωση της 10ετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα ισχυρά μεγέθη οφείλονται κυρίως στα επιτοκιακά έσοδα τα οποία ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,6% σε ετήσια βάση, χάρη στα επίπεδα-ρεκόρ των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Ειδικότερα για καθεμιά τράπεζα χωριστά, η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε τα υψηλότερα καθαρά κέρδη μετά φόρων στα 358 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 37,7% σε ετήσια βάση. Ακολουθούν η Eurobank με άλμα κερδών 21,1% στα 287 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς με αύξηση 30% σχεδόν στα 233 εκατ. ευρώ και, τέλος, η Alpha Bank με καθαρή κερδοφορία 211 εκατ. ευρώ αυξημένη με εντυπωσιακούς ρυθμούς (90%) σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο πέρυσι.

Το ισχυρό momentum που επιδεικνύουν τα τραπεζικά κέρδη και το 2024 αναμένεται να ξεκλειδώσει, για πρώτη φορά ύστερα από 16 συναπτά έτη, τη διανομή μερίσματος για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε με πρόσφατη δήλωσή της στο “Supervision Newsletter” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. “Φαίνεται ότι ήλθε ξανά η ώρα οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν να διανείμουν και πάλι μέρος των κερδών τους στους μετόχους, τόσο για να ανταμείψουν τους υπάρχοντες επενδυτές όσο και για να προσελκύσουν νέους”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θυμίζεται ότι από το 2014 που ξεκίνησε να λειτουργεί o Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), είχε επιβληθεί περιορισμός στις ελληνικές τράπεζες να μην καταβάλουν μέρισμα. Πρόκειται για μια ποιοτική απαίτηση στο πλαίσιο της Διαδικασίας Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (SREP), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες διατηρούν επαρκή κεφάλαια για την απορρόφηση των ζημιών που συνδέονται με τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). 

Το χρονοδιάγραμμα των μερισμάτων

Όπως επιβεβαίωσε η κ. Παπακωνσταντίνου, η απόφαση για τα μερίσματα το 2024 αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο και πιθανότατα θα λάβει υπόψη τις αποφασιστικές και διαρκείς προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. 

Η διαδικασία και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ενιαία. Ήδη από τον Απρίλιο έχουν υποβάλει αίτημα στον Επόπτη το οποίο διακρίνεται σε δύο μέρη: το πρώτο αφορά την άρση της απαγόρευσης διανομής μερίσματος (που ίσχυε μέχρι πέρυσι για τις ελληνικές τράπεζες) και το δεύτερο την έγκριση του συγκεκριμένου ποσοστού (payback ratio) το οποίο θα διανεμηθεί στους μετόχους κάθε τράπεζας, είτε σε μορφή μετρητών είτε με επαναγορά μετοχών είτε συνδυασμό των δύο.

Η στρατηγική των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαφοροποιείται ουσιαστικά, ωστόσο, όσον αφορά το ποσοστό επί των κερδών του 2023 που σκοπεύουν να διανείμουν το προσεχές καλοκαίρι. Με γνώμονα την κεφαλαιακή ευρωστία, καθώς και το αναπτυξιακό πλάνο και τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας, έχουν εξαγγελθεί από τις διοικήσεις τα ποσοστά που έχουν αιτηθεί στον SSM.

Eurobank

Έχει αιτηθεί το υψηλότερο ποσοστό μερίσματος (30%) μαζί με την Εθνική Τράπεζα και, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Φωκίωνα Καραβία, το ύψος του μερίσματος υπολογίζεται να υπερβεί ελαφρώς τα 9 λεπτά ανά μετοχή. Όπως εξήγησε ο CEO της τράπεζας, τον Ιούνιο αναμένεται η έγκριση από τη Φρανκφούρτη και εντός Ιουλίου η ανακοίνωση της απόφασης από τη Γενική Συνέλευση. Σε βάθος τριετίας, η Eurobank στοχεύει να διανείμει κέρδη ύψους 40% το 2025 και 50% το 2026, ενδεχομένως σε μεικτή μορφή (μέρισμα και επαναγορά μετοχών).

Εθνική Τράπεζα

Το μέρισμα που έχει προβλέψει να διανείμει φέτος η τράπεζα, έναντι των κερδών του 2023, ανέρχεται σε 30% και αυτό έχει αιτηθεί από τον Επόπτη. Στις δηλώσεις του κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, ο κ. Μυλωνάς συνέστησε υπομονή στους αναλυτές έως τις αρχές Ιουνίου, μέχρις ότου ο SSM δώσει την επίσημη απάντησή του για τη διανομή μερίσματος. 

Alpha Bank

Την επιβράβευση των μετόχων της με διανομή μερίσματος και επαναγορές μετοχών (shares buyback) συνολικού ύψους 122 εκατ. ευρώ εισηγήθηκε η Alpha Bank στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για το προσεχές καλοκαίρι. Αυτό αποκάλυψε στη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου ο CEO της Τράπεζας, Βασίλειος Ψάλτης, εξηγώντας ότι η διοίκηση επέλεξε για την επιβράβευση των μετόχων της το μοντέλο 50% διανομή μερίσματος σε μετρητά και 50% σε επαναγορές μετοχών. 

Η συνολική επιβράβευση (20%) επί των κερδών του 2023 είναι αυτή που έχει εξαγγείλει η τράπεζα, υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης, και η συγκεκριμένη μέθοδος αποφασίστηκε από τη διοίκηση διότι “αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την αναντιστοιχία που θεωρεί η τράπεζα ότι υφίσταται ανάμεσα στην εσωτερική αξία της μετοχής και στη χρηματιστηριακή τιμή της, είπε χαρακτηριστικά”.

Σε βάθος τριετίας θυμίζεται ότι η διοίκηση έχει εξαγγείλει διανομή κερδών ύψους 1,1 δισ. ευρώ στους μετόχους, με το ακριβές μείγμα της επιβράβευσης να διαμορφώνεται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, όπως το κλίμα στις αγορές, οι εναλλακτικές επιλογές κ.λπ., και φυσικά κατόπιν έγκρισης του SSM.

Σύμφωνα με το business plan που δημοσίευσε στα ετήσια αποτελέσματα του 2023, φέτος εκτιμά η επιβράβευση να ανέλθει στο 20% επί των κερδών, ενώ τα δύο επόμενα χρόνια να αυξηθεί στο 35% για το 2025 και στο 50% για το 2026. 

Πειραιώς

Το 2024 σηματοδοτεί την πρώτη χρονιά επιστροφής σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης αλλά διανομής μερίσματος για την τράπεζα σε βάθος 16 ετών.

Όπως επιβεβαίωσε το προηγούμενο διάστημα ο CEO Χρήστος Μεγάλου, το μέρισμα ύψους 80 εκατ. ευρώ (0,06 ευρώ/μετοχή) θα καταβληθεί σε μετρητά, εφόσον φυσικά εγκριθεί από τον SSM και επικυρωθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Όπως εξήγησε ο κ. Μεγάλου, το μέρισμα που θα διανεμηθεί φέτος είναι συμβολικό καθώς αντιπροσωπεύει το 10% των κερδών του 2023, αλλά η επόμενη διανομή θα είναι πιο γενναιόδωρη βάσει των σχεδιασμών της διοίκησης.

“Συνεχίζουμε να ανεβάζουμε τον πήχη των επιδιώξεών μας και να είμαστε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας προς όφελος των μετόχων μας, προσφέροντας παράλληλα συνεχή στήριξη προς τους πελάτες μας και ευρύτερα την ελληνική οικονομία”, δήλωσε ο CEO της Πειραιώς. 

Related posts

Κ. Χατζηδάκης στο Eurogroup: Ξυπνητήρι για την ΕΕ οι εκθέσεις Λέττα και Ντράγκι

95wwvl

Κ. Χατζηδάκης στο Ecofin: Να εμπλακεί η ΕΤΕπ στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

protothema.gr

Ανοίγουν οι προσφορές για το μεγάλο τμήμα του ΒΟΑΚ στις επόμενες 10 μέρες

timesadmin

Κτηματολόγιο: Έναρξη λειτουργίας των υποκαταστημάτων σε Βόλο και Σκιάθο

timesadmin

Πλημμύρες: Τα 14 μέτρα κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες – Άνοιξε η πλατφόρμα πρώτης αρωγής

timesadmin

Πώς θα επιλέγονται πλέον οι διοικητές στο Δημόσιο

timesadmin