Ο-εξορυκτικός-κολοσσός-rio-tinto-εξαγοράζει-την-arcadium-lithium-έναντι-6,7-δισ-δολ.
ΚΟΣΜΟΣ

Ο εξορυκτικός κολοσσός Rio Tinto εξαγοράζει την Arcadium Lithium έναντι 6,7 δισ. δολ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εξορυκτική στον κόσμο Rio Tinto δήλωσε την Τετάρτη ότι θα εξαγοράσει την αμερικανική εταιρεία παραγωγής λιθίου Arcadium έναντι 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Rio Tinto τόνισε ότι η συμφωνία θα είναι μια συναλλαγή με μετρητά 5,85$ ανά μετοχή, αντιπροσωπεύοντας premium 90% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της 4ης Οκτωβρίου της Arcadium στα 3,08$ ανά μετοχή.

Η χρηματιστηριακή αξία του Arcadium Lithium ανέρχεται επί του παρόντος στα 4,56 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, με τη μετοχή να έχει σημειώσει ράλι 37% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα. Οι μετοχές της Rio Tinto που είναι εισηγμένες στο Λονδίνο έχουν υποχωρήσει 4,7% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.

Τα νέα της συναλλαγής επιβεβαιώνουν μια ανακοίνωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι δύο εταιρείες βρίσκονταν σε συνομιλίες. Εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί, η Rio Tinto θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές λιθίου, ευρισκόμενη πίσω μόνον από την Albemarle και την SQM.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rio Tinto, Jakob Stausholm, δήλωσε ότι η αγορά είναι “ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Rio Tinto, δημιουργώντας μια δραστηριότητα λιθίου παγκόσμιας κλάσης μαζί με τις κορυφαίες επιχειρήσεις αλουμινίου και χαλκού για την προμήθεια υλικών που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Arcadium Lithium, Paul Graves, δήλωσε ότι η εταιρεία του “είναι πεπεισμένη ότι αυτή είναι μια συναρπαστική προσφορά μετρητών που αντικατοπτρίζει μια πλήρη και δίκαιη μακροπρόθεσμη αξία για την επιχείρησή μας και μειώνει τον κίνδυνο της έκθεσης των μετόχων μας στην αστάθεια της αγοράς”.

Η κίνηση έρχεται καθώς οι εταιρείες εξόρυξης επιδιώκουν να εξασφαλίσουν βασικά ορυκτά για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Οι τιμές του λιθίου έχουν δεχθεί πιέσεις ως αποτέλεσμα της κινεζικής υπερπροσφοράς. Οι τιμές του ανθρακικού λιθίου περιεκτικότητας 99,2% έχουν υποχωρήσει πάνω από 20% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στα 10.800$ ανά μετρικό τόνο, δείχνουν τα στοιχεία της FactSet.

Ο Graves πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα δώσει στην εταιρεία “την ευκαιρία να επιταχύνει και να επεκτείνει τη στρατηγική της, προς όφελος των πελατών μας, των εργαζομένων μας και των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούμαστε”.

Στον ίδιο τομέα τον Μάιο, μια mega συγχώνευση “χάλασε” αφότου η BHP Group δήλωσε ότι δεν θα υπέβαλλε προσφορά για την Anglo American, αφού η τελευταία απέρριψε αίτημα για παράταση των συνομιλιών εξαγοράς. Η πρόταση εξαγοράς ήταν μέρος μιας προσπάθειας να δημιουργηθεί ένας κολοσσός εξόρυξης χαλκού και να αξιοποιηθεί ο κρίσιμος ρόλος του βασικού μετάλλου στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Related posts

N. Δένδιας: Aμυντικός βραχίονας της ΕΕ συμβατός με το ΝΑΤΟ

timesadmin

Συνέδριο ακροδεξιών στο Έσεν με μαζικές διαδηλώσεις

wp-needuser

Ισπανία – Μεσανατολικό: “Πραγματική γενοκτονία” χαρακτηρίζει τον πόλεμο στην Γάζα η Ισπανίδα υπ. Άμυνας

timesadmin

Ιράν στον ΟΗΕ: Το ΣΑ έπρεπε να είχε καταδικάσει την επίθεση στην πρεσβεία στη Δαμασκό

wp-needuser

Γάζα: Ξεπέρασαν τους 34.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πλήγματα

wp-needuser

Και πάλι στο προσκήνιο το ρωσικό φυσικό αέριο

protothema.gr