Ο εθισμός στο διαδίκτυο αυξάνει την επιθετικότητα των παιδιών επιβεβαιώνει επιστημονική έρευνα σε σχολεία
Ο εθισμός στο διαδίκτυο αυξάνει την επιθετικότητα των παιδιών επιβεβαιώνει επιστημονική έρευνα σε σχολεία
Η συσχέτιση είναι ιδιαίτερα έντονη με τη λεκτική επιθετικότητα, το θυμό και την εχθρότητα, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση με τη σωματική επιθετικότητα.

Σε ειδική ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που έγινε σε σχολεία του Δήμου Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης με πρωτοβουλία του «The Laughing House». Θέμα της εκδήλωσης (φωτογραφία) ήταν «η χρήση του διαδικτύου και η επίδρασή της στην επιθετική συμπεριφορά των παιδιών», ενώ η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ανώνυμου ερωτηματολογίου, το οποίο είχε εγκριθεί από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής.
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:
Υπάρχει ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ του εθισμού στο διαδίκτυο και της επιθετικότητας.
Η συσχέτιση είναι ιδιαίτερα έντονη με τη λεκτική επιθετικότητα, το θυμό και την εχθρότητα, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση με τη σωματική επιθετικότητα.
Μέσω της ανάλυσης παλινδρόμησης, διαπιστώθηκε ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο εξηγεί το 41,5% της διακύμανσης στην επιθετικότητα, δηλαδή ο εθισμός στο διαδίκτυο φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της επιθετικότητας.
Τα αγόρια παρουσιάζουν υψηλότερη σωματική επιθετικότητα και εχθρότητα σε σχέση με τα κορίτσια.
Παρά τις διαφορές στη σωματική επιθετικότητα, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά τη συνολική επιθετικότητα, τη λεκτική επιθετικότητα ή τον εθισμό στο διαδίκτυο.
Η χρήση του διαδικτύου φαίνεται να είναι παρόμοια για αγόρια και κορίτσια, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Δεν εντοπίστηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ ηλικίας και εθισμού στο διαδίκτυο, πράγμα που υποδηλώνει ότι η ηλικία από μόνη της δεν φαίνεται να είναι καθοριστικός παράγοντας για τον εθισμό.
Δεν υπήρξε άμεση συσχέτιση μεταξύ ηλικίας και επιθετικότητας.
Υποδεικνύεται ότι άλλοι παράγοντες, όπως η προσωπικότητα και το οικογενειακό περιβάλλον, ενδέχεται να παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της επιθετικότητας και του εθισμού.
Τελικώς τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σύνθετη σχέση μεταξύ του εθισμού στο διαδίκτυο και της επιθετικότητας, και υπογραμμίζουν την ανάγκη να εξεταστούν και άλλοι παράγοντες (όπως η προσωπικότητα, η οικογενειακή δυναμική και το κοινωνικό περιβάλλον) για μια πληρέστερη κατανόηση των αιτίων και των συνεπειών αυτών των φαινομένων.

Ομιλητές είναι ο Γρηγόρης Κωνσταντέλος , δήμαρχος του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, η Αγλαία Τσιώκου, διευθύντρια και ιδιοκτήτρια του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής-Νηπιαγωγείου «The Laughing House» και στην συζήτηση για τα αποτελέσματα συμμετείχαν η Κίννα Ευθυμία,Ψυχολόγος MSc, ψυχοθεραπεύτρια συνεργάτης Αιγινητείου Νοσοκομείου, ο Μάνος Τσαλαμανιός Διευθυντής Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών-Εφήβων και Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τομέα Γ.Ν Ασκληπιείο Βούλας, η Δρ. Δουκέλη Αιμιλία, Αστυνόμος Α’ Τμηματάρχης του Τμήματος Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η Χριστίνα Παπαγιαννίδου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Νηπιαγωγών 2ης θέσης, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και η Τασιοπούλου Έλενα (φωτογραφία), Νηπιαγωγός- Συγγραφέας, Διευθύντρια εκπαίδευσης του «The Laughing House». Τον συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος Φωτεινή Γεωργίου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-




1





Δείτε Επίσης