ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο δείκτης μισθολογικού κόστους θα καθορίζει εισφορές και συντάξεις

-|-

Την πορεία των μισθών σε όλη την οικονομία (βάσει των μετρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ) θα πρέπει να “προσέχουν” από του χρόνου οι μη μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να δουν πόσο θα αυξηθούν οι εισφορές και οι συντάξεις τους αντίστοιχα.

Και αυτό γιατί από την 1η Ιανουαρίου του 2025 αλλάζει το καθεστώς υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών (ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών) και των αποδοχών των συνταξιούχων από τον ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, από το 2025 βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση (2020) εισφορές (μη μισθωτών) και συντάξεις θα προσαυξάνονται με βάση τον δείκτη μεταβολής των μισθών το 2024.

Με άλλα λόγια, το ύψος της αύξησης των εισφορών (μη μισθωτών) και όλων των συντάξεων το 2025 θα καθοριστεί από το ύψος της αύξησης των μισθών.

Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές των μη μισθωτών φέτος αναπροσαρμόστηκαν (βάσει νόμου Βρούτση) κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του 2022 (9,6%), ενώ το 2024 θα αυξηθούν κατά το ποσοστό του φετινού πληθωρισμού (3,8% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ).

Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως ο νόμος Βρούτση αναφέρει ότι “από την 1.1.2025 και εφεξής τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών”.

Αυτό σημαίνει πως το 2024 θα είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία οι εισφορές των μη μισθωτών θα καθοριστούν από τον πληθωρισμό. Οι εισφορές του 2025 θα καθοριστούν από την πορεία των μισθών του 2024.

Το ίδιο “μοντέλο”  (σ.σ. καθορισμός με βάση τον πληθωρισμό) εφαρμόστηκε το 2020-2023 αλλά θα εφαρμοστεί και το 2024 για τις συντάξεις.

Ωστόσο, όπως υπενθύμισε εγκύκλιος του ΕΦΚΑ “η αναπροσαρμογή των συνταξίμων αποδοχών, για το διάστημα έως και το έτος 2024, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2025 και εφεξής διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ”. 

Μ΄ άλλα λόγια, το 2024 θα είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία οι συντάξεις θα καθοριστούν από τον πληθωρισμό (σ.σ. του 2023).

Έτσι η πορεία του δείκτη μεταβολή μισθών το 2024 θα κρίνει την πορεία των συντάξεων από το 2025.

Αν και είναι πρόωρη οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία του πληθωρισμού (ειδικά μετά την εκδήλωση της πολεμικής κρίσης στη Μέση Ανατολή) και ενώ αναμένεται νέα αύξηση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα το 2024 (ξεπάγωμα τριετιών, αύξηση κατώτατου, ενδεικτικά αναφέρεται πως ο δείκτης μισθολογικού κόστους το α’ εξάμηνο του 2023 ανέρχεται σε 5,45% ενώ ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο “έτρεχε” μόλις ρυθμό 1,6%.

Related posts

Προτάσεις ΚΕΕΕ για το Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

protothema.gr

Κ. Χατζηδάκης: Έμφαση στην φοροδιαφυγή και την αξιοποίηση περιουσίας του δημοσίου

timesadmin

“Πετάνε” οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα, δυνατή σεζόν για Κρήτη και Ρόδο

protothema.gr

Εκπτώσεις: 7 στις 10 επιχειρήσεις είχαν μικρότερο ή ίδιο τζίρο σε σχέση με πέρυσι

timesadmin

Χρ. Σταικούραs: Στο ΥΜΕ η αρμοδιότητα αποκατάστασης των οδικών δικτύων και των σχολείων της Θεσσαλίας

timesadmin

Στα ύψη η ζήτηση για “πράσινα” γραφεία

protothema.gr