Ολλανδία:-Το-κράτος-πωλεί-μέρος-των-μετοχών-του-στην-abn-amro-bank
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Το κράτος πωλεί μέρος των μετοχών του στην ABN Amro Bank

Η ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει περαιτέρω τη συμμετοχή της στην ABN Amro Bank, σε κοινή πορεία με χώρες σε όλη την Ευρώπη στην επιτάχυνση της εξόδου από τις τράπεζες που διασώθηκαν μετά την χρηματοοικονομική κρίση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ολλανδία σχεδιάζει να μειώσει το μερίδιό της σε περίπου 30%, από περίπου 40,5%, μέσω ενός σχεδίου διαπραγμάτευσης που θα τεθεί σε κίνηση τις επόμενες ημέρες, ανέφερε σε δήλωσή της την Τρίτη το επενδυτικό της όχημα NLFI.

Το κράτος ήταν ο μεγαλύτερος κάτοχος της ABN Amro από τότε που διέσωσε την τράπεζα στο αποκορύφωμα της χρηματοοικονομικής κρίσης μέσω ενός πακέτου διάσωσης 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τον περασμένο μήνα, είπε ότι πούλησε μετοχές αξίας περίπου 1,17 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη εκμεταλλεύονται τις υψηλότερες αποτιμήσεις για να μειώσουν τα μερίδιά τους σε τράπεζες που έχουν διασωθεί. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν πουλήσει μετοχές τραπεζών που έχουν διασωθεί αξίας περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ, τις περισσότερες από το τέλος της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με καταθέσεις για 10 εταιρείες που εξετάστηκαν από το Bloomberg. Ενώ οι κυβερνήσεις είναι απίθανο να ανακτήσουν πλήρως τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τα προγράμματα διάσωσης, το παράθυρο για διάθεση δεν ήταν ποτέ τόσο ανοιχτό από την κρίση μέχρι σήμερα.

Με την κεφαλαιοποίηση της ABN Amro στα 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο κλείσιμο της Δευτέρας, το τρέχον μερίδιο του κράτους στην τράπεζα αποτιμάται σε περίπου 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ξεκινώντας με την αρχική δημόσια προσφορά της το 2015, η Ολλανδία έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ από διαδοχικές πωλήσεις μετοχών της ABN Amro, σύμφωνα με τα αρχεία της NLFI.

Το κράτος έχει επίσης λάβει σχεδόν 6,3 δισ. ευρώ σε μερίσματα από την ABN Amro από το 2011, σύμφωνα με το NLFI. Ωστόσο, η Ολλανδία έχει αντιμετωπίσει επίσης κόστος τόκων δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση και είναι πιθανό τελικώς να χάσει χρήματα από τη διάσωση συνολικά, σύμφωνα με επιστολή του υπουργείου Οικονομικών πέρυσι.

“Εδώ βρίσκεται ένας φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών που δεν πιστεύει ότι οι τράπεζες πρέπει να βρίσκονται στα χέρια μιας κυβέρνησης”, είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Eelco Heinen στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα.

Related posts

Μεξικό: Στρατιώτες ανοίγουν πυρ εναντίον οχήματος με μετανάστες, σκοτώνουν έξι ανθρώπους

protothema.gr

Πυρκαγιές εκτός ελέγχου στο Περού καταστρέφουν καλλιέργειες, πλήττουν αρχαιολογικούς χώρους

James Rollner

Αλγερία: Προεδρικές εκλογές διεξάγονται στη χώρα, αναμένεται επανεκλογή του Αμπντελματζίντ Τεμπούν

James Rollner

Χ. Φιντάν για επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη: Οι δύο πλευρές είναι σε θέση να συζητούν όλα τα προβλήματα

wp-needuser

Επίσκεψη ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στα Σκόπια – “Η Τουρκία στηρίζει σθεναρά τη Βόρεια Μακεδονία”

wp-needuser

Κάμαλα Χάρις: Στοχεύει στους μαύρους άνδρες ψηφοφόρους με τις νέες προτάσεις της που αφορούν την οικονομία

adminDev