ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τριετίες ανέβασαν 7,5% το μισθολογικό κόστος το α’ τρίμηνο

Του Κώστα Κατίκου

Αύξηση κατά 7,5% κατέγραψαν οι αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα το πρώτο τρίμηνο του 2024, με καθοριστική τη συμβολή των τριετιών που επανήλθαν από φέτος στους μισθούς των εργαζομένων.

Η αύξηση του μισθολογικού κόστους το πρώτο τρίμηνο ήταν 7,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 που ο δείκτης μισθολογικού κόστους είχε αυξηθεί κατά 6,1%. 

Μεταξύ των δυο τριμήνων προκύπτει μια διαφορά στο μισθολογικό κόστος της τάξης του 25% γεγονός που οφείλεται στην επίδραση που είχαν οι τριετίες στους μισθούς των εργαζομένων.

Προσαύξηση τριετιών 10%-30%

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πρώτη χρονιά επαναφοράς των τριετιών (2024) αναμένεται ότι θα επωφεληθούν με επιπλέον αυξήσεις περίπου 100.000 εργαζόμενοι που εντός του έτους συμπληρώνουν μια δυο ή τρεις τριετίες και δικαιούνται αντίστοιχα προσαύξηση 10%, 20% και 30% στον μισθό. 

Στην τριετία 2024-2027 θα επωφεληθούν πάνω από 500.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα έχουν συμπληρώσει μια έξτρα τριετία και θα δικαιούνται ανάλογη προσαύξηση μισθού. 

Οι εργαζόμενοι που παίρνουν φέτος τις τριετίες τους, είχαν σταματήσει να τις λαμβάνουν από το 2012 και μετά με μνημονιακό όρο ότι για να τις ξαναπάρουν θα έπρεπε να πέσει η ανεργία κάτω από 10%.

Η κυβέρνηση με την ανεργία οριακά πάνω από 10%, ξεπάγωσε νωρίτερα τις τριετίες και έτσι από φέτος οι προσαυξήσεις μισθών με την προϋπηρεσία που συμπληρώνεται ανά τρία χρόνια,  επανήλθαν και οι αμοιβές αυξήθηκαν. Η αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά 7,5%, προέρχεται σε μεγάλο βαθμό και από την επαναφορά των τριετών.

Σκοπός του Δείκτη Μισθολογικού Κόστους είναι η καταγραφή της μεταβολής του ωρομισθίου ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας στις επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 5  μισθωτούς. Στη σύνθεση του δείκτη καταγράφονται οι αμοιβές σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπως Ορυχεία και Λατομεία Μεταποίηση Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Κατασκευές, Χονδρικό Και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών, Τουρισμός, Εστίαση, Ενημέρωση και Επικοινωνία, Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες, Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας, Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες, ιδιωτική εκπαίδευση κ.α. 

Η επαναφορά των τριετιών έρχεται να ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων σε μια συγκυρία που οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, πιέζονται σημαντικά καθώς οι όποιες μισθολογικές -ονομαστικές- αυξήσεις ροκανίζονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. 

Μειώθηκε η αγοραστική δύναμη 2019-2023

Την περίοδο 2019-2023 και ιδίως τις δυο μεταπανδημικές χρονιές (2022 και 2023) η Ελλάδα σε αποπληθωρισμένες τιμές και με βάση την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, βρίσκεται να καταγράφει μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία κατά 8,3%,  σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ-27.

 
Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι αμοιβές των εργαζομένων και όσον αφορά το ύψος του ωρομισθίου το 2023, σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Σύμφωνα με την έκθεση  στον κλάδο “Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία” το ωρομίσθιο ήταν 9,85 ευρώ όταν ο μέσος όρος της ΕΕ-27 είναι 18,24 ευρώ. Στον κλάδο “Εκπαίδευση”, η Ελλάδα καταγράφει την τέταρτη χαμηλότερη επίδοση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με το ωρομίσθιό της να ανέρχεται στα 14,2 ευρώ. Ο μέσος όρος της ΕΕ-27 είναι 19,95 ευρώ και στην πρώτη θέση βρίσκεται το Βέλγιο με 42,76 ευρώ, ενώ μόνο η Λιθουανία, η Εσθονία και η Σλοβακία καταγράφουν χαμηλότερα ωρομίσθια από την Ελλάδα. Στον κλάδο “Δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα” καταγράφεται το χαμηλότερο ωρομίσθιο ανάμεσα σε όλες τις υπό εξέταση χώρες, με το ωρομίσθιο στην Ελλάδα να ανέρχεται στα 8,77 ευρώ ενώ ο μέσος όρος  στην ΕΕ-27 είναι 18,47 ευρώ και το Βέλγιο καταγράφει το υψηλότερο ωρομίσθιο (22 ευρώ). Στον κλάδο “Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών” το ωρομίσθιο ανήλθε στα 10,92 ευρώ, με την Ελλάδα να καταγράφει ξανά έναν από τους χαμηλότερους κλαδικούς μισθούς πανευρωπαϊκά, μόλις 1,17 ευρώ πάνω από τη Λιθουανία που βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης με ωρομίσθιο ύψους 9,75 ευρώ. Ο μέσος όρος στην ΕΕ-27 είναι 17,1 ευρώ, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 23,84 ευρώ. 

Related posts

Κ. Σκρέκας: Τα μέτρα αποδίδουν, ήδη αποσύρονται ανατιμήσεις

timesadmin

Γ. Τάσιος (ΠΟΞ): Στους ρυθμούς του 2023 και φέτος ο ελληνικός τουρισμός

timesadmin

ΑΑΔΕ: Στα 490 τα “λουκέτα” 48 ωρών, πάνω από 48.000 επιτόπιοι έλεγχοι

timesadmin

Ανοικτά τα καταστήματα στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων

timesadmin

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Με €102 εκατ. ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη δράση “Έξυπνη Μεταποίηση”

protothema.gr

ΥΠΕΘΟ – ΑΑΔΕ: Παράταση δηλώσεων ασφάλισης κατοικίας για μειωμένο ΕΝΦΙΑ

timesadmin