ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τελικές αλλαγές για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Του Κώστα Κατίκου

Βελτιωμένη είναι η τελική διάταξη με τα κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων, που μπαίνει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Το τελικό άρθρο του νομοσχεδίου που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr προβλέπει την κατάργηση του σημερνού πέναλτι για την απασχόληση συνταξιούχων που είναι η μείωση σύνταξης κατά 30% και την αντικατάστασή του από μικρότερη κράτηση επί του μισθού ή την προσαύξηση των εισφορών.

Στην προσαύξηση των εισφορών έχουν γίνει βελτιώσεις ως προς τις κρατήσεις των συνταξιούχων που θα δηλώσουν ότι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα με εισφορές κύριας αλλά και επικουρικής ασφάλισης.

Όπως αναφέρεται, όταν ο συνταξιούχος είναι αυτοαπασχολούμενος και η δραστηριότητά του υπόκειται σε εισφορές για κύρια και επικουρική ασφάλιση, θα καταβάλλει προσαύξηση εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης κατά 40% για κύρια ασφάλιση και 40% για την επικουρική. Η διάταξη αφορά τους αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους οι οποίοι έχουν εισφορές για κύρια και επικουρική ασφάλιση στα ταμεία τους.

Αν πρόκειται για συνταξιούχους που θα δηλώσουν ότι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα τότε η προσαύξηση που θα πληρώνουν είναι 50% στις εισφορές της κύριας ασφάλισης.

Η ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 30% για την απασχόληση των συνταξιούχων καταργείται. Το νέο καθεστώς θα ισχύσει από 1/1/2024 για όσους δηλώνουν ότι απασχολούνται. 

Οι κρατήσεις ανάλογα με το επάγγελμα:

Οι κρατήσεις που θα έχουν οι συνταξιούχοι ανάλογα με τη δραστηριότητά τους διαμορφώνονται ως εξής;

*Οι μισθωτοί θα έχουν κράτηση 10%.

*Οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, προσαύξηση εισφοράς 40% για κύρια και 40% για επικουρική ασφάλιση.

*Οι μισθωτοί μηχανικοί και έμμισθοι δικηγόροι θα έχουν κράτηση 10%.  

*Οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών, θα έχουν κράτηση  10% επί της καθαρής αξίας του παραστατικού. 

*Οι αμειβόμενοι με εργόσημο θα έχουν κράτηση 10% στην αξία του εργοσήμου.

Στην περίπτωση πολλαπλής ασφάλισης, δηλαδή για συνταξιούχους που εργάζονται ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι κρατήσεις που θα επιβάλλονται θα είναι 10% επί της αμοιβής για τη μισθωτή απασχόληση και προσαύξηση 50% της εισφοράς που καταβάλουν για το ελεύθερο επάγγελμα ή προσαύξηση εισφορών 40% αν είναι αυτοαπασχολούμενοι με κύρια και επικουρική ασφάλιση.

Στις περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης, δηλαδή συνταξιούχος που εργάζονται με μισθό σε δυο ή περισσότερες δουλειές (πλήρους ή και μερικής απασχόλησης), θα καταβάλλεται κράτηση 10%  από τις αμοιβές τους. Αν η παράλληλη απασχόληση είναι σε ελεύθερο επάγγελμα, τότε θα καταβάλουν μια προσαύξηση 50% ή 40% (αν υπάρχει και επικουρική ασφάλιση) επειδή για την παράλληλη απασχόληση σε ελεύθερο επάγγελμα προβλέπεται μια εισφορά. 

Αναστολή σύνταξης κάτω των 62 ετών με θέση στο Δημόσιο 

Διατηρείται η αναστολή σύνταξης που ίσχυε και πριν, για τους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και είναι κάτω των 62 ετών. Όταν συμπληρωθεί το 62ο έτος, η σύνταξη επαναχορηγείται και ο συνταξιούχος θα έχει κράτηση 10% στον μισθό, ενώ πριν είχε μείωση 30% στη σύνταξη. Το ηλικιακό όριο της αναστολής μπορεί και να αυξάνεται.

Με το νέο καθεστώς θα μπορούν να εργάζονται και συνταξιούχοι αναπηρίας εφόσον το επιτρέπει η αναπηρία τους. 

Μπορούν να εργάζονται χωρίς καμία κράτηση, οι αγρότες συνταξιούχοι του ΟΓΑ που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, οι συνταξιούχοι άλλων ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκτούν ετήσιο εισόδημα ως 10.000 ευρώ, οι πολύτεκνοι, οι συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών (λογοτέχνες, κ.α) 

Η δήλωση απασχόλησης θα γίνεται στον ΕΦΚΑ. Αν ο συνταξιούχος εντοπιστεί να εργάζεται αδήλωτος θα στερείται τις συντάξεις 12 μηνών.

Στην περίπτωση που ένας συνταξιούχος έχει πολλές δραστηριότητες, η κράτηση που θα επιβάλλεται είτε στον μισθό  με το 10% είτε και από την προσαύξηση των εισφορών για ελεύθερο επάγγελμα, δεν θα ξεπερνά σε μηνιαία βάση την εθνική σύνταξη και σε ετήσια βάση τις 12 εθνικές συντάξεις, όπως ισχύουν κάθε φορά. Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου το πλαφόν στις κρατήσεις είναι 413,76 ευρώ τον μήνα ή 4.965,12 ευρώ το χρόνο.

Related posts

John Paulson: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν νέο ευρωπαϊκό οικονομικό ηγέτη

timesadmin

Market Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα – Ποιοι πρέπει να κάνουν νέα αίτηση και ποιοι όχι

timesadmin

Υπ. Εργασίας: Ο “χάρτης” των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 12 Ιανουαρίου

timesadmin

Τρίμηνη παράταση στην υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες εξετάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης

protothema.gr

Μηχανισμός Ανάκαμψης: Μεγάλες καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κονδυλίων από τα κράτη μέλη – Κίνδυνος για μη ολοκλήρωση των έργων

protothema.gr

Το αμερικανικό αέριο έχει αντικαταστήσει το ρωσικό στο ελληνικό σύστημα

timesadmin